Robotas auglius naikina tiksliai ir be skausmo

Robotas auglius naikina tiksliai ir be skausmo


Gerybiniai ir piktybiniai augliai gali būti sunaikinti operuojant arba paveikiant jonizuojamaisiais spinduliais. Tačiau tradicinis gydymas ne visuomet saugus, nes gali būti pakenkta sveikiems audiniams. Kartais, jei navikas yra arti gyvybiškai svarbių struktūrų, gydyti tradiciniais metodais neįmanoma.


Rita Zykaitė


Neteko sąmonės


68-erių Sofija pernai balandį vieną naktį neteko sąmonės. Greitosios pagalbos medikai ją skubiai nuvežė į ligoninę. Ten, atlikus magnetinio rezonanso tyrimą, paaiškėjo, kad moters galvoje yra nedidelis nepiktybinis auglys – meningioma. Ji buvo labai arti gyvybiškai svarbių smegenų sričių, todėl moters nebuvo galima operuoti. Gydytojai paaiškino, kad dėl šios priežasties auglio negalima ir švitinti. Sužinojus šią naujieną, ligonei ir jos artimiesiems žemė susiūbavo po kojomis. Vis dėlto specialistai, apsvarstę Sofijos padėtį, nusprendė, kad išeitis yra – jai galėtų padėti Siguldos robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centro gydytojai.

REKLAMA


Netrukus Sofija nuvažiavo į Siguldą. Ten dar kartą buvo atlikti tyrimai, ir gydytojai padarė išvadą, kad galima gydyti kibernetiniu robotu „CyberKnife“. Toks medikų sprendimas suteikė vilties. Gruodžio pradžioje jai buvo paskirta pirmoji procedūra.


„Mama labai bijojo, kad nuslinks plaukai. Tai buvo vienas pirmųjų jos klausimų gydytojams. Tačiau jie atsakė, kad radiochirurgija neturi šio šalutinio poveikio, – pasakojo Sofijos dukra Anita. – Mamai tris dienas iš eilės po keliasdešimt minučių atlikdavo procedūras. Visą laiką ji buvo sąmoninga, nejuto skausmo. Tik ramiai gulėjo po aparatu. O po procedūros važiavome namo, lyg nieko nebūtų nutikę.“


Anita teigia, kad ir po visų procedūrų Sofija jautėsi gana gerai – gal iš pradžių turėjo mažiau energijos, bet jos nepykino, nekankino silpnumas, ji dirbo įprastus namų darbus.


„Po gydymo jau praėjo keturi mėnesiai. Tokios energingos mamos seniai nemačiau“, – džiaugiasi Anita. Nors Sofija dar gyja, moterys viliasi, kad blogiausios dienos jau praeityje ir kad netrukus užmirš ligą.

REKLAMA


Mažiau komplikacijų


Moderniausiame Rytų Europoje Robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centre, kuris veikia Latvijoje, Siguldos ligoninėje, ligoniai gydomi naujausios kartos įranga „CyberKnife“.


Robotas ypatingas, nes jis į paciento kūną labai tiksliai – iki dešimtųjų milimetro dalių – skleidžia auglius naikinančius spindulių pluoštus.


„Naudojant „CyberKnife“ įrangą, galima didelę spindulių dozę nukreipti tiesiai į auglį nepažeidžiant sveikų audinių. Dėl tikslumo ir efektyvumo metodas prilyginamas chirurginei operacijai. Nors robotas vadinamas kibernetiniu peiliu, iš tiesų procedūra atliekama be chirurginės intervencijos, tai – radiochirurgija. Ligonis gydomas spinduliais“, – teigia Robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centro vadovas Maris Skromanis.


Radiochirurgijos procedūra sustabdo auglio augimą, tačiau audiniai aplink jį nukenčia net mažiau nei per chirurginę operaciją. Pasak M. Skromanio, visų pirma todėl, kad riba tarp audinių, į kuriuos nukreipiama spinduliuotė ir kurie nėra veikiami spindulių, nubrėžiama vieno milimetro tikslumu! Antra, robotas į auglį gali skleisti naikinančius spindulių pluoštus net iš 1200 kampų – taikinyje, kurį norima sunaikinti, pasiekiama labai didelė jonizuojamosios spinduliuotės dozė, o sveikosios ląstelės gauna labai mažą spinduliuotės dozę.


Auglys paprastai sunaikinamas per 1–5 seansus, priešingai nei taikant tradicinę radioterapiją, kai gali prireikti net kelių dešimčių procedūrų. Be to, gydymas neskausmingas, todėl pacientui neskiriama nejautra, po procedūros jis gali iš karto vykti namo.

Gali padėti daugeliui



„CyberKnife“ – tai tradicinio gydymo alternatyva. Šiuo metodu galima šalinti gerybinius ir piktybinius pirminius auglius bei metastazes tokiose vietose, kurių gydytojai dėl galimų komplikacijų nerekomenduoja operuoti, arba kai pacientas atsisako chirurginio gydymo.


„Jei auglys yra nedidelis, pakanka vienos radiochirurgijos procedūros. Ji trunka apie 35 minutes. Jei auglys yra didesnis ar šalia svarbių galvos struktūrų, gali prireikti iki penkių seansų. Tai reiškia, kad penkis kartus iš eilės reikia atvykti atlikti procedūros“, – aiškina M. Skromanis.


Procedūras galima atlikti po pietų arba po darbo, kaip patogiau pacientui.


Reikia papildomų tyrimų


Kai pacientas centre užsiregistruoja konsultuotis, gydytojai pirmiausia įvertina, ar šį žmogų galima gydyti „CyberKnife“ metodu. Jei taip, atliekami kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimai.


Tai užtrunka apie porą valandų. O štai gydytojai procedūrai rengiasi dar 3–4 dienas, mat jie turi pažymėti audinius, kurie turi būti paveikti spindulių, ir sritis, kurios negali būti apšvitintos, numato procedūros eigą, parengia auglio veikimo spinduliais planą. Kai planas parengtas, naudojant žmogų imituojantį modelį jis patikrinamas ir, jei nenustatoma klaidų, planas patvirtinamas. Tik tada ligonį pradedama gydyti.


Daugiau informacijos galite gauti telefonu +370 699 96 686 ir elektroniniu paštu info@cyberknife-sigulda.com arba interneto svetainėje www.cyberknife-sigulda.com








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>