Pilvas išsipučia ne vien dėl persivalgymo

Pilvas išsipučia ne vien dėl persivalgymo


Kartais nenormaliai padidėja juosmens ir pilvo apimtis – moteris atrodo lyg nėščia, vyras lyg prisiragavęs alaus. Dažnas dėl to sunerimsta ir jaučiasi nesmagiai, ypač jei sumažinti pilvą greitai nepavyksta, o kai kada net įdėjus daug pastangų to padaryti neįmanoma. Dėl kokių priežasčių gali padidėti pilvo apimtis?


Dalia VALENTIENĖ


Normalus ar ne mūsų kūnas, o tiksliau, svoris, yra sprendžiama iš kūno masės indekso (KMI). Pagal šį indeksą vertinama ir ligų, susijusių su nutukimu, rizika. Tačiau tiek užsienio, tiek Lietuvos medikai mano, jog toks vertinimas yra nepakankamas, – turėtų būti atsižvelgiama ne tik į KMI, bet ir liemens apimtį.


Kauno miesto poliklinikos Dainavos padalinio šeimos gydytojas Deividas Jurevičius sako, kad dažniausia pilvo apimties padidėjimo priežastis – riebalų sankaupos. „Nutukusiam žmogui sunku judėti, sportuoti, dėl to jis vengia fizinio aktyvumo. Dalis riebalų nusėda ant vidaus organų, pradeda riebėti širdis, inkstai, kepenys – tai taip pat padidina pilvo apimtį. Jei antsvoris pernelyg didelis, širdžiai sunkiau varinėti kraują, sulėtėja kraujotaka ir medžiagų apykaita, gali išsiplėsti širdies raumuo“, – pasakoja gydytojas.

REKLAMA


Pilvo srityje kaupiasi dviejų rūšių riebalai – poodiniai, esantys tiesiai po oda, ir visceraliniai, dengiantys pilvo ertmės organus. Būtent pastarieji ne tik labiausiai gadina figūrą, bet ir turi įtakos sveikatai.


Vidutinio svorio moterų juosmens apimtis turėtų būti iki 80 cm, vyrų – iki 90 cm. Jeigu moterų juosmens apimtis siekia iki 90 cm, vyrų – apie 100 cm, laikoma, kad yra antsvoris ir kyla nutukimo grėsmė. Pirmojo laipsnio nutukimu sergančių moterų juosmens apimtis yra apie 105 cm, vyrų – apie 110 cm. Prie sergančiųjų antrojo ir trečiojo laipsnio nutukimu priskiriamos moterys, kurių juosmens apimtis – 115 cm, vyrai, kurių juosmens apimtis apie 125 cm.


Kada derėtų susirūpinti?


Atsistokite prieš veidrodį šonu, įtraukite pilvą ir, jeigu jo vietoje po šonkauliais nesusidaro nors menka įduba, verta susimąstyti. Net nematavę pilvo apimties problemą galite įtarti ir tada, jei iš lovos negalite išlipti abiem kojomis iš karto arba norėdami užsirišti batus normaliai neatsitūpiate: skečiate kojas į šoną, tiesiate vieną koją į priekį, nes sunku susiriesti.

REKLAMA


Žinoma, juosmenį ir pilvą galima paprasčiausiai išmatuoti. Specialistų teigimu, susirūpinti reikėtų, jei moterų juosmens apimtis viršija 85 cm, o vyrų – 1 m. Tada didėja širdies, antrojo tipo cukrinio diabeto ir kitų ligų rizika, gresia organų suriebėjimas.


Nutukimo priežastis dažniausiai paprasta – netinkamai maitinamės, persisotiname, nes negebame laiku „įjungti stabdžių“, dedame perteklinius kąsnius į burną, per daug vartojame cukraus ir riebalų. Dėl pilvo riebalų kaupimosi kaltas ir judėjimo stygius. „Kad juosmens apimtis sumažėtų, derėtų sureguliuoti mitybą ir daugiau judėti.


Gaudamas pakankamą fizinį krūvį, organizmas pamažu atsikrato riebalų pertekliaus, pirmiausia sumažėja riebalų kiekis nuo vidaus organų. Jeigu žmogus galėtų kasdien pėsčiomis nukeliauti į darbą, pasivaikščiojimui skirdamas bent pusvalandį, jau būtų gerai. Paprastai rekomenduojama valanda ėjimo per dieną. Daugiau vaikščioti būtina, kol dar neprasidėjo nutukimo išprovokuotos rimtesnės širdies problemos“, – įspėja medikas.


Kaupiasi ne tik riebalai, bet ir skysčiai


Gydytojai atkreipia dėmesį, kad centrinėje kūno dalyje besikaupiantys riebalai, kuriuos vyrai yra linkę vadinti alaus pilvuku, o moterys – tiesiog pilvo riebalais, siejami ne tik su bendru nutukimu, bet ir su tam tikromis lėtinėmis ligomis.


Pasak Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio gydytojos gastroenterologės Evelinos Ruibienės, pilvo apimtį gali padidinti ne vien poodiniai ar organus dengiantys riebalai. „Sergant tam tikromis ligomis, pilve gali pradėti kauptis skystis, medicinoje ši patologija vadinama ascitu. Ascitas neretai išsivysto esant kepenų cirozei, kai kepenys ima randėti ir perauga jungiamuoju audiniu. Cirozė yra kepenų ligos, pavyzdžiui, virusinės kilmės hepatito B arba C, pasekmė.



Negydomas hepatitas ilgainiui komplikuojasi į kepenų cirozę, o ji gali komplikuotis ascitu. Pacientai neretai ateina pavėluotai, kai pilvas jau padidėjęs, skundžiasi, kad jiems veržia, tempia, skauda, dusina. Atlikę echoskopiją, matome, kad pilvo ertmėje tarp organų yra susikaupę daug skysčio.


Pirmiausia apžiūrime kepenis, tokiais atvejais matome kepenų cirozei būdingą vaizdą, tačiau būna atvejų, kai kepenų cirozės nėra, o ascitas nustatomas. Skysčių pilvo ertmėje gali kauptis ir dėl širdies nepakankamumo, vėžinių ligų, naviko, kartais dėl tuberkuliozės, kasos ligų. Kad nustatytume skysčio kilmę, jį būtina ištirti. Jeigu skysčio yra nedaug, inkstų funkcija nesutrikusi, būklę galima koreguoti dieta, mažai natrio turinčiu maistu, taip pat šlapimą varančiais medikamentais (diuretikais). Svarbu gydyti ir pagrindinę ligą, kuri lėmė ascito atsiradimą.


Paskyrus gydymą, dažnai būklė pagerėja, pilvas sumažėja, bet būna ir taip, kad ascitas nemažėja arba vartojant diuretikus pradeda blogėti inkstų funkcija, tada gydymą vaistais tenka nutraukti. Tokiais atvejais, kad pilvo ertmėje susikaupęs skystis nespaustų aplinkui esančių organų, kad palengvintume žmogui gyvenimą, skystis ištraukiamas specialia adata, atliekama gydomoji paracentezė“, – pasakoja gydytoja gastroenterologė.


Pilvo apimtis gali padidėti ir dėl onkologinių ligų. „Šiuo atveju dažniausiai pastebimas tik vienos pusės pilvo padidėjimas, kairės arba dešinės, kartais net ir palpuojant galima užčiuopti darinį. Žmogus pasakoja, kad ėmė kristi svoris, bet pilvas liko išpūstas. Tiriant ligonį atliekama echoskopija, kompiuterinė tomografija ir kiti radiologiniai tyrimai, ieškant pirminio židinio daroma gastroskopija, kolonoskopija, priklausomai nuo to, kur randamas susiformavęs darinys“, – paaiškina medikė.

REKLAMA


Gal kaupiasi dujos?


Pilvą gali išpūsti ne tik skysčiai, bet ir dujos. Esant ūmiam kasos uždegimui, pacientai skundžiasi ne tik pilvo skausmu, bet ir padidėjimu. Kartais pilvas būna išsipūtęs dėl tulžies pūslės akmenligės.


„Jei akmuo iš tulžies pūslės patenka į tulžies lataką, užkemša jį, tulžis negali nutekėti, kaupiasi, bilirubinai patenka į kraują, pagelsta žmogaus akys, gomurys, veido oda. Jeigu tulžis nenuteka ilgesnį laiką, gali prasidėti tulžies latakų uždegimas, pasireiškiantis ne tik pilvo išpūtimu, bet ir skausmu, karščiavimu. Be to, dideli akmenys, esantys tulžies pūslėje, gali padidinti pilvo apimtį lokaliai, t. y. tulžies pūslės projekcijoje, po dešiniojo šonkaulio lanku, net galima užčiuopti padidėjusią tulžies pūslę ir kepenų kraštą.


Jeigu išsipučia visas pilvas, problema gali būti dėl skrandžio motorikos. Vienų skrandis dirba kaip laikrodis: gavęs maisto, pradeda jį trinti, malti, kad apdorotas galėtų toliau keliauti į dvylikapirštę žarną, o motorikai sulėtėjus maistas skrandyje užsibūna ilgiau. Atsiranda nevirškinimo, pilnumo, ankstyvo sotumo pojūtis, negerumas skrandžio srityje. Išsipūtimas epigastriumo srityje labiau būdingas vyresnio amžiaus žmonėms, nors pasitaiko ir jauniems. Ryte atėjęs pas gydytoją žmogus sako nieko nevalgęs, tik vakare šiek tiek, bet matome, kad skrandis dar pilnas. Kad išspręstume problemą, galima vartoti prokinetikus, kurie padeda virškinti, tada maistas neužsistovi skrandyje, greičiau nukeliauja į dvylikapirštę žarną, simptomai sumažėja, dingsta pūtimo, pilnumo pojūtis“, – sako gydytoja.


Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad dėl dujų kaupimosi gali būti kalta ir dirglioji žarna. Tada su pilvo pūtimu pasireiškia ir kiti simptomai: viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, pilvo maudimas, o kai dujos išeina, žmogui palengvėja.


„Priežasčių, kodėl organizme kaupiasi dujos, gali būti daug, tačiau kuri nors viena, kaip pagrindinė, kol kas nėra išskirta. Priežastis gali būti ir sutrikusi storosios žarnos motorika arba inervacija tarp galvos smegenų ir žarnos, ir mikrobiotos pakitimai. Žmogaus organizmo mikrobiota šiandien yra svarbus mokslininkų tyrinėjimo objektas. Manoma, kad pakitusi mikrobiota gali būti daugelio žarnyno ir skrandžio ligų priežastis.

REKLAMA


Mikrobiotos pokyčius lemia pakitusi mityba, dažnai patiriamas stresas ir kiti faktoriai. Dirgliosios žarnos sindromu sergantiems žmonėms rekomenduojami trigubo veikimo probiotikai, kurie veikia storąją žarną, mažina pilvo pūtimą, skausmą ir kontroliuoja tuštinimąsi“, – pasakoja Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio gydytoja gastroenterologė E. Ruibienė.


Tiems, kurių pilvas išsipučia dėl dujų kaupimosi, dietologai rekomenduoja FODMAP dietą. Racione vyrauja maisto produktai, kurių sudėtyje yra kuo mažiau trumpos grandinės angliavandenių, kad organizme nebūtų skatinamas puvimo procesas.


„Patariama valgyti avižas, ryžius, mėsą, žuvis, kiaušinius, agurkus, pomidorus, citrusinius vaisius, bananus, riešutus, o rugių, kviečių, sojų granulių, obuolių, kriaušių, persikų, jogurtų su papildomomis skaidulomis, grybų, svogūnų, kopūstų, kofeino turinčių produktų patariama vengti, nes jie skatina vidurių pūtimą. Tokios dietos derėtų laikytis ilgesnį laiką.


Gydant virškinimo sistemos ligas, vadovaujamasi piramidės principu – dieta, režimas ir medikamentai. Jeigu kažkurios dalies nelieka, piramidė sugriūva, gydymas tampa neefektyvus“, – atkreipia dėmesį medikė.


Priežastis – ir pilvo traumos


Pilvo apimties padidėjimą gali lemti ir pilvo traumos. „Pilvas gali didėti iš lėto, esant tam tikroms patologijoms, bet gali padidėti ir staiga, pavyzdžiui, dėl vidaus organų traumų, pratrūkus žarnai ar tulžies pūslei. Pilvo padidėjimo priežastimi gali būti ir žarnų nepraeinamumas, kai atsiranda kliūtis žarnų viduje arba dėl žarnų spaudimo iš išorės, dažniausiai dėl pilvo darinio.


Pasitaiko atvejų, kai žmogus praryja svetimkūnį, kuris virškinimo sistemoje tampa kliūtimi. Tada pilvas išsipučia, būna kietas kaip akmuo ir skausmingas. Tokiais atvejais būtina pašalinti priežastį, sukėlusią nepraeinamumą“, – pasakoja gydytoja gastroenterologė.


Pastebėjus, kad neįprastai padidėjo pilvo apimtis, nederėtų visko nurašyti sotiems pietums, piktnaudžiavimui pyragaičiais ar alumi. Mitybą koreguoti būtina, bet taip pat naudinga pasitarti su gydytoju ir atlikti reikalingus tyrimus, kad įsitikintume, ar pakitusių kūno linijų priežastis nėra kokia nors liga.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)