Tirpsta rankos ir kojos? Tai gali byloti apie ligą

Tirpsta rankos ir kojos? Tai gali byloti apie ligą

Galūnių tirpimas dažniau pasireiškia vyresniame amžiuje.


Dėl rankų tirpimo dažniausiai būna kalta nepatogi miegojimo poza. Kartais būna, kad nutirpsta koja ir pašokus iš lovos nepavyksta tvirtai atsistoti. Tačiau galūnių tirpimo priežasčių yra ir daugiau. Apie tai pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja neurologė Ramunė Bunevičiūtė.


Dalia VALENTIENĖ


„Tokius nemalonius pojūčius kaip dilgčiojimas, šalimas, deginimas, badymas tarsi adatėlėmis medikai vadina parestezija. Kartais juntamųjų nervų pažeidimas pasireiškia visiška nejautra, kai nejuntamas nei skausmas, nei prisilietimai, nei šaltis ar karštis. Toks jutimo sutrikimas vadinamas anestezija. Šias dvi būkles reikėtų skirti, nes anestezija gali reikšti gilesnį nervų sistemos pažeidimą“, – teigia neurologė R. Bunevičiūtė.


Trumpalaikė galūnių parestezija, pasak medikės, dažniausiai nėra pavojinga. „Viena dažniausių jos priežasčių – laikinas tam tikro nervo kraujotakos sutrikdymas ar tiesioginis nervo dirginimas, pavyzdžiui, kai miegame nepatogiai prispaudę ranką, sėdime ilgesnį laiką užkėlę koją ant kojos. Tokiu atveju galūnės ir ją inervuojančio nervo kraujotaka laikinai sutrinka, pakeitus pozą nemalonūs pojūčiai praeina per kelias minutes. Toks tirpimas nėra pavojingas. Reikėtų vengti ilgalaikių pozų, kurių metu sutrikdoma galūnių kraujotaka ar tiesiogiai dirginami nervai“, – sako specialistė.

REKLAMA


Gydytojos teigimu, galūnių tirpimas paprastai dažniau pasireiškia vyresniame amžiuje, nes su metais daugėja įvairių ligų, pažeidžiančių nervų sistemą. Vaikams tirpimas gali kilti nepatogiai sėdint kojos prie kompiuterio. Tai vadinamasis užspaudimo sindromas. Tačiau jei vaikas ima nebūdingai vaikščioti, o nemalonus tirpimo pojūtis juntamas abiejose kojose, reikėtų susimąstyti, ar tai nėra kokios nors rimtos ligos pradžia.


Gali byloti apie ligas


„Galūnių tirpimą gali sukelti tiek vieno, tiek kelių nervų ar centrinės nervų sistemos struktūrų, atsakingų už jutimo funkcijas, pažeidimas. Dažna būklė, kai pasireiškia vieno nervo pažeidimas, yra riešo kanalo sindromas. Jis neretai kamuoja žmones, ilgai dirbančius kompiuteriu ar fizinius darbus, kai kartojasi riešo judesiai. Kai pažeidžiamas šis nervas, žmonės paprastai junta paresteziją pirmuose trijuose rankos pirštuose – nykštyje, smiliuje ir didžiajame“, – aiškina gydytoja neurologė.
Moteris riešo kanalo sindromas vargina dažniau dėl iš prigimties siauresnio kanalo.

REKLAMA


Be to, jos dažniau imasi namų ruošos darbų, kuriuos atliekant didesnis krūvis tenka riešui. Teigiama, kad rūkaliams riešo kanalo sindromo simptomai gali būti sunkesni ir lėčiau palengvinami. Riešo kanalo sindromo riziką didina ir paveldimumas.


Kartais žmonės skundžiasi, kad tirpsta mažasis rankos pirštas. Kas dėl to kaltas? „Mūsų kūnas yra išvagotas nervų, kiekvienas pirštas taip pat turi keturis mažyčius nervus, tad bet koks mažojo piršto nervo dirginimas gali sukelti tirpimą. Mažojo rankos piršto tirpimas gali būti susijęs su alkūnės kanalo sindromu, dažniausiai sukeliamu ilgalaikio nervo alkūnės srityje traumavimo, pavyzdžiui, rėmimosi alkūnėmis į stalą. Šio nervo pažeidimas neretai būdingas dirbantiesiems kompiuteriu ir vairuotojams. Mažasis pirštas gali tirpti ir dėl stuburo kaklinės dalies patologijos, jei yra tarpslankstelinio disko išgauba ar išvaržėlė, dirginanti nervo šaknelę. Pastaruoju atveju dažniausiai pasireiškia ne tik mažojo piršto, bet ir visos rankos tirpimas, plaštakos silpnumas, kaklo skausmas“, – dėsto neurologė.


Gydytojos teigimu, vieno nervo pažeidimų neretai atsiranda įvairių traumų, kaulų lūžių metu, kai pasislinkę lūžgaliai pažeidžia nervą. „Kartais užtenka ilgai klūpėti ant kieto paviršiaus, pavyzdžiui, taip nutinka meistrams, kurie klijuoja grindų plyteles ar atlieka kitokius panašius darbus. Nuolat būnant nepatogioje padėtyje užspaudžiamas šeiviniai nervai ir ima tirpti galūnės“, – sako R. Bunevičiūtė.



Dažna priežastis – stuburo ligos


Būklė, kai pažeidžiamas ne vienas, o keli nervai, vadinama polineuropatija. „Ji pasireiškia tiek rankų, tiek kojų tirpimu, dažniausiai prasideda nuo plaštakų ir pėdų, o ligai progresuojant kyla į viršų. Polineuropatijos priežasčių – daug. Neretai ją sukelia vadinamosios gretutinės ligos, kurių viena iš komplikacijų – nervų pažeidimas. Prie tokių ligų galima priskirti cukrinį diabetą.


Galūnių tirpimą gali sukelti ir įvairios reumatinės ligos, inkstų ir kepenų nepakankamumas, skydliaukės funkcijos susilpnėjimas, arba hipotirozė, taip pat kai kurios infekcinės ligos. Kartais polineuropatija pasireiškia žmonėms, kuriuos vargina mitybos problemos ar kurie piktnaudžiauja alkoholiu. Polineuropatiją sukelia ir B grupės vitaminų, taip pat vitamino E ir folio rūgšties stoka. Galūnių tirpimas gali varginti ir žmones, kuriems buvo atlikta skrandžio mažinimo operacija, nes po šios operacijos sutrinka minėtų medžiagų įsisavinimas“, – pasakoja specialistė.


Nereta galūnių tirpimo priežastis – degeneracinės stuburo ligos, išvaržos, kai pažeidžiamos nervų šaknelės. Šios ligos paprastai pasireiškia stuburo skausmu, plintančiu į ranką ar koją, galūnės tirpimu, rečiau – silpnumu. Nutirpti koja nuo pat šlaunies gali dėl sėdimojo nervo uždegimo, vadinamosios išialgijos. Tada ne tik tirpsta koja, atsiranda skruzdžių bėgiojimo pojūtis, bet ir skauda sėdmenį, klubą ar visą koją.


Galūnių tirpimą, pasak medikės, gali sukelti ir piktnaudžiavimas alkoholiu. „Nervų pažeidimas šiuo atveju paprastai atsiranda ilgą laiką nesaikingai vartojant alkoholinius gėrimus. Dažniausiai prasideda nuo kojų, tirpsta pėdos, vėliau – ir rankos.

REKLAMA


Galūnių tirpimas ir periferinių nervų pažeidimas gali kilti ir dėl kai kurių toksinų ar medikamentų poveikio, pavyzdžiui, dėl kai kurių chemoterapinių medikamentų, sunkiųjų metalų, tokių kaip švinas, gyvsidabris, kai kurių pesticidų ar fosforo organinių junginių. Tačiau šiais laikais, kai didelis dėmesys skiriamas darbo saugai, tokie atvejai – ypač reti“, – dėsto medikė.


O gal tai insultas arba infarktas?


Rankų tirpimas gali signalizuoti ir apie artėjantį insultą. „Viena iš jutimo sutrikimų priežasčių gali būti ir centrinės nervų sistemos pažeidimas. Paprastai, kai žmogų ištinka insultas, retai juntama tik parestezija, dažniausiai išryškėja ir kiti simptomai: galūnes apima silpnumas, sutrinka koordinacija, kalba, perkreipiamas veidas. Į visus šiuos požymius reikėtų atkreipti dėmesį. Be to, insultui labiau būdinga galūnių nejautra. Šiuo atveju nejautra pasireiškia ne viename piršte ar dalyje galūnės, o vienoje kūno pusėje ir veide“, – sako gydytoja.


Kairė ranka gali tirpti ar skaudėti ištikus miokardo infarktui, tačiau tuo pat metu pasireiškia ir kiti požymiai: spaudimo ir diskomforto pojūtis krūtinėje, žandikaulių, nugaros sukaustymas, galvos svaigulys, dusulys, vadinamieji širdies permušimai, padažnėjęs širdies plakimas.


Kada kreiptis į gydytoją?


Nutirpusių galūnių pojūtis – labai nemalonus, norisi kuo greičiau pajusti jose gyvybę. Ką reikėtų daryti, kad tirpimas greičiau praeitų? „Jeigu pabundate naktį ar ryte nutirpusia galūne, reikia ją atpalaiduoti, galima nuleisti žemyn, kad greičiau normalizuotųsi kraujotaka. Kratyti, žnaibyti ar intensyviai kilnoti galūnės tikrai nereikia“, – teigia R. Bunevičiūtė.


Pasak neurologės, sunerimti reikėtų tada, kai:
* tirpimas pasireiškia visada toje pačioje kūno vietoje ir išlieka ilgesnį laiką – kelias savaites ar ilgiau;
* atsiranda kurios nors kūno vietos nejautra, nes tai yra signalas apie galimus rimtesnius nervinės sistemos pažeidimus;
* atsiranda temperatūros (šalčio ar karščio) ir skausmo jutimo sutrikimų kojose ir rankose;
* vargina kiti simptomai, tokie kaip tam tikros galūnės silpnumas, pusiausvyros sutrikimai.

Kaip išvengti galūnių tirpimo?

REKLAMA


„Jeigu kalbame apie vieno nervo, pavyzdžiui, riešo ar alkūnės kanalo, pažeidimus, reikėtų vengti nuolatinių pasikartojančių judesių, tarkim, perteklinio riešo ar alkūnės lankstymo ar sukiojimo. Dirbant kompiuteriu derėtų nesiremti alkūnėmis, daryti pertraukas. Jei tenka, pavyzdžiui, darbe ilgiau sėdėti viena poza, patariama kas 45 minutes pasivaikščioti, pakeisti kūno padėtį.


Taip pat labai svarbi yra subalansuota mityba, kad gautume pakankamą kiekį vitaminų ir mineralų, būtinų nervų sistemos veiklai. Moterims reikėtų pasirinkti tinkamą avalynę, vengti aukštakulnių ir neavėti per siaurų batų, nes pėdose yra nervų, kurie dėl to gali būti pažeisti. Na, o sergant vadinamosiomis gretutinėmis ligomis, kurios gali komplikuotis nervų pažeidimu, – cukriniu diabetu, skydliaukės disfunkcija, kai kuriomis infekcinėmis ligomis – geriausia pagalba nervams yra gydyti šias ligas“, – pabrėžia neurologė R. Bunevičiūtė.


Pratimai, padėsiantys išvengti rankų tirpimo


Rankų tirpimo, atsirandančio dėl tam tikrų judesių dirbant ar netinkamos miegojimo pozos, gali padėti išvengti reguliariai atliekami pratimai.


• Gulėdami ant nugaros pakelkite rankas į viršų ir sparčiai suspauskite ir atleiskite kumščius. Pratimą atlikite 50–70 kartų.
• Ištieskite rankas į šonus, suspauskite kumščius ir vėl atleiskite. Pratimą atlikite keliasdešimt kartų.
• Atsistokite ant pirštų galų prieš sieną, pakelkite rankas į viršų ir pastovėkite taip apie minutę. Šį pratimą kartokite kelis kartus per dieną.
• Stovėdami suimkite rankas sau už nugaros. Pabūkite taip apie minutę. Pratimą kartokite kelis kartus per dieną.
• Suspauskite delnus į vieną kumštį ir bandykite ištiesti pirštus.
• Stipriai suspauskite kumščius, šiek tiek palaikykite ir atleiskite. Tai padės stimuliuoti kraujotaką.
• Lenkite kiekvieną pirštą atskirai ir stenkitės paliesti delno vidurį. Kiekvieno piršto galiuku palieskite nykščio galiuką.


Išvengti galūnių tirpimo padeda ir masažai, plaukiojimas.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)