Kas rausia urvelius mūsų daržuose?

Kas rausia urvelius mūsų daržuose?


Prasidėjus daržų sezonui ne vienas sodybos ar daržo šeimininkas susiduria su amžina problema – kenkėjais. Išraustas sklypas, apgadintas derlius tampa tikru galvos skausmu. Neretai sunku nustatyti, kokie piktadariai rausia griovelius ir urvelius daržuose, – toli gražu ne visada tai būna kurmių darbas. Juolab kad kurmiai nenaikina augalų, negraužia jų šaknų – jie minta vabzdžiais. Tad kokie gyviai gali išrausti mūsų daržų žemę ir kaip su jais kovoti?


Rima Marcinkevičienė


Akliai: giliai po žeme


Paprastieji akliai (Spalax microphthalmus) – tai nuolat po žeme gyvenantys aklinių šeimos graužikai. Šie žvėreliai daug kuo panašūs į kurmius, tik šiek tiek didesni, jų palikti urvai atrodo maždaug taip pat kaip ir kurmių. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad akliai – besočiai graužikai, todėl kova su jais gali būti ilga ir reikalaujanti ypatingo atkaklumo.


Dažniausiai paprastieji akliai būna maždaug žiurkės dydžio, nors gali užaugti ir didesni. Jie turi trumpas ir silpnas priekines letenėles, pilką kailiuką. Uodegos nematyti, nes ji visiškai mažytė, o akys redukuotos ir slepiasi po oda. Pati plačiausia kūno dalis – galva. Žiūrint į šį žvėrelį iš viršaus, galva primena kastuvą. Urvus šie graužikai kasa atsikišusiais dideliais priekiniais dantimis, o už jų esančios šoninės lūpų dalys sandariai uždaro burnos angą. Žemę akliai išstumia plokščia galva. Jų kasami urvai sudėtingi, o lizdinę kamerą įsirengia net 3,5 m gylyje!

REKLAMA


Paprastieji akliai ypač mėgsta bulves ir morkas, tačiau nukenčia ir burokėliai, svogūnai, česnakai, svogūninės gėlės, kartais pažeidžia ir pupas. Pavojinga tai, kad maitindamiesi jie beveik nejaučia saiko: vienas aklys prisiruošia vidutiniškai 13 kg maisto atsargų iš mūsų užauginto derliaus! Dažniausiai graužikai tempia į urvelį visą augalą, apgraužia viršūnėles, o apatinę dalį pasilieka žiemos atsargoms.


Kovoti su akliais labai sudėtinga, nes jie nuolat gyvena gana giliai po žeme. Paprastai siūlomi keturi kovos būdai:


• Gaudyklės. Geriausia įsitaisyti spąstus kurmiams, tačiau norint pagauti gana protingą aklį reikia pagudrauti. Šie gyvūnėliai nemėgsta atvirų erdvių ir vėjo, todėl galima jų landą atkasti, o šalia išrausti mažesnę. Į ją statomi spąstai, landa šiek tiek pridengiama. Akliai, patekę į atvirą vietą, žinoma, rinksis, jų manymu, saugesnį variantą: lįs į paruoštą landą ir pateks į spąstus.

REKLAMA


• Urvų užtvindymas. Panašiai kovojama ir su kurmiais, nes ir jie, ir akliai bejėgiai prieš vandenį. Kliūtis pritaikyti tokį metodą gali būti smėlinga ir akimirksniu vandenį sugerianti sklypo dirva.


• Nuodai ir chemikalai. Atrodytų, kad tai stipriausiai veikiantis būdas, tačiau, pasirodo, jis gali visai nesuveikti. Jei akliai sklype turi pakankamai maisto, į nuodų pusę net nepažiūrės.


• Triukšmas ir ultragarsas. Akliai tiesiog nepakenčia triukšmo, todėl garsinės baidyklės yra labai efektyvus kovos būdas. Geriausiai veikia ultragarsinės baidyklės, skleidžiančios žemo dažnio garsus ir vibraciją.


Visą straipsnį ir daugiau aktualių temų rasite žurnale „Namie ir Sode“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)