A. Anušauskas: Baltarusijoje vyksta dinamiškas „Wagner“ samdinių mažėjimas

Lukas Balandis/BNSLukas Balandis/BNS


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad pastaruoju metu vis daugiau privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdinių palieka Baltarusiją.


„Galėčiau tik iš viešų šaltinių paminėti, kad vyksta dinamiškas mažėjimas. Jie skirstosi, pereina į kitas teritorijas, kažkas išvažiuoja „atostogų“ į Rusiją, ar juos perverbuoja kitos karinės kompanijos. Ten yra visai kita situacija nei buvo prieš trejetą savaičių“, – teigė A. Anušauskas.


Rugpjūčio 23 d. 62-ejų „Wagner“ grupuotės vadas Jevgenijus Prigožinas žuvo jo lėktuvui nukritus Tverės srityje. J. Prigožino kovotojai prieš tai daug mėnesių reguliariosios Rusijos kariuomenės pusėje kovojo prieš Ukrainą, birželį surengė maištą prieš Rusijos karinę ir šalies vadovybę. Po vieną dieną trukusio maišto, dalis „Wagner“ samdinių persikėlė į Baltarusiją.


Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka tarpininkavo nutraukiant „Wagner“ maištą Rusijoje, kai J. Prigožino privačios kariuomenės samdiniai nužygiavo beveik iki Maskvos. Vėliau Kremlius pranešė, kad buvo susitarta, jog J. Prigožinas galės išvykti į Baltarusiją, jam iškelta baudžiamoji byla buvo nutraukta.


Įvertino atšauktas Rusijos pratybas „Zapad“


A. Anušauskas nesistebi, kad Rusija atšaukė šiais metais planuotas dideles karines pratybas „Zapad“. Pasak politiko, Maskva jau ir anksčiau neturėjo reikiamų pajėgumų vykdyti pratybas, mat, pažymėjo jis, mobilizuoja visą karinę galią karui Ukrainoje.

REKLAMA


„Ir anksčiau kitoms pratyboms neturėjo nei pajėgumų, nei galimybių. Akivaizdu, kad jie mobilizuoja iš visų karinių apygardų, iš visų pakraščių visas pajėgas, visą šarvuotą techniką – veža vėl į Ukrainą, nes Ukrainoje jų nuostoliai yra dideli. Be abejonės, jie yra labiau suinteresuoti ne „Zapad“ pratybomis, o savo karo Ukrainoje likimu“, – sakė A. Anušauskas.


Ministro teigimu, sprendimas atšaukti pratybas nereiškia, kad grėsmių lygis regione kaip nors esmingai pakito.


„Kaliningrade tie pajėgumai keičiasi, bet mes žinome, kokiais kiekiais jie išvedinėja, kokiais kiekiais gali įvedinėti. Taip kad šiuo atveju grėsmių lygis radikaliai nesikeičia“, – nurodė jis.


Dėl karo Ukrainoje Rusija atšaukė šiais metais planuotas dideles karines pratybas „Zapad“.


„Ne, šiais metais pratybos vyksta Ukrainoje“, – valstybinė naujienų agentūra RIA citavo gynybos ministrą Sergejų Šoigu.


Rusija pastarąjį kartą „Zapad“ pratybas kartu su Baltarusija surengė 2021 m. rugsėjį, likus penkiems mėnesiams iki invazijos į Ukrainą. Maskvos duomenimis, tada pratybose dalyvavo 200 000 kareivių, beveik 300 tankų, 80 lėktuvų ir sraigtasparnių bei 15 laivų.


Britų gynybos ministerija jau prieš savaitę pareiškė, kad Rusija dėl karių trūkumo tikriausiais atšauks pratybas.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)