Pablogėjus savijautai dėl apsinuodijimo grybais, savigydos metodai negelbsti

Pablogėjus savijautai dėl apsinuodijimo grybais, savigydos metodai negelbsti


Džiaugiantis rudens malonumais ir grybaujant, svarbu ne tik rinkti tik gerai žinomus bei atpažįstamus grybus ir juos tinkamai apdoroti prieš valgant, tačiau dar būtina žinoti, kaip elgtis apsinuodijus ir kokie yra pirmieji apsinuodijimo požymiai.


Prasidėjus aktyviam grybavimo sezonui, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų medikai skatina gyventojus atkreipti papildomą dėmesį į galimą apsinuodijimą grybais. Gydytojai, gydantys ūmių apsinuodijimų atvejais pacientus, grybus skirsto į mirtinai pavojingus ir tokius, kurie sukelia lengvesnį apsinuodijimą.


Suvalgius grybų, kurie gali sukelti mirtiną apsinuodijimą, pirmieji simptomai išryškėja ne anksčiau nei po 5 valandų (tai - pykinimas, vėmimas, viduriavimas). Pajutus šiuos simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.


Tokiais atvejais, anot Kauno klinikų pranešimo, svarbiausiu faktoriumi tampa laikas - kuo anksčiau pajautus pirmuosius simptomus kreipiamasi į gydymo įstaigą, tuo daugiau šansų, jog gydytojams pavyks išgelbėti žmogaus gyvybę.

REKLAMA


Suvalgius ne mirtinai nuodingų grybų, pirmieji apsinuodijimo požymiai (pykinimas, vėmimas ir viduriavimas) gali išryškėti prabėgus 15 minučių ar ilgesniam laikui, - iki 2 valandų. Tokiu atveju taip pat patariama kuo greičiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.


„Abiem atvejais nepatariama užsiimti savigydos metodais. Kuo greičiau pasieksite gydymo įstaigą, tuo geriau medicinos personalas galės suteikti jums reikiamą pagalbą“, - teigia Kauno klinikų medikai.


Šį mėnesį, kaip įtariama, dėl apsinuodijimų grybais skirtingose Lietuvos vietovėse jau būta dviejų vyresnio amžiaus grybautojų mirčių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>