Ant vieno medžio – vasariniai ir žieminiai vaisiai

Ant vieno medžio – vasariniai ir žieminiai vaisiai


Kai prieš 10 metų Pilypiškėse (Elektrėnų sav., Vievio sen.) Mindaugas Stoškus pasistatė namą ir pasisodino sodą, jam atsivėrė didelės erdvės įgyvendinti pomėgį skiepyti vaismedžius. Tačiau eksperimentų baze virtusiame sode greitai pritrūko veiklos, todėl nuspręsta ją plėsti netoliese išsinuomojus žemės sklypą. Taip atsirado medelynas „Derlingi metai“. Jame jau nuo ankstyvo pavasario vaismedžiai – slyvos, kriaušės, trešnės, vyšnios ir obelys – ruošiami neįprastam gyvenimui.


Dažnai skeptikai mesteli, kad sutapimų gyvenime nebūna. Tik tuomet kaip paaiškinti tai, kad M. Stoškus, nieko nežinodamas apie savo senelio pomėgį skiepyti vaismedžius, ėmėsi analogiškos veiklos. Iš pradžių, pasak sodininko, kelių veislių vaisius nokinančiais vaismedžiais jis buvo tik susidomėjęs ir tik vėliau pradėjo pats skiepyti. Į vieną medelį yra pavykę įskiepyti po 12 ar net 14 skirtingų veislių.


„Pamaniau, jei man patinka kelių veislių deriniai viename vaismedyje, vadinasi, ir kitiems turėtų patikti“, – taip mąstydamas M. Stoškus puoselėjo viltį susikurti nedidelį savo verslą, todėl siekė įgyti žinių Aleksandro Stulginskio universitete, savarankiškai nesibaimino išbandyti kuo daugiau ir įvairesnių skiepijimo derinių.

REKLAMA


Pasak pašnekovo, pagrindinė darbe naudojama žaliava – poskiepiai (dauginamoji medžiaga), kasmet perkami iš specializuotų medelynų ir tik sertifikuotų motininių augalų. „Toks motininis augalas – prabanga, – aiškina darbo specifiką M. Stoškus. – Taigi iš medelynų perki tik smilgelę, kuri tampa vaismedžio šaknimis, vėliau įsigyji įskiepį. Kad galėtum poskiepį įskiepyti, būtina jį auginti vieną sezoną. Kitą pavasarį, nukirpus šakelę, lieka įskiepyta naujos veislės akelė. Po šios procedūros, galima sakyti, pradeda augti kultūrinis augalas.“


Dažnai žmonės sako, kad tai vienų metų augalas, tačiau iš tikrųjų medelyne jis auga dvejus metus. Pirmaisiais metais auga medelio šaknys, antrais – stiebas, o dar po metų galima grožėtis ir medelio vainiku.


„Skiepijimas reikalauja kruopštumo ir atidos, – sako pašnekovas. – Įskiepius be vargo galima įsigyti, taip pat pačiam nuo savo vaismedžių pasiruošti, tačiau dažnai dairaisi, kur gauti įdomesnių veislių. Tada vėl perki dviejų sprindžio ilgio šakeles, kuriose po kiekvienu lapeliu yra pumpuriukas, o jis „įsodinamas“ į poskiepį.“
Pasak M. Stoškaus, įvairių vaismedžių veislių yra tūkstančiai, tačiau dažniausiai skiepyti naudojamos tik populiariausios – apie 60 veislių.

REKLAMA


Kokias veisles geriausiai skiepyti, sužinosite naujausiame žurnalo „Namie ir sode“ numeryje.


Žurnalą NAMIE IR SODE galite ir užsiprenumeruoti.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)