Subrendo vėlyvųjų kopūstų derlius

Subrendo vėlyvųjų kopūstų derlius


Vėlyvą rudenį subręsta vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Kaip tinkamai juos nukasti, apdoroti ir išlaikyti kuo ilgesnį laiką? Juk ne visą derlių verta iš karto perdirbti – norisi pasilikti ir šviežių kopūstų, kad jie į virtuvę po truputį galėtų keliauti visą žiemą.


Rima MARCINKEVIEČIENĖ


Nei per anksti, nei per vėlai

Ne visų veislių kopūstus galima laikyti ilgesnį laiką. Pavyzdžiui, vidutinio ankstyvumo kopūstai laikosi apie 3 mėnesius, vidutiniškai vėlyvi – 5–6 mėnesius, o vėlyvųjų kopūstų derlių galima išlaikyti maždaug 8 mėnesius. Ar pavyks sėkmingai išlaikyti kopūstų derlių, labai priklauso nuo to, ar laiku ir tinkamai jį nuimsime, ar gerai paruošime ilgiau laikyti ir ar sudarysime palankias saugojimo sąlygas.


Dabar atėjo tinkamiausių laikyti vėlyvųjų kopūstų derliaus nuėmimo laikas. Kopūstų brandą galima nustatyti tiesiog pačiupinėjus gūžę. Jei ji kieta, kopūstas brandus ir tinkamas nuimti. Vėlyvųjų veislių subrendę kopūstai paprastai pasiekia 700–900 g svorį. Vėlyvieji kopūstai dažniausiai visiškai subręsta spalio mėnesį. Taigi atsižvelgiant į orą vėlyvuosius kopūstus, kuriuos ketinama ilgiau sandėliuoti, geriausia nuimti spalio antroje pusėje ar net lapkričio pirmomis dienomis. Likus 12–14 dienų iki derliaus nuėmimo kopūstų nebegalima laistyti, nes didelės gūžės, gaudamos per daug drėgmės iš dirvos, gali sutrūkinėti.

REKLAMA


Kopūstai – ta daržo kultūra, kurią daržininkai nuima beveik paskutinę. Vis dėlto žiūrėti reikėtų ne tik į kalendorių, bet ir į orų sąlygas. Kai kuriais metais vėlyvuosius kopūstus nekenktų nuimti jau spalio pradžioje, o štai kitais metais jie lysvėje gali sėkmingai sulaukti ir lapkričio.


Nenuėmus kopūstų derliaus laiku, laikymo terminas gali gerokai sutrumpėti. Svarbu pataikyti kopūstus nuimti tuo momentu, kai gūžės jau visiškai susiformavusios, tačiau dar nesušalusios. Nors kopūstai išlaiko -5–6 °C šaltuką, pašalę laikosi pastebimai blogiau. Nuėmus vėlyvųjų kopūstų derlių per anksti, temperatūrai dar nekrintant žemiau 7–8 °C, lapai pradeda greitai vysti ir kopūstai taip pat neišsilaiko per žiemą.


Mėnulio kalendoriaus gerbėjams derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad kopūstus geriausia nuimti esant dylančiam mėnuliui. Sakoma, jog nuo pilnaties iki jaunaties, kai mėnulis dyla, skysčiai teka žemyn ir augalai poilsiauja. Delčia yra laikoma derliaus rinkimo, atsargų ruošimo laiku. Šiais metais tai būtų maždaug spalio 10–15 ir lapkričio 1–14 dienos.

REKLAMA


Ar kopūstai bijo šalnų?


Daugelis vėlyvųjų veislių kopūstų yra atsparūs šalčiui, todėl rudeninės šalnos jiems nebaisios. Pirmąsias rudenines šalnas su nedidele minusine temperatūra (-1–4 °C) kopūstai atlaiko be jokių problemų. Nedidelis šaltukas jiems netgi naudingas, nes jo gavę kopūstai tampa skanesni, saldesni.


Maksimali nepavojinga neigiama temperatūra yra -6 °C, tačiau su sąlyga, kad kopūstai yra lysvėje (ne nupjauti) ir tokia temperatūra yra momentinė, t. y. nesilaiko ilgą laiką. Tačiau tam, kad kopūstai ilgai negestų, gerai laikytųsi ir išlaikytų savo vertingąsias savybes, ilgai kankinti jų šaltyje negalima. Jei kopūstus pjausime jau apsnigtus arba ilgiau pabuvusius žemesnėje nei -6 °C temperatūroje, kelis kartus sušalusius ir vėl atitirpusius, to neištvers jokia kopūstų veislė. Atšildami išoriniai kopūstų lapai tampa įvairių mikroorganizmų, sukeliančių daržovių puvinius, buveine.


Nupjautiems kopūstams net -1 °C temperatūra gali būti pražūtinga: jie tiesiog praras savybę ilgai laikytis sandėliuojami. Todėl nupjautų kopūstų negalima laikyti lauke esant minusinei temperatūrai, nes tokie kopūstai jau netinkami ilgiau laikyti. Taip yra todėl, kad pjūvių vietos labai greitai įšąla ir netrukus ima pūti. O štai raugti geriausia kopūstus, lysvėje ištvėrusius -3–4 °C šalnas.


Ką daryti, jei kopūstų derliaus nespėjome nuimti iki trumpalaikių šalnų? Svarbiausia taisyklė – palikti juos atšilti lysvėje. Tam paprastai reikia maždaug 4–5 dienų su pliusine temperatūra. Jokiu būdu negalima pjauti sušalusių kopūstų – jie pradės pūti jau pirmą mėnesį. Šaltas ruduo tikrai neprasideda staiga: po pirmųjų šalnų visada būna ir šiltesnių dienų. Kai kopūstai atšyla, juos drąsiai galima sandėliuoti žiemojimo vietoje.



Geri orai – sveikesni kopūstai


Saulėtos ir dar nelabai šaltos vėlyvo rudens dienos ne tik darbą darže padaro malonesnį – jos užtikrina ir sveikesnį kopūstų derlių. Taigi sausos dienos geriausiai tinka derliui nuimti, nes tuomet kopūstus tenka trumpiau apdžiovinti arba to daryti visai nereikia. Specialistai teigia, kad optimali temperatūra vėlyvųjų kopūstų derliui nuimti yra 0–6 °C. Tokia temperatūra rekomenduojama todėl, kad būtent tokioje temperatūroje oro cirkuliacija gūžėse (kvėpavimas) labai sulėtėja, o tai reiškia, kad kopūstai gerai ir ilgai laikysis.


Sėkmingą kopūstų laikymąsi lemia ne tik kopūstų veislė ir tinkamai nuimtas derlius, bet ir prieš tai buvusios auginimo sąlygos. Geriausiai laikosi kopūstai, užaugę lengvame bei vidutiniame dirvožemyje. Kuo molingesnėje dirvoje augo kopūstai, tuo mažesnė tikimybė, kad jie gerai laikysis.


Ar kopūstų išsilaikys, nemažai priklauso ir nuo rudens orų sąlygų. Kai ruduo lietingas, nuimti kopūstai laikosi blogiau.


Įtakos turi ir trąšos, kuriomis buvo tręšti kopūstai, ir netgi tos, kuriomis buvo tręšti dar prieš kopūstus auginti augalai. Jei dirva, kurioje augo kopūstai, buvo prisotinta azotinių trąšų, galima iškart nusiteikti, kad tokie kopūstai ilgai nesilaikys. Azotas turi savybę tarsi išpurenti kopūstų lapus ir sumažinti juose sausųjų medžiagų kiekį. Taip auginti kopūstai gesti pradeda faktiškai iš karto. O štai kalio ir fosforo trąšomis tręšti kopūstai laikosi labai gerai.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)