„Stebuklingi“ internetiniai daržininkavimo patarimai: ar jie iš tiesų tokie vertingi?

„Stebuklingi“ internetiniai daržininkavimo patarimai: ar jie iš tiesų tokie vertingi?


Internetas, socialiniai tinklai ir juose pateikiami daržininkavimo patarimai jau tapo daugelio daržininkų (ypač pradedančiųjų) neatsiejama gyvenimo dalimi. Iš tiesų galimybė rasti atsakymus į kylančius klausimus čia ir dabar ir sužinoti tam tikrų daržininkavimo gudrybių gerokai palengvina darbą darže, praplečia akiratį ir padeda išvengti klaidų. Interneto puslapiuose pateikiama daug vertingos informacijos, paremtos specialistų patarimais, moksline informacija ir kasdiene daržininkų patirtimi. Tačiau kartais tarp gausybės informacijos pasitaiko ir labai patrauklių, bet mažai naudos duodančių, visiškai beverčių ar net klaidinančių patarimų. Todėl gebėti atsirinkti tikrai naudingą informaciją yra tiesiog būtina.


Marija Naudžiūnienė


Žemdirbystė – ilgą istoriją turinti žmonių veikla. Nenuostabu, kad per tūkstantmečius susikaupė didžiulė patirtis, kupina ir išminties, ir paklydimų… Ši patirtis remiasi ir vertingomis senolių tradicijomis, perduodamomis iš kartos į kartą, ir moksliniais tyrinėjimais bei išvadomis, ir, deja, kartais niekuo nepagrįstais ar net juoką keliančiais patarimais. Pastarųjų internete tikrai gausu. Kaip atsirinkti, kuriais iš jų galima pasinaudoti, o į kuriuos neverta kreipti dėmesio? Kartais vienintelis būdas – patikrinti tuos patarimus empiriškai ir viską patirti savo kailiu. Pakalbėsime vos apie kelis „stebuklingus“ internetinius patarimus, kurių nauda, švelniai tariant, abejotina.

REKLAMA


Daigų auginimas kiaušinių lukštuose

Ko gero, ne viename šaltinyje teko matyti informacijos, esą daigus galima auginti kiaušinio lukštuose prieš tai kiekviename jų padarius skylutę drenažui ir pripildžius lukšto puselę substrato. Šio patarimo esmė ta, kad daigams auginti naudojama kompostuoti ar sodinti tiesiai į dirvą tinkama medžiaga. Drauge tai vadinama ekologišku būdu utilizuoti maisto atliekas. Be to, teigiama, kad kiaušinių lukštuose yra maisto medžiagų, reikalingų mažam daigeliui. Pasodinto į žemę augaliuko šaknys prasiskverbia pro sutrupėjusį lukštą, o lukšte esančios medžiagos maitina dirvą. Nors iš pirmo žvilgsnio idėja atrodo išties patraukli, tikrovėje viskas vyksta ne taip paprastai.


Daigo šaknys gana greitai išauga nedidelio tūrio kiaušinio lukštą, ir tai nutinka greičiau, nei šaknys spėja pakankamai sustiprėti, kad galėtų jį suardyti. Daigui nepakanka vietos normaliai vystytis, todėl jis būna mažas ir silpnas. Be to, prieš sėjant lukštą privalu labai gerai išplauti, nes antraip namuose neišvengiamai pasklis pūvančių kiaušinių „aromatas“.

REKLAMA


Taigi kiaušinio lukštuose daigelį galima laikyti labai neilgai, o po to kiaušinio lukštą būtina švelniai sutraiškyti ir daigą sodinti į žemę. Bėda ta, kad toks mažytis daigelis dar būna labai silpnas ir jautrus, todėl ankstyvas persodinimas gali būti rizikingas: daigui gali pritrūkti jėgų atsigauti po persodinimo.


Jei jau pasirenkamas būdas auginti daigus kiaušinių lukštuose, žinotina, kad jis paprastai pasiteisina tik auginant greit dygstančias ir anksti persodinamas kultūras su nedidele šaknų sistema (pvz., agurkų daigus). Tai greičiau tik gražus žaidimas tiems, kurie turi mažų vaikų.


Arbatinės žvakutės šiltnamyje gelbėjantis nuo šalnų

Augant elektros kainoms internete vis dažniau pasitaiko patarimų, kaip apšildyti šiltnamį žvakėmis. Ir ne bet kokiomis, o pačiomis mažiausiomis ir pigiausiomis, vadinamosiomis arbatinėmis žvakutėmis. Siūloma kelias tokias žvakutes įdėti į molinį vazonėlį ir uždegus pastatyti šiltnamyje. Esą žvakutė įšildys vazonėlį, o jis – šiltnamį. Sakoma, kad tai pigus ir veiksmingas būdas norint išvengti pavasarinių šalnų.


Esmė ta, kad patarimas prasilenkia net su elementariomis mokyklinėmis fizikos žiniomis. Šilumos į šiltnamį išskiriama tiek pat, nesvarbu, ar žvakutė deginama vazonėlyje, ar paprasčiausiai padėta šiltnamyje. Kyla klausimas: ar keliomis trumpai degančiomis arbatinėmis žvakutėmis įmanoma sušildyti keliolikos kvadratinių metrų šiltnamį? Iš tikrųjų net kelios dešimtys tokių žvakučių sunkiai atliks šildytuvo funkciją. Taip, kritiniais atvejais žvakės gali padėti, tačiau tam šiltnamyje reikėtų pastatyti mažiausiai 6–8 ilgai degančias (pvz., kapų) žvakes.



„Stebuklingi“ internetiniai daržininkavimo patarimai: ar jie iš tiesų tokie vertingi?


Indų plovikliai piktžolėms naikinti

Atsikratyti piktžolių

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)