Pasakų prieš miegą svarba: patarimai tėvams, kaip sukurti malonų ir naudingą ritualą

Pasakų prieš miegą svarba: patarimai tėvams, kaip sukurti malonų ir naudingą ritualą


Skirti laiko vaikui ir paskaityti istoriją prieš miegą – tai vienas geriausių būdų sustiprinti emocinį ryšį su vaiku, leidžiantis jam jaustis saugiai, padedantis užmegzti naudingą pokalbį ir ugdantis mažųjų samprotavimo, kalbos bei klausymo įgūdžius. Amerikos pediatrų akademija pabrėžia skaitymo garsiai svarbą visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams, įskaitant ir kūdikius. Siekiant pasaką prieš miegą paversti linksmu ir naudingu kasdieniu ritualu, tiesiogiai susijusiu su vaiko meile knygoms ateityje, tėveliai turėtų žinoti kelis praktiškus patarimus.


Leiskite vaikui pasirinkti tai, kas jam aktualu

Visų pirma, vaikų literatūrą vertėtų rinktis pagal amžiaus kategoriją. Tačiau nereikėtų nuvertinti vaiko interesų – prie skaitymo kartu su suaugusiais pratę ikimokyklinio amžiaus vaikai geba patys puikiai pasirinkti kūrinį iš namų bibliotekos, kurio tema jiems įdomi, o iliustracijos traukia akį. Be abejo, tėvai, žinodami savo vaikų pomėgius, gali tapti geriausiais pagalbininkais renkantis naujas knygas.

REKLAMA


Mažųjų skaitytojų dėmesį gali patraukti klasikiniai, jau kelias vaikų kartas užauginę kūriniai, tokie kaip H. K. Anderseno pasakos, Astridos Lindgren bei Tuvės Janson istorijos, A. A. Milno „Pūkuotuko pasaulis“, L. Franko Baumo „Ozo šalies burtininkas“, Otfrydo Proislerio „Plėšikas Hocenplocas“ ar „Vaiduokliukas“. Vaikams ypač artimos turėtų būti šiuolaikine Lietuvos vaikų literatūros klasika tapusios knygos.


Vieni geriausių pavyzdžių – jaukios gamtininko ir rašytojo Selemono Paltanavičiaus istorijos, pavyzdžiui, „Maži ežiuko sapnai“ (leidykla „Nieko rimto“) ar trumpi ir šmaikštūs vaikų ir suaugusiųjų pamilto, ne vieną apdovanojimą gavusio dailininko ir rašytojo Kęstučio Kasparavičiaus pasakojimai apie daiktus, gyvūnus ir kasdienius reiškinius, pavyzdžiui, „Apie šį bei tą. Trumpos istorijos“ (leidykla „Nieko rimto“).


suteiks progą visai šeimai pasikalbėti apie baimes – juk net ir drąsiausi girios gyventojai ko nors bijo.

REKLAMA


Kaip išlaikyti vaiko dėmesį?

Vaiko sugebėjimas susikoncentruoti ir išlaikyti dėmesį priklauso tiek nuo jo amžiaus, tiek nuo individualių būdo savybių, asmenybės. Pasirinkus skaityti pagal vaiko amžių rekomenduojamas knygas, padidėja šansai ir ilgiau išlaikyti jo koncentraciją. Skaitantiems kartu su vaiku tėvams taip pat patariama sekti tekstą pirštu – tokiu būdu ikimokyklinio amžiaus vaikai geriau įsisavina teksto simbolius – raides – ir supranta ryšį tarp užrašyto teksto ir istorijos.


Jei vaikui, besiklausančiam pasakos, iškyla klausimai, suaugęs turėtų padaryti pauzę ir į juos atsakyti, kartu padiskutuoti. Svarbu paaiškinti skaitomos istorijos sąsajas su realiu gyvenimu, vaiko kasdienybe. Knygos dažnai padeda mažiesiems išreikšti savo mintis ir jausmus, aptarti problemas, jas išspręsti, rasti atsakymus į rūpimus klausimus.


Skaitydami kartu su vaiku, stabtelėkite įdėmiai apžiūrėti ir aptarti iliustracijas. Paprašykite vaiko įvardinti, kas jose pavaizduota ir kaip iliustracija yra susijusi ar papildo istoriją. Nevenkite užduoti ir daugiau klausimų, susijusių su iliustracijomis ar tekstu – tai skatina samprotauti, lavina vaizduotę, kūrybiškumą ir verbalinį mąstymą.


Pavertus skaitymą ritualu – pozityvūs elgesio pokyčiai

Siekdami paversti skaitymą su vaiku kasdieniu šeimos ritualu, šiam užsiėmimui galite skirti vos penkias minutes per dieną. Tačiau svarbu tai daryti kasdien. Šis ritualas užtikrina ne tik kokybiškesnį ir ramesnį vaiko nakties miegą, bet ilgainiui formuoja ir pozityvius elgesio pokyčius – mažina agresiją ir hiperaktyvumą.


Na o pats svarbiausias patarimas – linksminkitės kartu su vaiku! Imituokite ir mėgdžiokite įvairius garsus, kurkite perskaitytų istorijų tęsinius, fantazuokite ir žaiskite. Kuo daugiau džiaugsmo suteiks knygų skaitymo ritualas prieš miegą, tuo naudingesnis jis bus visokeriopam vaiko vystymuisi ir šeimos tarpusavio santykiams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)