„Sodra“: šeimoms finansiškai naudingiau, kai vyrai gauna tėvystės išmokas ir grįžta į darbus

„Sodra“: šeimoms finansiškai naudingiau, kai vyrai gauna tėvystės išmokas ir grįžta į darbus


Antraisiais vaiko priežiūros atostogų metais 9 iš 10 vyrų grįžta dirbti ir toliau gauna tėvystės išmokas, o vaikus prižiūri moterys, pastebi „Sodra“.


Kaip žurnalistams ketvirtadienį pristatė Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė, antraisiais vaiko priežiūros išmokos mokėjimo metais pernai dirbo 33 proc. jas gavusių moterų ir 90 proc. vyrų. Moterų vidutinės pajamos šiuo laikotarpiu siekė 2204 eurus iki mokesčių, vyrų – 3370 eurų.


„Reiškia, kad šeimos priimdavo sau finansiškai palankesnį sprendimą, kad vyrų darbo užmokestis didesnis, tad tebūnie išmoka skaičiuojama jam, o ne mamai. Tačiau realiai mamos į darbus negrįždavo ir toliau prižiūrėdavo vaikus“, – aiškino K. Zitikytė.


Pasak jos, tai lemia ir mažesnes moterų pajamas ateityje.


„Tai vėliau atsiliepdavo skaičiuojant ir pensijas. Tos mažesnės darbo pajamos tam tikru gyvenimo laikotarpiu savo ir atlikdavo“, – teigė „Sodros“ specialistė.


Pasak jos, net ir pasibaigus vaiko priežiūros laikotarpiui, moterys uždirba mažesnius atlyginimus nei vyrai, kurių pajamos grįžus į darbą išlieka nepakitusios, tuo tarpu moterų – sumažėja.

REKLAMA


„Dar dvejus metus po to moterims tekdavo vytis, kai grįžtama į darbo rinką. Reikia vertinti, kad dalis grįžta ir randa tą patį įšaldytą darbo užmokestį, dalis pasirenka ir mažesniu krūviu dirbti, nes padidėjo įsipareigojimai šeimai“, – aiškino K. Zitikytė.


„Vyrų darbo pajamoms poveikio blogąja prasme nėra, tuo tarpu mamų darbo pajamos kritusios ir paskui jų didėjimo laikotarpis užtrunka. Bent jau ketverius metus, kada darbo pajamos fiksuojamos mažesnės“, – pridūrė ji.


Anot K. Zitikytės, pernai, iki 1,5 tūkst. padaugėjo vaiko priežiūros išmokas gaunančių senelių, tačiau 93 proc. jų toliau dirbo. Išmokas už vaikų priežiūrą seneliai gali gauti nuo 2019 m.


„Padėtis labai panaši, kaip ir su tėveliais: išmoka gaunama antraisiais vaiko priežiūros metais, didžioji dalis taip pat dirba. Ir tikrai ne už mažiausias darbo pajamas, o už viršijančias šalies vidurkį“, – teigė „Sodros“ specialistė.


„Sodros“ skaičiavimais, pernai 25,9 tūkst. iš 27,4 tūkst. išmokas gaunančių tėvų pasirinko dviejų metų tėvystės atostogas.

REKLAMA


Mažėjant gimstamumui, mažėja ir motinystės išmokų gavėjų

„Sodros“ duomenimis, 2022 m. motinystės išmokas gavo 19,2 tūkst. moterų, palyginimui, 2019 m. – 21,4 tūkst.


„Ir toliau mažėja bendrasis gimstamumo, rodiklis, mažėja gimimų skaičius. Ir dėlto pačių motinystės išmokų gavėjų skaičius irgi mažėja“, – sakė K. Zitikytė.


Pernai motinystės išmoką gavo 86 proc. pagimdžiusių moterų. Pasak K. Zitikytės, pastebima, jog moterys gimdo ir gauna išmokas būdamos vyresnės ir jau įgijusios motinystės socialinio draudimo stažą.


„Motinystės išmokų gavėjos yra vis vyresnio amžiaus. Iš vienos pusės gerai tai, kad stažas jau įgytas ir, matyt, karjeroje daugiau metų praleista ir užkopta tais laipteliais, iš kitos pusės, suprantame, kad šeimos kūrimas paliekamas vis vyresniam amžiui“, – aiškino K. Zitikytė


Savo ruožtu vyrai sudaro apie 24 proc. visų vaiko priežiūros gavėjų.


„Tai tokia teigiama tendencija: jei dešimčiai mamų ankščiau tekdavo 5–6 tėčiai, kurie pasiimdavo tėvystės išmokas, dabar tenka 8. Tėvystės išmokų gavėjų skaičius irgi rodytų bent jau didesnį dalyvavimą gimstant vaikams, – sakė K. Zitikytė.


„Sodros“ teigimu, nuo 2023 m., įgyvendinant Europos Sąjungos direktyvą, pasikeitė vaiko priežiūros išmokų dydžiai ir mokėjimo trukmė – šiemet gimusių vaikų tėvai gali rinktis 1,5 arba 2 metų vaiko priežiūros atostogas.


Pokyčiais siekiama sudaryti tėvams lankstesnes galimybes derinti vaikų auginimą ir darbą. Vaiko auginimo metu leidžiama dirbti, jei išmokos ir papildomų pajamų suma neviršija 100 proc. buvusio vidutinio atlyginimo, pagal kurį buvo apskaičiuota vaiko priežiūros išmoka.



Taip pat, tiek vaiko tėtis, tiek mama, tiek įtėviai ar globėjai turi bent po 60 kalendorinių dienų prižiūrėti vaiką, o likusį laiką gali dalintis pagal šeimos poreikį. Anot „Sodros“, jei neperleidžiamais vaiko priežiūros mėnesiais mama, tėtis ar globėjas gauna darbinės veiklos pajamų ar išmokų, mokamas skirtumas tarp vaiko priežiūros išmokos dydžio ir gaunamų pajamų.


Pasak K. Zitikytės, po sausio 1 d. gimusių vaikų tėvai vaiko priežiūros atostogas anksčiausiai pradeda kovą, todėl dar negalima tiksliai vertinti naujos tvarkos įtakos. Vis tik, pirmųjų mėnesių „Sodros“ duomenimis, 55 proc. gavėjų (884 asmenys) rinkosi 24 mėnesių trukmės išmokas.


Dauguma jų gavėjų buvo moterys (1,4 tūkst. iš visų 1,5 tūkst. gavėjų).


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)