Kaip technologijos padeda išlikti sveikam ir palaikyti gerą savijautą?

Kaip technologijos padeda išlikti sveikam ir palaikyti gerą savijautą?


Sveika gyvensena ir rūpestis savo fiziniu kūnu yra šiuolaikinės visuomenės bruožas, taip pat – ir kasdien naudojamos technologijos. Iš pradžių su išmaniaisiais laikrodžiais ar išmaniosiomis apyrankėmis entuziastingai skaičiavome ir kontroliavome per dieną nueitus žingsnius. Dabar naujausios technologijos leidžia padaryti dar daugiau – pavyzdžiui, išmatuoti širdies ritmą bei nustatyti ne tik deguonies kiekį kraujyje, bet ir streso lygį.


Širdies ritmo matavimai ir kiti svarbūs sveikatos parametrai šiandien yra aktyviai naudojami ne tik sporto entuziastų, bet ir visų, kas nori geriau suprasti savo kūną ir pagerinti savijautą.


„Širdies ritmo matavimas, „SpO2“ arba kraujo prisotinimo deguonimi rodiklis, miego ciklai – visa tai apie savo organizmą šiandien galime sužinoti savarankiškai, be medicininių tyrimų. Tik kad ir kaip įspūdingai šie rodikliai beskambėtų, daugelis vartotojų nežino, ką reiškia kiekviena iš šių funkcijų ar kaip jas naudoti kasdienybėje. Todėl išsiaiškinus kiekvieno šių rodiklių reikšmę ir rekomenduojamą jų stebėjimo dažnumą, galime geriau pažinti savo organizmą ir išmokti savarankiškai jam pagelbėti“, – sako Šarūnas Urbonas, „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje.

REKLAMA


Paprastas, bet svarbus rodiklis – pulso matavimas


Daugumoje šiandien nešiojamų prietaisų yra optiniai pulso jutikliai. Tai reiškia, kad pulsas matuojamas mirksinčiais šviesos diodais, įmontuotais laikrodžio gale. Po oda skleidžiama šviesa atsispindi nuo kraujotakos, o algoritmas apskaičiuoja kraujo tekėjimą arba pulso dažnį. Šis sprendimas yra patogesnis nuolatiniam širdies ritmo stebėjimui kasdien, nes tam nereikia sėdėti nejudant ar naudoti specialių širdies ritmo diržų.


Širdies ritmo matavimas yra vertingas tuo, kad leidžia mums pastebėti, kai kūnas perspėja apie padidėjusį krūvį, o tai ypač svarbu treniruočių metu. Normalus širdies ritmas ramybės būsenoje yra apie 60-80 dūžių per minutę. Ritmas, viršijantis 80 dūžių per minutę, jau laikomas pagreitintu. Esant dideliam krūviui, pavyzdžiui, sportuojant, maksimalios širdies ritmo vertės bus individualios, nes jas lemia fizinio pasirengimo lygis ir bendra sveikatos būklė. Šias vertes galima nustatyti išmaniuoju laikrodžiu, kuris taip pat jus įspės, jei jos bus viršytos.

REKLAMA


„Dėl dirbtinio intelekto algoritmų ir pažangių jutiklių išmaniųjų laikrodžių tikslumas tik šiek tiek atsilieka nuo medicininių apžiūrų. Bet pagrindinis laikrodžių privalumas yra galimybė bet kuriuo metu stebėti pulso pokyčius. Jie įspėja vartotoją, jei kardinaliai pasikeičia jo širdies ritmas, leidžiantis subalansuoti krūvį treniruotės metu. Be to, ilgainiui stebėdami širdies ritmą galite pamatyti, kas skatina jo pokyčius ir laiku, konsultuodamiesi su gydytoju, atkreipti dėmesį į savo širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą“, – išskiria Š. Urbonas.


Rūgščių lygis organizme arba „SpO2“


Vienas iš naujausių jutiklių ir matavimų, galintis pateikti daug naudingų duomenų apie mūsų sveikatą, yra pulso oksimetras. Jis matuoja „SpO2“ arba kraujo prisotinimą deguonimi. Oksimetrai, naudojami tiek medicinoje, tiek išmaniuosiuose laikrodžiuose, pasitelkia raudonos ir infraraudonosios šviesos jutiklius. Tai leidžia nustatyti deguonies procentą kraujyje, kuris parodo, kaip gerai organizmas aprūpinamas deguonimi ir kaip gerai veikia mūsų vidaus organai. Mažas „SpO2“ lygis gali sukelti nuovargį, energijos trūkumą ir galvos skausmą. Sveikiems žmonėms „SpO2“ rodiklis siekia apie 95 proc., nors galimas ir mažesnis skaičius. Kita vertus, jei jūsų rodiklis reguliariai yra mažesnis nei 90 proc., gali būti, kad atėjo metas kreiptis į gydytoją.


Pasak Š. Urbono, šie jutikliai vis dažniau įtraukiami į išmaniuosius laikrodžius, skirtus profesionaliam sportui, siekiant padėti ekstremalaus sporto mėgėjams: „Tokie jutikliai ypač svarbūs žmonėms, kurie lipa į kalnus arba mėgaujasi ekstremaliu sportu dideliame aukštyje, kur deguonies netekimas gali būti didesnis. Štai kodėl naujausiuose išmaniuosiuose laikrodžiuose yra „SpO2“ jutiklis, kuris padės geriau įvertinti savo fizinę būklę ir nuspręsti, ar atėjo laikas pertraukai, ar galite tęsti savo veiklą nesijaudindami“.



Ar aukštas mūsų streso lygis?


Mes visi kasdien susiduriame su stresu, nesvarbu, ar tai būtų nenumatyta situacija, ar tiesiog įtempta darbo diena. Ilgai trunkantis stresas gali paveikti mūsų sveikatą, nes tai papildomai apkrauna kūną ir emocinę būseną. Todėl ankstyvas streso atpažinimas gali būti puiki prevencijos priemonė, norint suprasti, kada verta pristabdyti kasdienes darbų lenktynes.


„Nešiojami išmanieji prietaisai matuoja streso lygį naudodami širdies ritmo kintamumą arba laiko intervalus tarp širdies ritmo ir matuoja stresą 100 balų skalėje. Skirtingai nuo širdies ritmo matavimo, kuris fiksuoja vidutinį širdies plakimų skaičių per minutę, šie širdies ritmo kintamumo rodikliai labiau orientuoti į nedidelius širdies ritmo svyravimus, kurie gali apibūdinti stresą“, – nurodo Š. Urbonas.


Kaip įvertinti savo nakties miegą?


Miego kokybės analizė įtraukta į beveik kiekvieno išmaniojo laikrodžio funkcijų sąrašą, kad galėtumėme moksliškai įvertinti savo nakties miego kokybę. Pavyzdžiui, kiek laiko miegojome, ar miegas buvo gilus, ar negilus ir trūkčiojantis. Tai padeda įvertinti miego įpročius, taip pat rasti optimalų dienos pradžios laiką, atsibundant tinkamiausiame miego etape.


Pasak Š. Urbono, į išmanųjį laikrodį įtraukti sprendimai yra tokie pažangūs, kad jį nešiojant galima aptikti įvairius miego sutrikimus: „Naudodama infraraudonųjų spindulių technologiją, miego kokybės stebėjimo funkcija analizuoja ne tik miego stadijas ir širdies ritmą, bet ir žmogaus kvėpavimą miego metu. Jis leidžia nustatyti miego sutrikimus, tarp kurių miego apnėja ar dusulys miego metu. Be to, dirbtinis intelektas geba nuolat analizuoti miego kokybės duomenis ir pateikti asmenines rekomendacijas, kaip galėtume juos pagerinti“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)