Burokėliai – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis

Burokėliai – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis


Apie gydomąsias burokėlių savybes ne kartą savo darbuose yra rašęs garsusis senovės graikų gydytojas Hipokratas. Ir šiais laikais burokėliai laikomi sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniu.


Remigija ZINKEVIČIENĖ


Burokėliai – unikali daržovė. Nuo kitų daržovių burokėliai skiriasi tuo, kad jų maistinė vertė išlieka beveik nepakitusi iki naujo derliaus. Labai sveika valgyti jaunų burokėlių, nes juose yra ypač daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jei raudonųjų burokėlių šakniavaisių viduje matosi pailgos, baltos spalvos juostos, šiuose burokėliuose naudingųjų medžiagų žymiai mažiau. Burokėlių sultis geriausia spausti iš tamsios spalvos pailgų šakniavaisių, jie geriausiai tinka ir nevirtoms burokėlių salotoms ruošti.


Gydomosios savybės


Jau senovės Graikijoje ir Romoje burokėliai buvo vartojami kaip vaistinis, rečiau kaip maistinis augalas. Tais laikais žmonės valgydavo burokėlių lapus, o šaknis vartojo įvairioms ligoms gydyti. Senovės gydytojai burokėliais gydė tuberkuliozę, mažakraujystę, avitaminozę, vidurių užkietėjimą, vėžį, hipertenziją, kvėpavimo takų ligas ir kt. Lietuviai nuo seno burokėliais gydė skorbutą, avitaminozę, mažakraujystę, kepenų ligas, aterosklerozę, užkietėjusius vidurius.

REKLAMA


Raudonuosiuose burokėliuose esanti ląsteliena ir organinės rūgštys gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę, mažina kraujospūdį, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi. Burokėlių organinės medžiagos skatina kepenų ląstelių atsinaujinimą ir gerina kepenų darbą.


Burokėliuose esantis jodas aktyvina medžiagų apykaita, stabdo aterosklerozės vystymąsi, normalizuoja skydliaukės veiklą. Dietologai pataria dažniau burokėlių valgyti turintiesiems antsvorio. Šiose daržovėse esantys pektinai naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje ir šalina iš organizmo toksines medžiagas. Burokėlių ypač sveika vartoti senjorams norint išvengti galvos smegenų kraujotakos sutrikimų, aterosklerozės ir hipertenzijos.


Dėmesio: burokėlių nepatariama vartoti sergant šlapimo pūslės ir šlapimtakių akmenlige ir esant padidėjusiam kraujo krešumui. Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, burokėlių sultis galima gerti tik pasitarus su gydytoju, nes jos dirgina gleivinę.

REKLAMA


Raudonųjų burokėlių sultys


Negalima gerti šviežiai spaustų burokėlių sulčių, nes jos gali sukelti galvos svaigimą, pykinimą, net vėmimą. Jei norite išvengti šalutinio raudonųjų burokėlių sulčių poveikio, palikite jas 2–3 val. atvirame inde nusistoti, geriausia šaldytuve. Patariama išgerti tik du trečdalius viršutinės šių sulčių dalies. Grynas burokėlių sultis reikėtų pratintis gerti pamažu, iš pradžių per dieną išgerti tik po šaukštą sulčių, vėliau (per 2–3 savaites) šią normą reikėtų pamažu didinti. Sultis geriausia gerti truputį pašildytas, mažais gurkšneliais, ilgiau palaikant jas burnoje. Galite burokėlių sultis skiesti šaltu virintu vandeniu arba erškėtrožių uogų nuoviru.


* Sergant ateroskleroze raudonųjų burokėlių sulčių reikėtų gerti po trečdalį stiklinės 20–30 min. prieš valgį.


* Sergant mažakraujyste 3–4 savaites kasdien reikėtų gerti po stiklinę raudonųjų burokėlių sulčių. Naudinga valgyti ir virtų bei raugintų burokėlių.


* Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, sutrikus širdies ritmui, silpnėjant kaulams ir regėjimui, patariama stiklinėje burokėlių sulčių ištirpinti šaukštą medaus ir mažais gurkšneliais išgerti per dieną.


* Burokėlių sultys stiprina centrinę nervų sistemą ir padeda gydyti nemigą. Kamuojant nemigai, burokėlių sultis sumaišykite lygiomis dalimis su medumi. Gerkite po šaukštą 3–5 kartus per dieną.


Jei pablogėjo klausa, kasdien lašinkite į ausis po 3–4 lašus pašildytų burokėlių sulčių.


* Sergant hemorojumi: burokėlių sultis atskieskite šaltu virintu vandeniu santykiu 1:1 ir gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną kasdien 2–3 mėnesius.



* Sergant sloga į kiekvieną nosies šnervę reikėtų lašinti po 3–4 lašus pašildytų raudonųjų burokėlių sulčių keletą kartų per dieną. Galite burokėlių sultyse suvilgyti vatos tamponėlius ir po kelias minutes palaikyti nosies landose.


* Slogą galite gydyti ir tokiu mišiniu: sumaišykite šaukštelį burokėlių sulčių ir 3 šaukštelius skysto medaus. Mišinio lašinkite į nosį po 5 lašus 3–4 kartus per dieną.


* Nedidelių traumų gydymas: jei įsipjovėte ar nesmarkiai susižeidėte, ant žaizdos uždėkite burokėlių sultyse suvilgytą vatos tamponėlį ir apriškite. Burokėlių sultys gana greitai sustabdo kraujavimą. Ant žaizdų bei nedidelių opų galima dėti ir tarkuotų burokėlių kompresus.


Jei tinsta kojos, gerkite burokėlių sulčių, jos skatina šlapimo skyrimąsi ir laisvina užkietėjusius vidurius.


Gydomieji sulčių mišiniai


* Sergant hipertenzija reikia sumaišyti raudonųjų burokėlių sultis su medumi santykiu 1:2 ir į mišinį įspausti 1 citrinos sultis. Mišinio gerkite po pusę stiklinės valandą po valgio.


* Kraujui sustiprinti: sumaišykite lygiomis dalimis raudonųjų burokėlių, morkų ir ridikų sulčių. Gerkite šio mišinio po 1–2 šaukštus kasdien prieš valgį 2–3 mėnesius.


* Artritui, podagrai gydyti: sumaišykite lygiomis dalimis raudonųjų burokėlių, morkų ir agurkų sulčių. Mišinio gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną. Šis sulčių mišinys padeda iš organizmo šalinti šlapimo rūgštį.


Artritą galite gydyti ir tokiu sulčių mišiniu: 90 ml burokėlių sulčių, 250 ml morkų sulčių ir 150 ml salierų sulčių. Sulčių mišinio gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną.


* Tulžies pūslei, kepenims, inkstams valyti: sumaišykite raudonųjų burokėlių, morkų ir agurkų sulčių santykiu 3:10:3. Mišinio gerkite po 1–1,5 stiklinės 3 kartus per dieną.

REKLAMA


* Išsekusiam organizmui stiprinti: sumaišykite 40 ml raudonųjų burokėlių ir 60 ml morkų sulčių. Išsekusiesiems po sunkių ligų šio sulčių mišinio patariama gerti po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną.


* Sergant skrandžio ligomis reikia sumaišyti po 50 ml raudonųjų burokėlių, griežčių, bulvių ir spanguolių sulčių ir įdėti medaus (pagal skonį). Mišinio gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną.


Galvos skausmą malšinantis mišinys: 150 ml burokėlių sulčių, 270 ml morkų sulčių ir 120 ml granatų sulčių. Gerkite po pusę stiklinės keletą kartų per dieną.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)