Kineziterapeutės patarimai, kas gali padėti, kai tenka laukti reabilitacijos paslaugų

Kineziterapeutės patarimai, kas gali padėti, kai tenka laukti reabilitacijos paslaugų


Karantino metu žmonės, po patirtų traumų negalėję naudotis reabilitacijos paslaugomis, kineziterapeutei pasufleravo būdą, kaip galima padėti žmonėms izoliacijos sąlygomis. „Negaliu patikėti, kad galima taip paprastai per vieną dieną likimo valiai palikti fizinį skausmą kenčiančius žmones“, – atviravo kaunietė, 3D Sveikatingumo studijos 11 metų darbo patirtį turinti kineziterapeutė Sima Jakutavičiūtė. Moteris dalinasi savo patirtimi ir patarimais, kaip nuotoliniu būdu įmanoma pasiekti žmones ir jiems padėti sveikti.

Iššūkiai specialistams ir negaluojantiems žmonėms karantino metu


Niekas nebuvo iš anksto pasiruošęs izoliacijai ir užsidarymui namuose, tad šis išbandymas tiek sveikiems, tiek negaluojantiems, tiek sveikatos ir sveikatinimo specialistams buvo didžiulė nežinomybė ir iššūkis. „Praradau galimybę dirbti, padėti žmonėms. Su kolegėmis sąžiningai uždarėme studijos veiklą ir neteikėme sveikatinimo paslaugų.“ – po karantino atšaukimo atvirauja Sima Jakutavičiūtė. „Klientai vis klausinėjo ir prašė pagalbos, bet mūsų rankos buvo surištos – perkeltine ir tiesiogine prasme.“

REKLAMA


Moteris teigia, kad pati išgyveno didžiulį stresą ir nerimą dėl esamos situacijos. „Neįsivaizduoju, ką turėjo išgyventi negaluojantys ir kenčiantys skausmus žmonės – jie patyrė didžiulį išbandymą“, – susijaudinimo neslėpė kinezaterapeutė. „Negana realių fizinių negalavimų, žmogaus kūną veikia jo išgyvenamos neigiamos emocijos: baimė, pyktis, nerimas, nusivylimas ir daugybė kitų. Jeigu nesprendžiamos emocinės problemos, kūnas reaguoja skausmu tam tikrose jo vietose. Vadinasi, žmogaus fizinis negalavimas gali dar labiau paaštrėti“, – holistiniu požiūriu į sveikatą dalinasi Sima.


Turimos žinios ir jų taikymas kasdienybėje - pirmoji pagalba sau


Specialistė nenustojo galvoti ir kurti planų ateičiai, jei visa ši situacija užsitęstų ar stebint įvykius pasaulyje pasikartotų izoliacija. „Turiu kažką sugalvoti naujo, pritaikomo izoliacijos sąlygomis. Jei šis karantinas buvo netikėtas, tad turiu viską daryti, kad pasiruoščiau galimai antrai bangai.“ – karantinui įsibėgėjus sau duotu pažadu dalinasi Sima. Karantino metu užsidariusi namie kineziterapeutė daug valandų praleido prie kompiuterio sekdama pasaulio įvykius, ieškodama informacijos, mokymų, naujų veiklų idėjų, galimybių. Moteris pajuto, kaip jos kūnas dėl menko fizinio aktyvumo, streso, sėdimo darbo ir ilgų darbo valandų kompiuteriu apsunko, pečių juosta, rankos, juosmuo pasidarė skausmingi, tirpo galūnės.

REKLAMA


„Pradėjau taikyti turimas žinias ir save masažuoti, mankštintis. Aš atsipalaidavau ir mano savijauta ženkliai pagerėjo“, - džiaugėsi Sima, galėjusi padėti sau. Savipagalba buvo pirmas žingsnis link naujos idėjos gimimo. „Tarsi sapne šmėžavo mintis, kad turiu žinių, bet dar nežinau, kaip jas galiu pritaikyti netradiciniu būdu- be fizinio kontakto su žmogumi. Nerimas dėl esamos situacijos ir ateities vis dar ėmė viršų ir kaustė, ribojo mąstymą.“ – atvirauja specialistė.


Išgirsta lemtinga frazė – naujos idėjos įgyvendinimo pradžia


Aktyvų gyvenimą iki karantino gyvenusi ir daug bendravusi su žmonėmis, kineziterapeutė Sima Jakutavičiūtė taip pat ieškojo palaikymo iš išorės. „Mane ramino žinojimas, kad ne aš viena, o daug žmonių negali dirbti, vykdyti veiklų, negauna pajamų, negali vystyti ir plėtoti savo verslų. Žinojau, kad priklausyti kokiai nors bendruomenei yra gerai ir galima gauti palaikymą tiek sėkmės, tiek kritiniu atveju.“ – patirtimi dalinasi Sima. Moteris pasirinko dalyvauti internetu vykstančiuose verslių moterų kontaktų rytmečiuose, kurių organizatorė, renginio moderatorė, lektorė, „Turtinga Moteris“ projektų vadovė Jolanta Chlevickienė ištarė lemiamą frazę: „Paskambinkite savo klientams ir pasidomėkite, kaip jie jaučiasi, kokios jiems šiuo metu reiktų pagalbos iš jūsų“. Sima prisiminė, kaip ji pati jautėsi užsidariusi namie, tad ėmėsi iniciatyvos ir skambino pacientams, parodė jiems nuoširdų dėmesį. „Žmonės buvo maloniai nustebinti ir dėkojo už rūpestį, išpasakojo savo bėdas, rūpesčius bei prašė patarimų. Tada pagalvojau - jeigu aš galiu sau padėti, tad lygiai taip pat, specialistui prižiūrint, sau padėti gali bet kuris žmogus. Šiuolaikinės technikos priemonės leidžia tai įgyvendinti ir aš galiu kitus konsultuoti nuotoliniu būdu. “ – apie kilusią idėją pasakoja Sima.



PhysioLive – nuotolinė kineziterapija


Pokalbių su žmonėmis įkvėpta, specialistė ėmė kurti planus, kaip efektyviau įgyvendinti sumanymą ir kuo greičiau pasiekti žmones, kuriems reikalinga kineziterapeuto pagalba. Dirbdama su pacientais kineziterapeutė Sima gerai atsimena, kokių nusiskundimų vedami jie kreipėsi į specialistus į 3D Sveikatingumo studiją, kokie pokyčiai vyko dirbant su kiekvienu individualiai. Deja, karantino metu individualių užsiėmimų tęsti nebuvo galimybės „Atsimenu kiekvieno nuolatinio paciento problemas ir žinau, kokie pratimai, savimasažas jiems gali padėti išlaikyti jau padarytą pažangą. Nuotoliniu būdu nuoširdžiai dirbdami kartu, galėjome lengvai tęsti pradėtus užsiėmimus, – pasakoja specialistė.


„Pokalbio metu su pirmą kartą matomais žmonėmis paprašau, kad jie apibūdintų savo nusiskundimus, liepiu padaryti specialius pratimus, judesius, kad galėčiau įvertinti esamą būklę ir priimčiau sprendimus, ką reikia daryti. Sudarau savimasažo pratimų planą ir po kiekvieno užsiėmimo nuotoliniu būdu aprašau eigą bei fiksuoju pažangą. Žmogus gauna ataskaitą ir namų darbus. Jeigu yra noras greičiau sau padėti ir išsilaisvinti iš kamuojamų skausmų ar jaučiamo nors ir minimalaus diskomforto, žmonės sąžiningai atlieką papildomas užduotis. Kompiuterio ekrane stebiu kiekvieną judesį, paprašau neskubėti, paaiškinu smulkiai, ką žmogus turi daryti, kurie raumenys tempiasi, kurie atsipalaiduoja. Terminus, pavadinimus trumpinu ir aiškinu taip, kad žmogus be medicininio išsilavinimo suprastų, kaip sau padėti. Savimasažui naudojame dygliuotą kamuoliuką, o jei tokio žmogus neturi – tinka apelsinas, obuolys ar vaikiškas bei naminio gyvūno kamuoliukas.“ – specialistė smulkiai dėsto nuotolinės kineziterapijos eigą.

REKLAMA


Nuotolinė kineziterapija – išsigelbėjimas žmonėms po patirtų traumų izoliacijos metu


Specialistė nesitikėjo tokio susidomėjimo jos teikiamomis nuotolinėmis savimasažo bei kineziterapijos paslaugomis. Moteris dalinosi informacija apie nuotolinę kinezioterapiją PhysioLive socialiniuose tinkluose ir sulaukė skambučių iš kitų Lietuvos miestų bei užsienio. „Žmonės skundėsi ir prašė pagalbos, nes po lūžių, operacijų ir kitų traumų liko be reabilitacijos paslaugų, kurios yra būtinos raumenų funkcijos atstatymui bei sveikimui.“ – susidariusią nepalankią situaciją karantino metu prisimena Sima Jakutavičiūtė.


Pasak specialistės, viena moteris po patirtos traumos negalėjo atsitūpti. Buvo ir tokių žmonių, kurie po lūžių bei nuėmus gipsą ar kitokius įtvarus negalėjo judėti ir pilnai ištiesti rankų, kojų ir pan. „Kalbu su mama, kurios dukrytei reikia pagalbos po lūžio ir pačiai byra ašaros matant, kad gipso nebėra, o ranka taip ir liko tokioje pat pozicijoje – nei sulenkti, nei ištiesti galima. Mergaitė puikiai padirbėjo ir kartu pasiekėme užsibrėžtą tikslą – visiškai atstatėme visas raumenų funkcijas. O moteris, kuri negalėjo atsitūpti, po užsiėmimų pilnai galėjo tą padaryti.“ – sėkmės istorijomis dalinasi Sima.


Paprasti pratimai ir savimasažas - veiksminga pagalba kūnui bet kur ir bet kuriuo metu


Pasibaigus karantinui kineziterapeutės Simos Jakutavičiūtės kolegės grįžo į 3D sveikatingumo studiją Kaune ir gali vėl gyvai susitikti bei dirbti su žmonėmis.


„Izoliacija, gydymo paslaugų neprieinamumas, jų ribojimas, buvimas ir darbas nuotoliniu būdu namuose, mažas fizinis aktyvumas išmokė vertinti savo sveikatą. Negailėjau mane supantiems žmonėms, draugams ir artimiesiems patarimų, kaip padėti kūnui ištverti nuo patirto streso kilusius fizinius sunkumus. Kūnui atsipalaidavus, pagerėja ir emocinė būsena. Žmonės dėkojo man už pagalbą ir pokyčius, kuriuos vadino stebuklais. Mano kaip specialistės nuomone – visiškai nesudėtingi, bet tinkamai parinkti ir teisingai atliekami pratimai, savimasažas prižiūrint specialistui visapusiškai padeda. Didžiuojuosi savo pacientais, kurie mankštinasi, atlieka savimasažą ir pasiekia gerus rezultatus bei pokyčius nuotolinės kineziterapijos metu. Negana to, jie suformuoja naujus ir labai naudingus įpročius – savistabą, laikysenos, kūno pozicijos sėdint, stovint, atliekant pratimus kontrolę, trumpų pertraukėlių darymą dienos metu ir pamėgtų, naudingų pratimų atlikimą.“ - džiaugėsi Sima, galėjusi padėti žmonėms.

REKLAMA


Pasak kineziterapeutės, karantino metu sukurta bei įgyvendinta nuotolinė kineziterapijos programa Physio Live naudinga ir karantinui pasibaigus, ypač tiems žmonėms, kurie neturi laiko ar negali atvykti pas specialistus. „Aš pati negrįžau dirbti su pacientais į 3D sveikatingumo studiją ir tęsiu pradėtus darbus su pacientais nuotoliniu būdu. Užsienyje nuotolinė kineziterapija nėra naujiena ir jos metodai taikomi jau kelerius metus. Tuo tarpu Lietuvoje – tai visiška naujiena. Karantinas mane įkvėpė save atrasti kitame vaidmenyje. Tapau pirmoji Lietuvoje kineziterapeutė internetu! Noriu plėsti savo komandą.“ – šypsosi Sima. Iš bet kurios pasaulio vietos nuotoliniu būdu prižiūrint specialistui žmonės taip pat gali pasirūpinti savo sveikata bei mankštintis bet kur: namie, biure ar atostogaujant prie ežero, jūros, sodyboje ir pan. Be to, sutaupoma daug brangaus laiko, nes nereikia niekur važiuoti, stovėti kamščiuose“ ,– reikšmingomis įžvalgomis dalinasi kineziterapeutė.


Kineziterapeutės praktiškas palinkėjimas sėdimą darbą dirbantiems žmonėms


„Per karantiną pati savo kailiu patyriau, ką reiškia ilgos darbo valandos sėdint. Be to, į mane kreipiasi be galo daug žmonių, kurie dėl šios priežasties kenčia daugybę skausmų: nugaros ir kaklo įtampa, skausmas, peties, kelio sąnarių problemos, galvos skausmai, suprastėjęs regėjimas dėl įtampos ir t.t.. Norint išvengti to, reikia daryti pertraukas ir šiek tiek pasimankštinti.“ – patarimus pažeria kineziterapeutė Sima Jakutavičiūtė. Pasak specialistės, svarbu atlikti tempimo pratimus. Sima rekomenduoja išbandyti labai efektyvų Lietuvos Olimpinės rinktinės vyr. gyd. Daliaus Barkausko autorinį pratimą viso kūno raumenų tempimui. „Reikės pakilti nuo savo kėdės ir atsitūpti“ – šypsosi Sima. „Pradinė padėtis: kojos plačiai, pritūpti pilnai kiek įmanoma, kad pėdos neatkiltų nuo paviršiaus. Kaklas ir nugara tiesūs, tarsi kažkas traukia už išsivaizduojamos viršugalvyje, esančios virvelės. Prakišti rankas pro vidinę blauzdų dalį ir apkabinti čiurnas iš išorinės pusės. Pasitempti apie 60 s, kvėpuoti savo ritmu.“


Jeigu nėra galimybės atlikti minėto pratimo, kineziterapeutė rekomenduoja dar du per savo 11 metų kineziterapeutės praktiką sukurtus efektyvius tempimo pratimus:


1. Tempimo pratimas kaklui, pečių juostai, rankoms.


Rankas sunerti ir ištiesti. Delnai pasukti į priešingą pusę nuo Jūsų, nykščio nagai „žiūri“ į Jus. Galva nuleista. Kvėpuoti, pabūti 30-60 s. Atliekant pratimą nekelti pečių.


2. Tempimo pratimas krūtinės raumenims.


Rankas delnais suglausti už nugaros ties krūtinės viduriu. Smakras neutralioje pozicijoje, „įstatytas į kaklo duobutę“. Galva ištempta, tarsi kažkas traukia už pakaušio zonos į viršų, palinkti į priekį. Daryti atsistojus ar sėdint. Jei nepavyksta iš pradžių teisingai atlikti – bandykite tiek, kiek kūnas leidžia.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)