Vaistininkė: pavasarinė apatija gali perspėti apie išsekusias svarbių medžiagų atsargas organizme

Vaistininkė: pavasarinė apatija gali perspėti apie išsekusias svarbių medžiagų atsargas organizme


Gerėjant orams, atrodytų, turėtų užplūsti energija ir gera savijauta, tačiau priešingai – dažnas šiuo metu skundžiasi bendru organizmo nusilpimu, kuris pasireiškia nuovargiu, sumažėjusiu darbingumu, peršalimo ligomis ir kitais negalavimais. Internetinės vaistinės specialistai perspėja – tokiai savijautai gali turėti įtakos vitaminų bei mikroelementų stygius organizme.


Ragina atkreipti dėmesį į keletą kūno signalų


Vaistininkai pastebi, kad gyventojai pastaruoju metu vis dažniau per nuotolį konsultuojasi dėl energijos trūkumo, nuovargio, nuotaikų svyravimo, nusilpusio imuniteto, dėl kurio pasireiškia įvairios virusinės infekcijos. Taip pat skundžiasi pablogėjusia plaukų, nagų ir odos būkle. Anot specialistų, visa tai gali lemti ankstyvam pavasariui būdingas svarbių medžiagų stygius organizme.


„Dažniausiai pavasarį pastebimas vitaminų C ir D trūkumas – tam išties gali turėti įtakos sezoniškumas. Taip pat pavasarį gali stigti ir kitų medžiagų – B grupės, A, E vitaminų, geležies. Šaltuoju sezonu mūsų racione ypatingai mažai šviežių daržovių ir vaisių, daugeliu atvejų mityba nėra visavertė, vartojama daugiau riebaus ir perdirbto maisto, todėl vien su maistu gauti pakankamai reikalingų medžiagų išties sudėtinga", – paaiškina telefonu ir internetu konsultuojanti vaistininkė Dovilė Tervydė.

REKLAMA


Apie tai, kad organizme trūksta vitaminų A, E, B2 – gali išduoti trūkinėjantys lūpų kampučiai. Vitamino E trūkumas taip pat gali pasireikšti ir nervų sistemos sutrikimu, alergija, odos pakitimais. Padidėjęs dirglumas ir nervingumas gali perspėti apie magnio, B grupės vitaminų, taip pat geležies trūkumą organizme. Tuo tarpu bendras silpnumas, nuovargis, sumažėjęs atsparumas infekcijoms – apie vitaminų B, C ir D stygių. Nusilpnėję nagai, slenkantys ir lūžinėjantys plaukai, odos problemos gali varginti dėl cinko trūkumo.


Pajutus minėtus simptomus ir įtariant, kad organizme gali trūkti vieno ar kito vitamino ar mikroelementų, patikimas būdas nustatyti pablogėjusios savijautos priežastis – atlikti bendrą kraujo tyrimą. Atlikus tyrimus, gydytojas ar vaistininkas gali padėti išsirinkti maisto papildus, kurie padėtų atstatyti reikiamų medžiagų trūkumą organizme.


Pakoreguoti mitybą ir fizinį aktyvumą gali neužtekti


Norintiems jaustis energingiau ir žvaliau, D. Tervydė rekomenduoja kuo daugiau laiko leisti gryname ore, natūralioje saulės šviesoje, kuri yra vitamino D šaltinis, taip pat daugiau dėmesio skirti fiziniam aktyvumui. Be to, ypatingai svarbu valgyti kuo įvairesnį ir subalansuotą maistą, kuris natūraliai papildytų organizmą vitaminais ir mineralais.
„Šiltuoju sezonu rekomenduojama valgyti kuo daugiau šviežių daržovių, žalumynų, rinktis liesą mėsą, žuvį, taip pat valgyti sezonines uogas ir vaisius. Tiesa, reikėtų nenuvertinti ir raugintų produktų – juose gausu vitamino C. Ypač svarbu nepamiršti gerti pakankamai vandens", - vardija vaistininkė.

REKLAMA


Geležies resursus organizme gali padėti papildyti į racioną įtraukti špinatai, pupelės, raudona mėsa, juodasis šokoladas, riešutai. Tiesa, net ir šiltuoju sezonu vien su maistu gautų vitaminų ir mineralų gali neužtekti, ypač tada, kai nustatytas jų trūkumas organizme. Tokiais atvejais, pasikonsultavus su vaistininku, rekomenduojama papildomai vartoti maisto papildus.


Vartojant maisto papildus galioja kelios taisyklės


Vartojant maisto papildus, vaistininkė pataria laikytis tam tikrų principų, kurie padėtų užtikrinti medžiagų įsisavinimą. „Dažniausiai vitaminus reikia vartoti valgio metu ar pavalgius – taip geriau įsisavinami riebaluose tirpūs vitaminai A, E, D, K ir mažiau dirginamas skrandis. Geležį rekomenduojama vartoti prieš valgį, tačiau jei skrandis jautrus, galima ją vartoti ir valgio metu", – pataria D. Tervydė.


Maisto papildus būtina užsigerti vandeniu ir nepatartina to daryti su arbata, kava, pienu ar juolab – alkoholiu. Šiuose gėrimuose esančios medžiagos gali pabloginti vitaminų ar mikroelementų įsisavinimą organizme.


Ne mažiau svarbu maisto papildus derinti tarpusavyje. Pavyzdžiui, geležies įsisavinimą blokuoja kartu vartojami kalcis su cinku. Geresniam geležies įsisavinimui organizme D. Tervydė rekomenduoja šį mikroelementą vartoti ryte, o kartu su juo – vitaminus C, B12, folio rūgštį.


Vaistininkė apibendrina: kiekvieno žmogaus poreikiai skirtingi ir individualūs, todėl renkantis vitaminus ar maisto papildus būtina atsižvelgti į mitybos įpročius, nustatytas ligas, vartojamus vaistus ir kitus aspektus. Prieš renkantis ir vartojant bet kokius maisto papildus, rekomenduojama pirmiausia pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku. Su elektroninės vaistinės vaistininku galima nemokamai pasikonsultuoti nuotoliniu būdu – telefonu ar internetu.


Jei anksčiau minėti simptomai ir sveikatos sutrikimai vargina kurį laiką ir pasižymi ne vien tik sezoniškumu, vaistininkė gyventojus ragina kreiptis į gydytoją ir atlikti išsamesnius tyrimus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>