Prisiminkime, kam reikalingas sodo tepalas

Prisiminkime, kam reikalingas sodo tepalas


Dažniausiai sodo tepalas naudojamas vaiskrūmių, vaismedžių, kambarinių lapuočių, bonsų, sumedėjusių dekoratyvinių augalų žaizdoms, atsiradusioms skiepijant, akiuojant arba genint šakas, užtepti. Tepalu galima gydyti kamieno pažeidimus ar žievės įtrūkimus, atsiradusius dėl mechaninių pažeidimų ar kaitrių saulės spindulių. Sodo tepalu patariama užtepti ir graužikų apgraužtas vietas.


Marija NAUDŽIŪNIENĖ


Sodo tepalo privalumai ir trūkumai


Kaip ir bet kuri gydomoji priemonė, sodo tepalas turi ir teigiamų, ir neigiamų ypatybių. Dažniausiai akcentuojama sodo tepalo savybė yra tai, kad jis dezinfekuoja ir gydo augalų žaizdas. Taip pat tepalas augaluose puikiai išsaugo drėgmę, ji neišgaruoja per žaizdas, ir augalas mažiau nukenčia. Be to, su sodo tepalais lengva dirbti, jie nėra teplūs.


Tačiau, pasak specialistų, sodo tepalą geriausia naudoti skiepijant vaismedžius ir gydant nedideles žaizdas. Jei sodo tepalu užtepamos stambios žaizdos, mediena džiūsta labai lėtai ir užteptos vietos gali pradėti pūti. Dar vienas sodo tepalo trūkumas yra tas, kad esant žemai temperatūrai jis sukietėja ir prastai prilimpa prie vaismedžių žaizdų. Jei sodo tepalas paruoštas su nenatūraliu aliejumi, sušilęs gali nubėgti į šonus ir nudeginti vaismedžių žievę.

REKLAMA


Ką sako sodo tepalų priešininkai?


Vis dažniau specialistai ima skeptiškai vertinti būtinumą užtepti žaizdą nupjovus sveiko medžio šaką. Jie teigia, kad sveikas medis sugeba apsisaugoti pats, o tepalai tik sunaikina natūralius apsaugos barjerus ir netgi sukelia palankias sąlygas ligų sukėlėjams. Anot jų, ypač nerekomenduojama naudoti medienos dažų ar antiseptikų, nes tai, kas tinka medienai konservuoti gaminant statybines medžiagas ar baldus, žalinga gyvam augalui!


Vis dėlto būna atvejų, kai medį iš tiesų reikia gydyti, nes pats „išsilaižyti“ žaizdų jis nepajėgus. Štai tada tikrai praverčia kokybiškas sodo tepalas.


Svarbu natūralios medžiagos


Labai svarbu, kad sodo tepalas būtų riebus ir paruoštas iš natūralių, o ne sintetinių medžiagų. Dabar specializuotose parduotuvėse yra nemažas sodo tepalų pasirinkimas, todėl rinktis reikėtų atsakingai. Prieš įsigyjant paruoštą sodo tepalą reikia patikrinti, kiek rūšių medžiagų panaudota jį gaminant: kuo daugiau sodo tepalo sudėtyje yra natūralių aliejų, tuo jis riebesnis.

REKLAMA


Prisiminkime, kam reikalingas sodo tepalas


Yra ir naujoviškų originalios sudėties sodo tepalų, vadinamų dirbtine žieve, kuriuos naudoti paprasčiau, greičiau ir kelis kartus ekonomiškiau, palyginti su tradiciniais sodo tepalais kanifolijos pagrindu. Šių tepalų sudėtyje yra fiziologiškai aktyvių medžiagų, skatinančių pažeistų audinių regeneraciją, pagreitinančių pjūvių ir žaizdų gijimą, saugančių nuo vabzdžių ir ligų sukėlėjų, džiūvimo ir atmosferos poveikio.


Galima rinktis ir purškiamus sodo tepalus, kurie lengvai ir tolygiai padengia tiek lygius, tiek nelygius drėgnus ir sausus paviršius sunkiai prieinamose vietose ir sudaro apsaugą nuo žalingų aplinkos veiksnių.


Nevertėtų gundytis pigesniais turguje parduodamais tepalais. Neretai jie būna nekokybiški: gaminami iš cheminių atliekų ir skiepijimo žaizdoms gali labiau pakenkti nei padėti.

Savadarbiai sodo tepalai


Sodininkai neretai yra linkę gerą sodo tepalą pasigaminti patys. Tai nėra labai sudėtinga, todėl receptų sukurta pačių įvairiausių. Pagrindinės medžiagos, kurios gali būti naudojamos savadarbiam sodo tepalui: bičių produktai (vaškas, pikis), maistiniai riebalai (saulėgrąžų, sėmenų, kukurūzų aliejus, taukai), terpentinas, dervos (kanifolija), automobilinė alyva, medicininis spiritas, pelenai ir kt.
Siūlome pabandyti porą paprastų variantų.
• 1 dalis lydytų kiaulienos taukų, 4 dalys kanifolijos ir vaško. Šį mišinį kaitinkite 20 minučių, tada atvėsinkite, suminkykite ir susukite į aliejumi suteptą popierių ar polietileno plėvelę.
• 3 dalys vaško, 2 dalys bičių pikio, 6 dalys kanifolijos, 1 dalis terpentino. Mišinį ištirpinkite ant silpnos ugnies ir atvėsinkite. Tada į jį supilkite 1 dalį terpentino ir kruopščiai išmaišykite. Prieš naudodami sodo tepalą suminkykite.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)