Daiktai, apie kurių galiojimo laiką nė neįtariate

Daiktai, apie kurių galiojimo laiką nė neįtariate

Sportinius batelius reikėtų keisti dažniau nei kitą avalynę, rankšluosčius skalbti juos panaudojus 3 kartus.


Daugelis žmonių nori, kad daiktai jiems tarnautų kuo ilgiau, kol visiškai susidėvės, suplyš į skutelius ar sulūš. Prie jų priprantame, kita vertus, taip bandome sutaupyti. Deja, pamirštame apie tai, kad daiktai turi galiojimo laiką.


Daiktai nėra amžini. Pasibaigus gamintojų numatytam terminui, jie praranda gerąsias savybes arba tampa netinkami naudoti dėl higienos. Tada juos būtina pakeisti naujais, juolab kad daugelis nekainuoja tiek, kad negalėtume jų įpirkti. Parduotuvėse šiandien retai kur rasime prekių, kurių galiojimas pasibaigęs, bet kaupti daiktus mėgstantys žmonės įsigudrina naudotis net ir daugiau nei dešimtmetį kur nors gulėjusiais daiktais.


„Pardavėjas turi garantuoti, kad jo parduodama prekė saugi, o ne pagaminta prieš Pirmąjį pasaulinį karą, atitinkanti šiuolaikinius gamybos reikalavimus. Paprastai ir gamintojai nurodo, per kiek laiko prekė turi būti parduota, kad daiktas tinkamai atliktų savo funkcijas ir būtų saugus. Bet pasitaiko, kad žmonės iš kažkur ištraukia seniai pirktus daiktus ir juos naudoja. Tarkim, automobilių padangas. Jei pažiūrėtume, kelintais metais jos pagamintos, turbūt nustebtume. O kai kurie dar ir naudotas perka, nežinodami, kas ir kaip jas naudojo. Aš taip elgtis nepatarčiau“, – teigia Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Produktų saugos ir kokybės departamento l. e. direktoriaus pareigas Arvydas Naina.

REKLAMA


Pasak specialisto, ne visi gamintojai aiškiai nurodo daiktų galiojimo terminus, dažniausiai tik aprašo, kaip jais naudotis. Aiškiausiai galiojimo terminas nurodomas ant kosmetikos ir chemijos prekių.


„Buitinės chemijos, kosmetikos gaminiai laikui bėgant keičia savybes. Tinkamumo jais naudotis reglamentuose reikalaujama nurodyti du galiojimo terminus: vieną – neišardžius pakuotės, antrą – nuo naudojimo pradžios. Pavyzdžiui, ant dantų pastos pakuotės yra nupieštas smėlio laikrodukas, šalia jo pažymėta, kiek gaminys tinkamas naudoti apskritai, o prie ženklo, panašaus į indelį, nurodoma, kiek pasta galioja atidarius pakuotę. Deja, žmonės kartais atidaro kremą ir net nepažiūri, kiek jis atidarytas galioja. Pakliuvus oro, produktas oksiduojasi, vyksta kitokios reakcijos. Gamintojai yra apskaičiavę, per kiek laiko jį būtina sunaudoti. Jei parašyta, kad per tris mėnesius, nereikia laikyti trejus metus. Jei žmogus neatsimena, kada atidarė, gali užsirašyti datą ant indelio“, – pataria A. Naina.

REKLAMA


Anot pašnekovo, nemažai žmonių net nežino, kokiais ženklais ant daiktų nurodomas galiojimo laikas, kokia yra tam tikrų prekių galiojimo termino nustatymo tvarka. „Būna, kad žmonės piktinasi, jog automobilį jiems pardavė kaip naują, nors jis pagamintas prieš trejus metus. Tokia tvarka. Nenuvažiavęs kažkiek kilometrų jis laikomas nauju, nors gali būti pagamintas ir prieš ketverius metus. Įsigyjant visada reikia klausti, koks prekės galiojimo terminas, nuo kada jis pradedamas skaičiuoti“, – sako specialistas.


Atlikę tyrimus ekspertai pateikia savo išvadas, po kiek laiko kai kuriuos dažnai naudojamus daiktus turėtume išmesti. Tarp tokių daiktų – virtuvės lentelės pjaustymui, rankšluosčiai, dantų šepetėliai ir net saulės akiniai.


Visą daiktų sąrašą rasite naujausiame žurnalo „Savaitė“ numeryje.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)