Karališka vadinama mėlyna spalva – ramybe dvelkiančiuose gėlynuose

Karališka vadinama mėlyna spalva – ramybe dvelkiančiuose gėlynuose


Šiuo metų laiku gėlynai tiesiog kunkuliuoja spalvomis, tarp kurių galima rasti ir rečiausią augalų pasaulyje – mėlyną. Ne violetinę su melsvu atspalviu, o tikrą, švarią, šaltą mėlyną spalvą. Nenuostabu – mėlyna spalva augalų pasaulyje yra itin reta, tačiau apgyvendinti taip žydinčias gėles savo želdynuose verta, nes ši spalva suteikia ramybės, atgaivos ir elegancijos pojūtį.


Eglė CIBIENĖ


Pasaulyje tik mažiau nei 10 proc. iš visų suskaičiuotų 280 tūkst. žydinčių augalų rūšių gali pasigirti skirtingo intensyvumo tikros mėlynos spalvos žiedais, tad mėlyna ne veltui vadinama itin reta spalva augalų pasaulyje. Įdomu ir tai, kad mokslo jau seniai įrodyta, jog iš tiesų augalai neturi pigmento, atsakingo už mėlyną spalvą, o mėlynais jų žiedus paverčia susimaišę skirtingi pigmentai, kaip kad nutinka dailininkams maišant skirtingas spalvas.


Lietuvoje mėlyna dar nelabai populiari


Už mėlynus žiedus atsakingi raudoni augalų pigmentai antocianai, kurių pavadinimas išvertus iš graikų kalbos reiškia „tamsiai mėlyna gėlė“. Vykdydami sudėtingus procesus kartu su rūgštinėmis dirvos savybėmis bei atspindėta šviesa jie sukuria įspūdingus mėlynai žydinčius kūrinius. Tai iliustruoti galima bene žinomiausiais augalais – hortenzijomis, kurios nelabai rūgščioje dirvoje žydi rožinės spalvos žiedais, o persodintos į rūgštesnę pražysta mėlynai.

REKLAMA


Pasak kraštovaizdžio dizainerės Kristinos Kandrotienės, mėlynos spalvos žavesiui išties labai sunku atsispirti. „Kalbant apie kraštovaizdį, mėlyna spalva yra tikrai traukianti ir unikali. Spalvų reikšmėse ji atstovauja didingoms savybėms, tokioms kaip tiesa, nuolankumas, ištikimybė. Mėlyna spalva taip pat siejama su harmonija, pasitikėjimu, begalybe ir vaizduote. Vis dėlto visiškai tradicinės mėlynos spalvos gėlės yra ganėtinai retai pasitaikančios Lietuvos gyventojų kiemuose.


Tiesa, tautiečiai labai mėgsta artimomis tradicinei mėlynai spalvomis žydinčias daugiametes gėles, tokias kaip katžolės (Nepeta), mėlesai (Perovskia) ir žinoma, šalavijai (Salvia). Visos šios gėlės turi platų veislių asortimentą, o jų žiedų spalvos varijuoja nuo švelnios melsvos iki violetinio melsvumo ar itin sodriai bei tamsiai violetinės. Visi violetiniai atspalviai šiuo laikotarpiu yra labai mėgstami ir populiarūs Lietuvoje“, – pasakoja specialistė.

REKLAMA


Spalvą reikia pamilti


Ji sako, kad mėlyna spalva laikoma prabangia, o įkomponuota aplinkoje ji džiugina akį ir ramina sielą. „Mėlyna spalva gamtoje mūsų akiai yra įprasta, nors mėlynos gėlės nėra dažnos, saulėtą dieną virš mūsų yra mėlynas dangus, mėlyni ir vandens telkiniai. Mėlyna yra priskiriama prie šaltų, tad mėlyni atspalviai vėsina, ramina ir atpalaiduoja. Sode ar gėlyne pasodintos mėlynos gėlės pasižymi labai įdomia savybe – jos sukuria iliuziją, kad mėlynai žydintis želdynas yra tarsi atsitraukęs toliau. Šis efektas gali būti puikiai panaudojamas norint padidinti savo sodo ar gėlyno atvirumo ir išplėtimo jausmą“, – pasakoja K. Kandrotienė.


Kalbėdama apie mėlyno atspalvio daugiametes gėles specialistė rekomenduoja vilkdalgius (Iris) ‘Golden Edge’, šilinius šalavijus (Salvia nemorosa) ‘Blauhugel’, dirktus (Amsonia) ‘Blue Ice’, barškes (Baptisia) ‘Blueberry Sundae’, stambialapes bruneras (Brunnera macrophylla) ‘Jack Frost’, didžiažiedžius katilėlius (Campanula persicifolia), zundas (Eryngium) ‘Big Blue’, plautes (Pulmonaria) ‘Blue Ensign’, veronikas (Veronica), sinavadus (Aquilegia) ‘Heavenly Blue’, trilapės raganes (Clematis heracheifolia) ‘New Love’, žydruosius bandrenius (Echinops ritro) ‘Veitch’s Blue’. Pašnekovė sako, kad mėlynai žydinčių gėlių pasirinkimas yra tikrai pakankamas, reikia tiesiog pamilti ir prisijaukinti šią spalvą ir drąsiai integruoti į savo kiemą.



Skirtingos spalvos – skirtingi efektai


Sodinant mėlynai, kaip ir bet kokia kita spalva, žydinčius augalus, svarbu parinkti jiems tinkamus kaimynus, kad spalvos nesipjautų, o kaip tik atskleistų viena kitos grožį. Kraštovaizdžio dizainerė pataria atsakyti sau į klausimą, kokį jausmą mes norime sukurti savo aplinkoje, rinkdamiesi ir komponuodami augalus.


„Gal tai būtų ramybė, nes jei žmonės dirba įtemptą darbą, tai jų kiemas galėtų būti ramybės oazė grįžus po darbų. Mėlyna spalva čia puikiai tiktų. Ji padėtų kieme sukurti ramų ir jaukų vaizdą. O gal norisi, kad kiemas džiugintų ir teiktų energijos? Tada galima įnešti daugiau ryškesnių ir šiltų spalvų, kurios skleistų laimės ir džiugesio emocijas. Jei norisi elegancijos, išskirtinumo ir prabangos, želdiniuose turėtų vyrauti balta spalva ir turėtų būti įkomponuota violetinės“, – vardija pašnekovė.


Ji pataria nepamiršti ir apie spalvų ratą. Jame esančios raudona, geltona ir mėlyna yra pagrindinės ir pirminės spalvos, iš kurių išvedamos visos likusios, – jos kaip vedliai visoje spalvų gamoje. Todėl vienas geriausių mėlynos spalvos pabrėžimo būdų, pasak specialistės, yra pastatyti mėlyną spalvą į vieną gretą su raudona ir geltona. Tiesa, toks spalvų derinys yra itin ryškus, rėkiantis, tad ilgainiui gali pradėti varginti akis ir erzinti.


„Galvojant apie derinius su mėlyna spalva, su ja visada puikiai derės geltona. Jos vienas kitą papildo ir atskleidžia viena kitos ryškumą. Puikus šių derinių pavyzdys atsiskleidžia vilkdalgiuose ‘Golden Edge’. Tad kaip mėlynos kompanionus pasirinkus geltoną, gelsvai žalsvą ar oranžinę vaizdas tikrai nenuvils. Kaip jau minėjau, norintys elegancijos jausmo mėlyną turėtų derinti su balta. Žalios, baltos ir mėlynos derinys bus tikra kiemo puošmena. Mėlyna taip pat puikiai dera su sidabrine ir visais pilkais atspalviais ar pilka lapija – dėl šių šaltų ir neutralių spalvų mėlyna bus dar ryškesnė ir labiau išsiskirs. Ir, žinoma, visada geras variantas būtų gretimos spalvų rato spalvos, tai yra visi violetiniai atspalviai. Šis derinys sukuria malonią vizualią harmoniją ir yra vienas populiariausių ir labai dažnai naudojamas Lietuvoje“, – pasakoja K. Kandrotienė.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)