5 dalykai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį prieš pradedant kaupti pensijai papildomai

5 dalykai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį prieš pradedant kaupti pensijai papildomai


Apie orią senatvę, kurioje gaunama pensija sudarytų galimybę gyventi patogiai ir mėgautis užtarnautu poilsiu, pagalvoja kiekvienas. Tačiau imtis veiksmų siekiant tai užsitikrinti pasiryžta ne visi, nes dažniausiai žmonės nežino, nuo ko pradėti. „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė pataria, į kokius klausimus pirmiausia reikėtų gauti atsakymus, kad priimtas sprendimas būtų išmintingas.


Jeigu santykis tarp pajamų ir vidutinės pensijos išliks toks pat, kaip 2021 m. balandžio mėnesį, tuomet ateityje valstybės suteikiama, vadinamoji „Sodros“ senatvės pensija sudarys vos apie 30–40 proc. dabartinio šalies gyventojo pajamų.


Papildomi taupymo būdai, pavyzdžiui, dalyvavimas trečioje pensijų kaupimo pakopoje, į kurią žmonės gali įsitraukti savanoriškai, gali prisidėti siekiant didesnių pajamų pensiniame amžiuje, kurios savo ruožtu leistų jaustis kur kas patogiau. Visgi, visuotinai priimtų ir aiškių gairių, kaip teisingai pasirinkti investavimo strategiją šiai pakopai, nėra, nes daugybė tokio kaupimo ateičiai aspektų priklauso nuo individualių asmens poreikių bei finansinių galimybių.

REKLAMA


„Todėl patarčiau pradėti nuo informacijos apie trečiosios pakopos pensijų fondus surinkimo ir tų fondų taikomų sąlygų – taisyklių bei kainyno – nagrinėjimo bei palyginimo. Žinojimas, į ką atkreipti dėmesį ir į kokius klausimus sau turite atsakyti, gali tapti puikiu atspirties tašku“, – sako L. Načajienė.


1. Kur bus investuojami mano pinigai ir kokios rizikos fondą pasirinkti

L. Načajienės teigimu, šie klausimai padės sužinoti, kokias investavimo strategijas siūlo skirtingi trečios pakopos pensijų fondai. Rizikos priklauso nuo investavimo strategijos, o nuo jų – ir prognozuojama potenciali investicinė grąža. Pirmasis ir bene svarbiausias žingsnis renkantis fondą – atsižvelgti į savo amžių, žinias, fondo rizikingumą ir rizikos toleranciją – galimybę priimti tam tikrus nuostolius, atsižvelgiant į pasirinktą investavimo būdą. Pasiekus rekomenduojamo amžiaus ribą pagal fondo strategiją, reikėtų apsvarstyti fondo keitimą taip, kad jis ir toliau atitiktų jūsų investavimo tikslus bei rizikos toleranciją.

REKLAMA


„Taikomos investavimo strategijos – skirtingos. Pavyzdžiui, didesnę toleranciją rizikai turintiems gyventojams siūlomos strategijos, kuriomis daugiausia investuojama į akcijas, taip tikintis didesnės investicinės grąžos, t. y. iš investicijos gautos naudos. Mažesnę riziką toleruoti galintiems žmonėms, pavyzdžiui vyresnio amžiaus arba turintiems labai nedaug investavimo žinių, rekomenduojamos strategijos yra konservatyvesnės – didesnę investicinio portfelio dalį sudaro investicijos į obligacijas, tikintis, kad jos bus mažiau rizikingos“, – teigia L. Načajienė.


Investavimo strategijos taip pat skiriasi ir pagal tai, į kokias veiklas, kokius produktus bus investuojami pinigai. Dėl to svarstantiems investavimo galimybes vertėtų pasidomėti, ar strategija remiasi aiškiai deklaruojamomis vertybėmis, o galbūt jos nėra aprašomos visai.


„Kai kurie fondai turi labai aiškiai apibrėžtą vertybinį pagrindą, pavyzdžiui, jie yra orientuoti į tvarumą, nėra investuojama į neetiškomis laikomas veiklas, tokias kaip ginklų gamyba ir pramonė, GMO, atominės energijos gamyba ir pan. Tam tikromis, į tvarumą orientuotomis vertybėmis remiasi, pavyzdžiui, „Luminor tvari ateitis index“ pensijų fondas“, – pavyzdį pateikia pensijų ekspertė.


2. Kokio dydžio ir periodiškumo įmokas į pensijų fondą turėčiau atlikti

Atsakyti į šį klausimą gali padėti pensijų skaičiuoklė, įvertinanti tokius veiksnius kaip: kiek metų bus investuojama, keliose pensijų pakopose dalyvaujama, kokio dydžio būsimos pensijos tikimasi bei kokios pajamos gaunamos šiuo metu.



„Įvertinęs šiuos dalykus, dalyvis pats gali nuspręsti, kaip dažnai ir kokią sumą jo finansinės galimybės leidžia pervesti į pensijų fondą. Svarbu pabrėžti, kad nors atliekamų įmokų dydis ir periodiškumas nėra vienintelis veiksnys, darantis įtaką kliento sukauptai galutinei sumai fonde, tačiau jis neabejotinai yra vienas reikšmingiausių“, – sako L. Načajienė.


3. Ar įmokoms galios GPM lengvata

Valstybė, skatindama gyventojus investuoti trečioje pensijų pakopoje papildomai, taiko Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą, kuria pasinaudoję kaupiantieji, deklaruodami pajamas, gali susigrąžinti iki 20 proc. nuo įmokėtos sumos.


„Ši lengvata taikoma visų įmokų, neviršijančių 1500 eurų per metus, sumai pagal visas turimas trečios pakopos pensijų kaupimo fondų, gyvybės draudimo sutartis ir pan. Vis dėlto, lengvatos taikymui keliamos tam tikros papildomos sąlygos. Todėl, norint sužinoti, ar bus galima ja pasinaudoti, reikėtų pasikonsultuoti su mokesčių specialistais, pavyzdžiui, Valstybinės mokesčių inspekcijos konsultantais“, – pasakoja „Luminor investicijų valdymas“ vadovė.


4. Kokios pensijos fondo lėšų paveldėjimo sąlygos

Daug žmonių vengia pradėti investuoti pensijai papildomai, nerimaudami, kad šios lėšos po jų mirties bus įšaldytos ir artimiesiems jų išmokėti nepavyks. „Luminor investicijų valdymo“ atstovė šiuos nuogąstavimus paneigia.


„Trečioje pensijų pakopoje investuotos ir sugeneruotos lėšos yra paveldimos. Gavus paveldėjimo teisę patvirtinančius dokumentus, fonde sukauptos lėšos turi būti išmokėtos ne vėliau kaip per septynias darbo dienas. Pensijų fonde esantis turtas paveldimas dviem būdais: pinigais arba pensijų fondo vienetais. Tai priklauso nuo fondo, kuriame buvo kaupiamos lėšos papildomai, taisyklių“, – teigia L. Načajienė.

REKLAMA


5. Kokios yra sutarties nutraukimo sąlygos

Prieš pradedant investavimą trečioje pakopoje reikėtų išsiaiškinti konkretaus fondo taikomas taisykles ir mokesčius, susijusius su sutarties nutraukimu.


„Nors svarbu žinoti, kokiomis sąlygomis galima nutraukti sutartį, verta prisiminti, kad kaupimas trečiosios pakopos pensijų fonduose – itin lankstus: atliekamas įmokas galima didinti ir mažinti, o atsiradus poreikiui netgi jas stabdyti. Todėl visišką sutarties nutraukimą reikėtų rinktis tik kraštutiniu atveju“, – pataria pensijų ekspertė.


Rasti atsakymus gali padėti specialistas


L. Načajienės teigimu, minėti klausimai yra orientaciniai, užvedantys ant kelio. Pradėjus domėtis papildomo investavimo pensijai galimybėmis ir analizuojant surinktą informaciją dažnai kyla papildomų klausimų, į kuriuos atsakyti gali padėti šioje srityje ilgametę patirtį sukaupęs pensijų ir investavimo specialistas.


„Gavę visus reikiamus atsakymus galėsite atsakingai priimti sprendimą, kuris, sulaukus senatvės, gali padėti nepajausti žymaus pajamų skirtumo, kai darbo užmokestį pakeis kas mėnesį gaunama pensija“, – priduria L. Načajienė.


Kaupdami pensijų fonduose patiriate investavimo riziką, o tai reiškia, kad investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, galima atgauti mažiau negu investuota. Investicijų grąža, pensijų fondų pelningumas ar išmokamų anuiteto dydžiai negali būti garantuojami. Pensijų fondų praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų. Prieš priimdami sprendimą kaupti papildomą pensiją, susipažinkite su pensijų fondų taisyklėmis, taikomais atskaitymais, investavimo strategija ir rizikos veiksniais.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)