Vazonuose vietoj gėlių – paprikos: 5 patarimai, kaip sėkmingai auginti

Vazonuose vietoj gėlių – paprikos: 5 patarimai, kaip sėkmingai auginti


Paprikos yra vienos dažniausiai šiltnamiuose auginamų daržovių po agurkų ir pomidorų. Tačiau ką daryti, jei šiltnamio neturite, o paprikų užsiauginti vis tiek norite? Išeitis – auginti jas vazonuose kambaryje, vienu šūviu nušaunant du zuikius: ir mėgausitės mėgstamomis daržovėmis, ir papuošite kambarį, mat paprikos ne tik skanios, bet ir be galo dekoratyvios.


Eglė Cibienė


Paprikų yra be galo daug skirtingų veislių ir rūšių – nuo tiesiog deginančio aštrumo iki saldžiųjų, jos taip pat pasižymi didele vaisių spalvų įvairove: vaisiai gali būti geltoni, oranžiniai, raudoni, violetiniai, juodi, margi ir t. t. Tad iš tokios gausybės išsirinkti ir gražų, ir skanų, ir tinkamą auginti vazone kambaryje variantą tikrai pavyks.


Palyginti su pomidorais ar agurkais, daugelis paprikų yra kur kas kompaktiškesnės, joms nereikia tiek daug erdvės. Vis dėlto jų šaknys taip pat mėgsta laisvę, tad uždarame inde sėkmingai augs ne visos, kai kurios gali tiesiog žaliuoti ar kažkiek žydėti, bet nemegzti vaisių, o juk jie ir yra pagrindinė paprikų auginimo priežastis.

REKLAMA


Kai kurių rūšių paprikos geriau nei kitos auga ribotoje erdvėje, kurią suteikia vazonai. Viena tokių yra veislė ‘Bulgarian Carrot’ – pailgus, aštrius oranžinės spalvos vaisius mezgančios paprikos, puikiai besijaučiančios vazonuose kambaryje. Tiesa, šios paprikos gana aukštos, galinčios užaugti ir iki 60–70 cm aukščio, tad joms reikės didesnių vazonų ir daugiau erdvės. Kita veislė, ‘Bolivian Rainbow’, dažnai auginama kaip dekoratyvinė dėl savo grožio, mat nedidelės aštrios paprikos išties būna kone vaivorykštės spalvų: geltonos, oranžinės, raudonos ir violetinės. Be abejo, nederėtų pamiršti ir aštriųjų Chalapos paprikų, tinkamų auginti vazonuose.


‘Fushimi’ paprikų vaisiai yra ilgi, ploni ir iš pirmo žvilgsnio atrodo turintys būti aštraus skonio, tačiau iš tiesų tai saldžiosioms priskiriamos paprikos. Tai vienos lengviausiai vazonuose auginamų paprikų, kurios visą vasarą brandina gražius ir gardžius vaisius.

REKLAMA


Itin dekoratyviai atrodo veislės ‘Capsicum Annuum Red’ ir ‘Capsicum Annuum Yellow’. Šių paprikų vaisiai labai mažyčiai, o ir krūmeliai nedideli – apie 15 cm aukščio bei skersmens, tad joms nesunkiai rasite vietą ant palangės. Raudonos ir geltonos spalvų vaisiai auga ne nulinkę į apačią, o iškilę aukštyn, tad kone primena gėlių žiedus.


Labai originalios išvaizdos vaisius, panašius į mažus mandarinus, augina ‘Orange Scotch Bonnet’ veislės paprikos. Pats krūmas užauga iki maždaug 50 cm aukščio, o vaisiai – 3–4 cm skersmens.


Vazonuose vietoj gėlių – paprikos: 5 patarimai, kaip sėkmingai auginti


Patarimai, kaip auginti paprikas vazonuose

Nesvarbu, ar auginsite paprikas iš sėklų, ar pirksite jau paaugintus sodinukus, ar tai aštriosios, ar saldžiosios paprikos, – joms visoms reikės tam tikrų sąlygų, kurias užtikrinę galėsite tikėtis ne tik dekoratyvaus, kambarį puošiančio augalo, bet ir gardžių jo vaisių. Štai keletas patarimų, į ką atkreipti dėmesį, kad paprikų auginimas vazonuose būtų sėkmingas.


1. Pasirinkite

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)