Patarimai sodininkams: kaip padidinti pomidorų derlingumą?

Patarimai sodininkams: kaip padidinti pomidorų derlingumą?


Kam ir kodėl gali praversti toks neįprastas pomidorų auginimo būdas? Tarkim, turite nedidelį daržą ir vieną mažą šiltnamį, kuriame telpa 20 pomidorų krūmų, o toliau plėstis tiesiog nėra kur. Išeitis viena – stengtis padidinti derlių, išaugantį ant vieno krūmo. Auginti pomidorus ant dviejų šaknų verta ir siekiant gauti nedidelį ankstyvąjį pomidorų derlių.


Taigi daigų auginimas ant dviejų šaknų iš dalies padės išspręsti abi minėtas problemas. Logika čia paprasta – plėsdami šaknų sistemą, geriname krūmo maitinimą, vadinasi, pagreitiname vystymąsi ir derlingumą.

Tikriausiai daug kas pastebėjo, kad pomidorų krūmo žaizdelės užgyja labai greitai. Taigi, lygiai taip pat lengvai pomidorai ir prigyja. Viskas prasideda nuo to, kad sėjinukai auginami įprastai, o štai pikuojami jie jau į indą po du 5–6 cm atstumu vienas nuo kito.


Laukiama, kol jie prigis ir stiebai taps pieštuko storio. Štai tuomet ir pradedama skiepyti. Iš dviejų augalėlių išsirinkite stipresnį. Jis bus įskiepis (jį palikite visą), o ne toks stiprus liks poskiepis (trumpinkite jo viršūnę). Tada 8–10 cm aukštyje nuo skilčialapių, iš tos pusės, kur jie pasisukę vienas į kitą, peiliuku pašalinkite odelę 1–2 cm plote. Po to tame plote padarykite įstrižų įpjovų (įpjaukite ⅓ stiebo). Įskiepį pjaukite iš apačios aukštyn, poskiepį – iš viršaus žemyn.

REKLAMA


Dabar atidžiai sujunkite pjūvius ir užfiksuokite 2 cm pločio juostele, kurios galas lipnus iš abiejų pusių.


Tokios būsenos abu augalai suauga per dešimt dienų. Nustatyti, ar viskas vyksta, kaip numatyta, labai paprasta. Įskiepis vystysis pastebimai geriau negu poskiepis, nes poskiepis turi atiduoti dalį savo syvų įskiepiui. Jeigu viskas yra taip, po dešimties dienų pašalinkite visą poskiepio stiebą, nupjaudami jį peiliuku 1–2 mm aukščiau suaugimo vietos ir uždenkite pjūvį antra juostele. Fiksuojančias juosteles geriau pasidarykite iš neaustinės arba medvilninės medžiagos, o lipniosios juostelės reikia tik galui fiksuoti ir tam, kad galima būtų greitai atlaisvinti ją storėjant stiebui.
Taigi, suauginimas baigtas, o daigai jau auga ant dviejų šaknų ir tokie sodinami į gruntą.


Skiepyti verta tik stiprius ir sveikus pomidorų daigus. Suaugimo metu būtinas geras apšvietimas ir šiek tiek didesnė drėgmė. Kartais šis metodas padidina derlingumą 30–40 proc. nuo krūmo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)