Viceministrė: pirmojo pusmečio kompensacijų už elektrą tvarka peržiūrima nebus

Viceministrė: pirmojo pusmečio kompensacijų už elektrą tvarka peržiūrima nebus


Pastarosiomis savaitėmis sumažėjus elektros kainoms biržoje, energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad pirmajam metų pusmečiui numatyta kompensavimo tvarka peržiūrima nebus, tačiau nuo liepos turėtų būti keičiama.


„Šiam pusmečiui tikrai nenumatyta peržiūrėjimo, o antrajam pusmečiui ji tikrai bus keičiama“, – pirmadienį LRT radijui kalbėjo I. Žilienė.


Gruodžio viduryje Vyriausybė nutarė, kad maksimali elektros kainos kompensacija 2023 m. pirmajam pusmečiui sieks 28,5 ct/kWh, o minimali kompensuojama kainos riba bus 28 ct/kWh.


Anot viceministrės, elektros kainų subsidijavimo gyventojams mechanizmas antrajai metų pusei dėliojamas, svarstomi keli galimi jo variantai.


Pavyzdžiui, I. Žilienės teigimu, vartotojams galėtų būti padedama susimokėti už bazinį elektros suvartojimą – apie 100–150 kWh per mėnesį.


„Bet tai yra vienas iš variantų. Tie variantai bus peržiūrimi ir kompensacinis mechanizmas bus peržiūrimas, taip pat ir minimali riba. Tačiau labai tikimės, kad tų kompensacijų reikės mažiau, nes nepriklausomi elektros tiekėjai šiuo metu siūlo mažesnes elektros kainas“, – sakė energetikos viceministrė.

REKLAMA


Kartu ji akcentavo, kad nukritus didmeninėms elektros kainoms rinkoje, nepriklausomi elektros tiekėjai turėtų reaguoti ir sumažinti siūlomus tarifus.


Tuo metu patys vartotojai turėtų peržiūrėti sudarytų sutarčių nutraukimo sąlygas ir ieškoti kuo palankesnių pasiūlymų, rekomendavo viceministrė.


„Ministerija ragina nepriklausomus tiekėjus reaguoti į pokyčius biržoje, nes nemaža dalis klientų kainas užfiksavę pačiu aukščiausiu kainų periodu. Taip pat, labai tikimės, kad gyventojai peržiūrės savo sutartis, kokios yra jų nutraukimo galimybės“, – tikino I. Žilienė.


„Bet kokiu atveju, esant konkurencijai, galima keisti nepriklausomą tiekėją. Jei tarifai yra nepalankūs, jei sutarties su nepriklausomu elektros tiekėju nutraukimo mokesčiai nėra dideli arba jų išvis nėra, kodėl nepasinaudojus konkurencijos galimybėmis“, – tęsė ji.


Lietuvos energetikos agentūra (LEA) praėjusią savaitę skelbė, kad sausio 1–18 d. vidutinė „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina siekė 0,089 Eur/kWh.

REKLAMA


LEA duomenimis, trys didieji nepriklausomi tiekėjai („Ignitis“, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“) siūlomų fiksuoto tarifo planų kainų nekeičia antrą savaitę, tačiau, lyginant su gruodžio mėn. pabaigos kainomis, per visą sausį visos šios įmonės jas rekordiškai sumažino.


Agentūra skaičiuoja, kad „Ignitis“ kainas vidutiniškai sumažino 0,11 Eur/kWh (24 proc.), Enefit“ – 0,06 Eur/kWh(15,0 proc.), „Elektrum Lietuva“ – 0,03 Eur/kWh. (7,5 proc.).


Anot LEA, planų su fiksuota elektros kaina (24 mėn. ir 36 mėn.) vienos laiko zonos 1 kWh vidutinė kaina sudarė 0,34 Eur/kWh, dviejų laiko zonų 1 kWh vidutinė kaina sudarė 0,33 Eur/kWh.


Praėjusią savaitę agentūra taip pat skelbė, kad beveik visi vartotojai pirmąjį 2023 m. pusmetį mokės 28 ct/kWh ir mažiau, o jeigu elektros kainos biržoje išliks dabartiniame lygyje, mėnesio biržos plano vartotojai vasario mėnesį mokės mažiau nei sausį. 







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)