Ir skalbti reikia mokėti išmaniai

Ir skalbti reikia mokėti išmaniai

Teisingai naudoti skalbimo priemones - svarbus buities dalykas.


Dauguma žmonių prisipažįsta, jog skalbimo priemones perka įvertinę pakuotės kainą, o skalbia vadovaudamiesi principu „kuo daugiau miltelių įbersiu, tuo švariau išskalbsiu“.


Verta skaityti instrukciją


Lietuvos kosmetikos ir buitinės chemijos gamintojų asociacijos „Likochema“ vykdomoji direktorė Inara Joniškienė teigia, jog šiandien daugelis skalbėjų vis dar skalbia vadovaudamiesi pasenusiu požiūriu – neskaito ant skalbimo priemonių pakuočių esančių instrukcijų ir yra įsitikinę, jog išskalbs švariau, jeigu priemonės panaudos daugiau ar skalbs aukštesnės temperatūros vandenyje.


„Įdėję daugiau skalbimo miltelių tikrai neišskalbsime švariau. Skalbimo priemonių gamintojai yra apskaičiavę, koks kiekis tam tikros priemonės vienam skalbimui yra optimalus. Todėl skalbimo priemonės reikia naudoti tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Na, nebent skalbtume labai purvinus drabužius. Tuomet skalbimo priemonės reikėtų naudoti šiek tiek daugiau, kas taip pat nurodoma ant priemonės pakuotės“, – aiškina I. Joniškienė.

REKLAMA


Be to, skalbimo kokybei įtakos turi ir vandens kietumas bei vandens temperatūra. Skalbimo priemonių gamintojai taip pat yra apskaičiavę, kokios temperatūros reikia, kad skalbimo priemonė duotų geriausią rezultatą. Tačiau daugelis mano, kad kuo didesnė bus temperatūra, tuo švaresni bus skalbiniai. Pasak pašnekovės, toks požiūris gali būti netgi klaidingas: „Dabar daugelis skalbimo priemonių gamintojų stengiasi padėti tausoti energiją ir gamina tokias priemones, kurios skalbia kuo vėsesniame vandenyje. Tad didesnė vandens temperatūra gali tik pakenkti – pavyzdžiui, spalvoti skalbiniai nudažyti vieni kitus. Geriausia, kai namuose yra ne vienos rūšies skalbimo priemonių, o kelių.“


Atkreiptinas dėmesys ir į vandens kietumą. Tie gyventojai, kurių namuose yra įmontuoti vandens filtrai ir kurie naudoja specialią druską, nuo kalkėjimo saugančią skalbimo mašinas, skalbia minkštu vandeniu. Kokio kietumo vanduo yra tuose namuose, kur jis naudojamas tiesiai iš vandentiekio, geriausia pasiteirauti vandens tiekėjų. Ant skalbimo priemonių pakuočių paprastai nurodoma, kiek priemonės reikėtų naudoti esant tam tikro kietumo vandeniui. Dažniausiai nurodomos trys skirtingos dozės, priklausomai nuo vandens kietumo (minkštas, kietas, labai kietas).

REKLAMA


Pirkėjai dažnai domisi, kokios skalbimo priemonės yra veiksmingesnės – skystos ar birios? I. Joniškienės teigimu, lietuviai nuo seno įpratę skalbti skalbimo milteliais, skystus skalbiklius renkasi perpus mažiau pirkėjų (32 proc.). Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, jog milteliai skalbia geriau nei skystos priemonės. Greičiau netgi priešingai – skalbiant skystomis priemonėmis skalbiniai kokybiškiau išskalaujami, o naudojant senesnes skalbiamąsias mašinas ir miltelius kartais ant skalbinių gali likti pastebimų baltų dulkių. Taigi atsakymas į klausimą, kodėl parduotuvių lentynose skalbimo miltelių pasiūla yra gerokai didesnė negu skystų skalbiklių, lyg ir aiškus – paklausa gimdo pasiūlą.


Ir skalbti reikia mokėti išmaniai

Mūsų šalyje vis labiau populiarėja koncentruoti skalbimo milteliai.


Kaip tinkamai pasirinkti ir dozuoti?


Apklausus 575 vartotojus paaiškėjo, jog net 70 proc. respondentų neskaito miltelių dozavimo instrukcijų, o 37 proc. juos matuoja „iš akies“. Tad kaip tinkamai išsirinkti skalbimo priemonę, kai parduotuvių lentynose skalbiklių, pagamintų dviejų dešimčių vietinių ir užsienio gamintojų, – tikra gausybė? Kaip tinkamai tą priemonę dozuoti?


Kai parduotuvėse karaliauja tokia skalbimo priemonių, besiskiriančių savo forma, kiekiu pakuotėse ir koncentracija, gausa, pirmiausia būtų racionalu apskaičiuoti, kiek jums kainuos vienas skalbimas. Deja, tyrimai parodė, kad iki šiol vieno skalbimo kaina pirkėjams nebuvo itin svarbus pasirinkimo kriterijus – tai įvertindavo tik 22 proc. pirkėjų.


Ant visų skalbiklių pakuočių kairiajame apatiniame priekinės pusės kampe yra specialus ženklas, nurodantis, kokiam skaičiui skalbimų ta pakuotė skiriama. Todėl pakuotės kainą padaliję iš skalbimų skaičiaus sužinosite, kokia yra vieno skalbimo vertė. Palyginę įvairių skalbimo priemonių vieno skalbimo kainą galėsite išsirinkti jums finansiškai naudingiausią variantą. Tačiau nereikėtų manyti, kad kuo aukštesnė kaina, tuo kokybiškesnis skalbimas – už įmonės vardą jūs mokate taip pat.


Šiuo metu Lietuvos kosmetikos ir buitinės chemijos gamintojų asociacija „Likochema“ siekia, kad 2016 metais visose Lietuvos prekybos vietose ant skalbiklių kainų etikečių atsirastų ir nuoroda, kokia yra vieno skalbimo vertė. Toks ženklinimas, beje, jau naudojamas aštuoniose Europos Sąjungos šalyse. Tačiau kol to nėra pas mus, pirkėjams teks būti atidiems ir patiems apskaičiuoti, kurį skalbiklį naudingiausia rinktis.



Mūsų šalyje vis labiau populiarėja koncentruoti skalbimo milteliai. Tarkime, anksčiau dvidešimčiai skalbimų sunaudodavote tris kilogramus miltelių, o dabar tam pakanka dviejų. Tuo džiaugiasi visi: gamintojai, mat sunaudoja mažiau chemikalų, ir vartotojai, nes parsineša lengvesnes pakuotes ir mažiau teršia aplinką.
Nuo liepos skalbimo priemonių pakuotės tapo pastebimai lengvesnės, nes dar labiau padidėjo skalbimo miltelių koncentracija. Svarbu, kad skalbimų kiekis nepasikeitė – tiesiog su mažiau miltelių išskalbsite tiek pat drabužių, kaip ir anksčiau. Dabar, pasikeitus pakuotėms, vartotojai, iki šiol skalbimo miltelius matavę „iš akies“, turi pakeisti savo įpročius ir atidžiau skaityti miltelių dozavimo instrukcijas.


Laikydamiesi seno įpročio pilti tokį pat kiekį, kaip visada, tikėtina, kad vienam skalbimui sunaudosite daugiau skalbimo priemonės, nei reikėtų. Dozavimui galima pasitelkti įvairius namų apyvokos daiktus – šaukštą, stiklinę, puodelį ar net jogurto indelį. Reikia tik žinoti jų tūrį.
Nesirinkite skalbimo priemonių aklai – pasverkite ir įvertinkite jų pranašumus bei skalbkite racionaliai.


Parengta pagal žurnalą "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)