A. Izgorodinas: dabartinė dujų kaina ES biržose yra ties minimumu ir toliau nebemažės

A. Izgorodinas: dabartinė dujų kaina ES biržose yra ties minimumu ir toliau nebemažės


Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas reaguodamas į Valstybės duomenų agentūros pateiktus duomenis teigia, kad Lietuvoje matomas pramonės gamybos apimčių sumažėjimas 3,7 proc. yra sukeltas aukštų energetikos resursų kainų.


Anot ekonomisto, toks sumažinimas buvo skirtas paklausos apribojimui, taip užtikrinant energetinių resursų kainų kritimą.


„Mano supratimu, pagrindinė priežastis, kuri lėmė tokį ženklų gamybos apimčių kritimą energijai imliuose Lietuvos pramonės segmentuose, yra aukšta energetinių išteklių kaina. Tai yra svarbus aspektas – tam tikra prasme aukšta dujų kaina ES biržose pražudė pati save.


Rinkose padidėjus dujų kainai, energijai imlūs ES pramonės sektoriai sumažino gamybos apimtis, kas lėmė dujų paklausos kritimą Europoje ir, atitinkamai, dujų kainos sumažėjimą ES biržose“, – savo feisbuko paskyroje komentavo A. Izgorodinas.


Bet, pasak ekonomisto, toks kainų kritimas vėl paskatins gamybos mastų augimą. Tai, jo teigimu, skatina ir Kinijos pasirinkimas riboti Covid apribojimus, kas reikš, kad Europos valstybės vėl galės eksportuoti prekes į Rytus.

REKLAMA


„Gali būti, kad stiprus dujų kainos kritimas gali paskatinti energijai imlius euro zonos pramonės segmentus po truputį didinti gamybos apimtis – tuo labiau, kad ekonominė situacija euro zonoje lieka gera (krizės nėra), o Kinijos valdžia toliau švelnina Covid apribojimus, kas yra labai palanku euro zonos pramonei per naujų užsakymų iš Kinijos prizmę“, – aiškino A. Izgorodinas.


Anot jo, dabartinės dujų kainos Europos Sąjungos (ES) biržose yra pasiekusios žemesniąją ribą ir artimuoju metu teritorijoje vėl pradės augti.


„Jei euro zonos pramonės įmonės toliau gerins gamybos prognozes, netrukus galime matyti ir realios dujų paklausos euro zonos pramonėje augimą, o tai pradėtų veikti aukštyn ir galutines dujų kainas Europoje. Todėl nenustebsiu jei dabartinė dujų kaina ES biržose yra ties minimumu ir toliau nebemažės“, – pridūrė ekonomistas.


Valstybės duomenų agentūros duomenimis, paskutinį 2022 m. mėnesį Lietuvos pramonės produkcijos vertė sumažėjo 4 proc.


Per mėnesį, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, sumažėjo pagrindinių metalų gamybos produkcija – 22,4 proc., chemikalų ir chemijos produktų gamybos – 13,3 proc., guminių ir plastikinių gaminių gamybos – 8,4 proc., metalo gaminių, išskyrus mašinas ir įrenginius, gamybos – 6,6 proc. Maisto produktų gamybos apimtys gruodį mažėjo 4,7 proc., rafinuotų naftos produktų – 4,5 proc.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)