Seime bręsta permainos? Prakalbo apie naują valdančiąją daugumą

Seime bręsta permainos? Prakalbo apie naują valdančiąją daugumą


Po chaotiškos savaitės parlamente Seimo narys iš Darbo partijos Andrius Mazuronis užsiminė apie galimybę formuoti naują valdančiąją daugumą.


„Akivaizdu, kad įtampos valdančioje daugumoje yra labai didelės. Šiuo metu diskusijos su opozicija nepatenkintų valdančiosios daugumos atstovų yra labai intensyvios, labai suaktyvėjusios po šitų veiksmų antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį. Tai, jei taip ir toliau, rudenį mes galime matyti visiškai kitą politinę sąrangą Lietuvos Respublikos Seime“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė „darbietis“.


Anot A. Mazuronio, naujai suformuotoje politinėje struktūroje išliktų dabartinių valdančiosios daugumos narių.


„Aritmetika diktuoja, kad kitaip ir būti negali. Jei dabar 68 ir 73, tai tereikia keturių Seimo narių, kurie išreikštų nepasitenkinimą kažkokia forma, ir susiformuoja kita valdanti dauguma. Ir šitie valdantieji daro būtent tai, kad taip įvyktų“, – kalbėjo A. Mazuronis, kartu pridurdamas, kad anksčiau ar vėliau valdančiųjų veiksmai turės pasekmių.

REKLAMA


„Aš nesu iš tų, kuris dramatizuoja situaciją, aš esu iš tų, kuris realiai mato, realiai jaučia ir realiai sako. Vyksta tokie procesai ir, jei valdančiosios daugumos atstovai to nemato, tai pasekmes anksčiau ar vėliau turės prisiimti. O pasekmės tokios, kad susiformuos nauja valdančioji dauguma. Tai per anksti negalima šnekėti, bet tokie procesai labai aktyviai vyksta“, – teigė jis.


Ketvirtadienio Seimo posėdis prasidėjo chaotiškai. Prieš prasidedant rytiniam posėdžiui socialdemokratas Julius Sabatauskas žurnalistams pranešė esą visi opozicijai priklausantys vicepirmininkai yra pašalinti iš birželio mėnesio parlamento posėdžių vedimo grafikų. Ir nors J. Razma dėl sprendimo vicepirmininkų atsiprašė, opozicija nusprendė apleisti Seimo posėdžių salę. Posėdžiauti jie nutarė atskirai, Kovo 11-osios salėje.


Dėl pasipiktinimo valdančiaisiais susivienijusi opozicija parengė rezoliuciją, kurioje pateikti ambicingi siekiai. Valdantiesiems oponuojančios partijos kreipiasi į prezidentą G. Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat ragina Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen pasitikrinti, ar ji vis dar turi pasitikėjimą Seime. Dėl to opozicija kviečia surengti balsavimą parlamente.

REKLAMA


Taip pat opozicija reikalauja besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.


Galiausiai dokumente valdantieji raginami gerbti demokratijos bei atsakingo valdymo principus ir užtikrinti Seimo opozicijos teises. Taip pat Seimo dauguma kviečiama „atviram dialogui dėl tolesnio Seimo darbo“ ir raginama „nedelsiant sutarti dėl naujos politinės kultūros ir sudaryti pozicijos bei opozicijos dialogo darbo grupę“.


Įsiplieskus konfliktui, prezidentas stojo opozicijos pusėn ir paragino ieškoti sprendimų.


„Šioje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Lietuvai kaip niekada reikalinga vienybė ir gebėjimas įsiklausyti. Deja, buldozerio principai politikoje ir beatodairiškas valdančiosios daugumos siekis „nugalėti“ oponentus bet kokiomis priemonėmis suskaldė Seimą ir atvedė į situaciją, kurios nesame matę jau keletą dešimtmečių. Prezidentas kviečia Seimo vadovybę skubiai ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų sklandų teisėkūros procesą ir neskaldytų nei parlamento, nei visuomenės“, – nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.


Nesutarimai tarp valdančiųjų ir opozicijos įsiplieskė dar trečiadienį, kai Seimo daugumai oponuojančios partijos boikotavo nenumatytą posėdį. Šiame posėdyje balsuota dėl žemės ūkio ministro K. Navicko interpeliacijos. Opozicija šį posėdį boikotavo, nes tikėjosi, kad dėl ministro patraukimo galės balsuoti ketvirtadienį. Visgi valdantieji šiam balsavimui sušaukė nenumatytą posėdį trečiadienį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)