Etiopė kviečia lietuves dovanoti savo sukneles

Etiopė kviečia lietuves dovanoti savo sukneles


Garsiausia Lietuvos etiopė Eskedar MAŠTAVIČIENĖ šiomis dienomis gyvena šventiniais rūpesčiais. Jau trečius metus ji rengia akciją „Padovanok suknelę“.


Laimius STRAŽNICKAS


– Ar neblėsta susidomėjimas jūsų gražia iniciatyva?


– Tikrai ne. Šiemet susidomėjimas yra dar didesnis. Dabar jau dvylika miestų dalyvauja šioje akcijoje. Tikiuosi, kad kitais metais jau visa Lietuva prisijungs prie šios iniciatyvos.


– Kiek suknelių iki šios dienos esate surinkę Vilniuje?


– Vien Vilniuje šiuo metu jų turime jau per 60. Pernai jų gavome daugiau kaip šimtą. Tačiau mūsų planas – ne kuo daugiau suknelių surinkti, bet kuo daugiau žmonių įtraukti į šią iniciatyvą. Juk dovanoti yra net smagiau, negu gauti. Kartu norime padrąsinti moteris nebijoti būti remiamoms ir puošiamoms.


– Kas dovanoja sukneles ir kokių suknelių labiausiai laukiate?


– Iš tikrųjų, dovanoja įvairios moterys – ir labai žinomos, ir mokytojos, ir darželio auklėtojos, ir gydytojos... Svarbu ne profesija, o noras pasidalinti. Svarbu, kad dovanojama suknelė būtų ne kasdieniška, bet puošnesnė, kuria vargingiau gyvenanti moteris galėtų pasipuošti per šventes. Ji turėtų būti geros būklės, nesunešiota ir svarbiausia – dovanojama ne dėl to, kad atsibodo, o dėl to, kad teiktų dalijimosi džiaugsmą ir sukurtų laimės akimirką kitai moteriai. Dar lauktume ir batelių bei aksesuarų. Viena moteris prie suknelės atnešė dar ir moherinį šalį, kuris labai gražiai papuošia suknelę.

– Kas tomis suknelėmis dabinsis?

REKLAMA


– Pakviesime moterų iš Krizių centro, Gausių šeimų asociacijos, raginame ir tuos, kurie dovanoja sukneles, pakviesti savo pažįstamas, kaimynes. Pernai krizių centre gyveno moteris vardu Ina, kuri bėgo nuo smurto. Per tuos metus jos gyvenimas taip pasisuko, kad ji tapo sėkmingą verslą sukūrusia moterimi. Ji sako, jog norėtų tą sėkmę jai atnešusią suknelę šiemet padovanoti kitai moteriai. Suknelė – tai tik sėkmės simbolis. Ne dėl jų moterys ateina, o dėl solidarumo, galimybės ištarti: „Tu man rūpi“, ir patikinti, kad sunki situacija yra tik laikinas dalykas.

– Kur išsipuošusios moterys galės pasirodyti?


– Kiekviename akcijoje dalyvaujančiame mieste nuo gruodžio 18 iki 22 dienos vyks šventiniai vakarai. Savanoriai grožio specialistai moteris išpuoš ir pagražins. Kur ir kada renginys vyks, galima sužinoti feisbuko paskyroje „Padovanok suknelę“. Vakarėlyje vaišinsimės kava, arbata, pačių pagamintais saldumynais, pasilinksminsime jaukiame smagiame renginyje be alkoholio.

REKLAMA


– Kas gali dalyvauti šventiniame vakarėlyje?


– Labai norėčiau paraginti ne tik tas moteris, kurioms skirtos dovanos, bet ir tas, kurios dalinasi gerumu. Kartais vienas jūsų apkabinimas gali kitai moteriai pakeisti gyvenimą. Norėčiau pakviesti ir tas moteris, kurios nepriklauso nei krizių centrui, nei Gausių šeimų asociacijai. Kiek suknelių turėsime, tiek moterų ir aprengsime. Svarbiausia, kad, kaip Ina sakė: „Kai man labai reikėjo, jūs buvote šalia.“

– Keliuose renginiuose jūs pati ketinate dalyvauti?


– Tai man dabar sunkus klausimas, nes esu apsikrovusi įvairiais rūpesčiais: šeima, vaikai, dar darbas. Stengsiuosi apsilankyti tiek, kiek pavyks.


– Kaip jums gimė idėja prieš trejetą metų imtis tokios iniciatyvos?


– Tai nėra kas nors genialaus. Kažkada, kai man buvo labai sunku ir reikėjo pagalbos, aš jos sulaukiau iš kitų žmonių. O dabar, kai aš pati turiu galimybę daryti gera kitiems, noriu ja pasinaudoti. Kartą, kai metams baigiantis viena moteris man remontavo virtuvę, paklausiau jos, kada ji eis apsipirkti prieš šventes. Ji atsakė, kad jau seniai nevaikšto sau pirkti drabužių. Pasitarusi su savo vyru nusprendžiau tai moteriai padovanoti naują suknelę. Tas vakaras šiai moteriai tapo didele švente, o kartu ir akstinu imtis tokios gerumo iniciatyvos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)