Pražydintos šakelės – nesunkus darbas

Pražydintos šakelės – nesunkus darbas


Artėjant pavasariui mūsų akys vis labiau ilgisi žalumos ir žiedų. Ir nesulaukus žalumos gamtoje galima ją kuo puikiausiai pasikviesti į namus – papuošti kambarius sužaliavusiomis ar net pražydusiomis medžių ar krūmų šakelėmis. Labai smagu būtų pražydinti nors porą šakelių Verbų šeštadieniui ir Velykoms, kad žiedai ir žaliuojantys pumpurėliai skleistų atgimimo dvasią. Ir tai nėra sunku.


Daiva Červokienė


Kokias pasirinkti


Gamtininkai teigia, kad pirma laiko pražydinti tinka tokie augalai, kurie sužydi anksčiausiai, prieš išsiskleidžiant lapams Žinotina, kad lengviausia pražydinti nuo šakų viršūnių nuskintas šakeles. Atkreipkite dėmesį, kad jos turėtų kuo daugiau prasikalsiančių pumpurėlių, nes tada gausiau žydės.

Tad prisiskynę norimo ilgio šakelių (jis priklauso nuo vazos, kurioje merksite šakas, aukščio) arba pasirūpinę jų per medžių ir krūmų genėjimą, nuo apačios, t. y. nuo tų vietų, kurias apsems vanduo, nupjaukite visus pumpurus – tai apsaugos nuo vandens rūgimo. Dar nepatingėkite peiliu įpjauti šakelių apačios kryžmai ir praskleiskite įpjovos vietas, kad augalas sugertų daugiau vandens. Tada šakeles pamerkite į vazą ar stiklainį.

REKLAMA


Kelios techninės detalės


Kadangi dažniausiai šakelės nupjaunamos šaltuoju periodu, iš pradžių jas reikėtų pamerkti į indą su vandeniu vėsioje patalpoje, pavyzdžiui, rūsyje ar sandėliuke, kad temperatūros pokytis nebūtų labai didelis, nes šakelės gali nepražysti. Po poros parų jas jau galima parsinešti į šildomą patalpą, kur temperatūra – 18–20 °C. Svarbu, kad patalpoje būtų pakankamai drėgmės, – tai ypač aktualu daugiabučiuose, kur patalpos šildomos centriniu būdu. Tam reikėtų šalia padėti keletą indų su vandeniu arba šakeles kas porą dienų apipurkšti vandeniu.


Geriausia šakeles merkti į minkštą vandenį – tam labai tinka atitirpusio sniego arba ištirpinto ledo vanduo. Tuo nebuvo sunku pasirūpinti – sausio mėnesį Vilniuje sniego pakako. Jeigu tirpsmo vandens neįmanoma pasidaryti, puikiai tinka virintas arba užšaldytas į ledą ir vėl atitirptas vanduo. Kai kas į vandenį įberia ar įpila šakelėms papildomų maisto ir dezinfekuojamųjų medžiagų, kad vandenyje nesiveistų įvairios bakterijos, pavyzdžiui, cukraus ir aspirino arba aktyvintųjų anglių tabletę, boro rūgšties, kalio permanganato, porą lašų valiklio „Ace“ ar specialiai tam paruoštų preparatų, kurių galima nusipirkti.

REKLAMA


Pasiruoškite ir netikėtumams


Buvo netikėta, kad vėsesniame kambaryje ir toliau nuo radiatoriaus pamerktos kaukazinių slyvelių šakelės pražydo anksčiau, negu laikomos šiltesniame kambaryje. Įsitikinau, kaip pražydinamoms šakelėms svarbu drėgmė: šildomame kambaryje prie pat radiatoriaus vazelėje pastatytos kaukazinių slyvelių šakeles visai nepražydo, vos išbrinkę ir bepradedantys skleistis žiedų pumpurai paprasčiausiai sudžiūvo. Tad akivaizdu, kad nors retsykiais jas reikėjo apipurkšti vandeniu (patariama bent pusdienį pastovėjusiu, kambario temperatūros).


Kažkodėl ir kitos šakelės, kurios pražydo, žydėjo vos vieną dvi paras ir mažučiais žiedeliais. Tikriausiai todėl, kad vandenį vazoje pakeičiau vos du kartus ir neįpyliau papildomų maisto medžiagų, be to, laikiau pernelyg šiltame kambaryje.


Suteikė daug džiaugsmo


Šie eksperimentai buvo labai nesudėtingi, bet suteikė daug džiaugsmo ir teigiamų emocijų. Kadangi šiemet pabandžiau pražydinti blindės, gluosnio, kaukazinių slyvaičių ir vyšnių šakelių, kitąmet ketinu išbandyti laukinių obelų, ievų, serbentų, svarainių šakelių pražydinimą. Juk, pasirodo, tai yra labai paprasta, reikia tik šiek tiek kantrybės, o svarbiausia – nepatingėti nusipjauti šakelių. Kuo įvairesnės šakelės, tuo įdomiau stebėti procesą ir didesnė tikimybė, kad pavyks kurias nors pražydinti būtent norimam laikotarpiui, šiuo atveju – didžiosioms pavasario šventėms.



Tad jeigu norite namus žydinčiomis šakelėmis pasipuošti artėjant Velykoms, jau laikas jų nusipjauti ir pasimerkti. Per didžiąsias pavasario šventes tai gali tapti labai žavia išskirtine dekoracija!


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)