Lenkija nepritarė ginčijamam žiniasklaidos nuosavybės įstatymui

Lenkija nepritarė ginčijamam žiniasklaidos nuosavybės įstatymui


Lenkijos Senatas balsavo prieš įstatymą, kurį kritikai vertina kaip dešiniosios populistinės vyriausybės bandymą nutildyti pagrindinį šalies nepriklausomą naujienų kanalą TVN24.


Senatas, kuriame opozicija turi daugumą, 53 balsais prieš 37 balsavo prieš įstatymo projektą, tačiau jis vis tiek dar gali būti priimtas, jei žemieji parlamento rūmai dar kartą jam pritars. Žemieji parlamento rūmai pirmą kartą priėmė įstatymą praėjusį mėnesį.


Priėmus šį įstatymą, bendrovės, nepriklausančios Europos ekonominei erdvei, negalėtų turėti kontrolinių Lenkijos žiniasklaidos įmonių akcijų paketų. Tai priverstų JAV grupę „Discovery“ parduoti didžiąją dalį TVN – vieno didžiausių Lenkijos privačių televizijos tinklų, kurio naujienų kanalas TVN24 dažnai labai kritikuoja vyriausybę.


Vyriausybė teigia, kad įstatymas reikalingas, siekiant apsaugoti Lenkijos žiniasklaidą nuo potencialiai priešiškų veikėjų, tokių kaip Rusija. Tačiau JAV pareiškė, kad yra „labai susirūpinusios“ dėl šio įstatymo, ir perspėjo apie galimą jo poveikį spaudos laisvei Lenkijoje ir verslo klimatui užsienio investuotojams. Vašingtonas paragino prezidentą Andrzejų Dudą vetuoti įstatymo projektą.

REKLAMA


Paryžiuje įsikūrusi žiniasklaidos teisių grupė „Reporteriai be sienų“ (RSF) kritikavo siūlomą teisės aktą. Ketvirtadienį prie Senato pastato kalbėjęs RSF ES ir Balkanų skyriaus vadovas Pavolis Szalai pavadino TVN „brangakmeniu Lenkijos demokratijos karūnoje“. Jis sakė, kad vyriausybė nori „pirmiausia susilpninti transliuotoją, o paskui perimti jo kontrolę", ir pridūrė, jog „atakuoti TVN reiškia pulti spaudos laisvę Europoje“.


Kai 2015 metais į valdžią atėjo valdančioji „Įstatymo ir teisingumo“ partija, RSF pasaulio spaudos laisvės indekse Lenkija nukrito 46 vietomis ir pasiekė 64-ąją poziciją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)