Automobilio padangų keitimas: kaip jis vyksta šiemet?

Automobilio padangų keitimas: kaip jis vyksta šiemet?


Lietuvos žmonių apsisprendimui, kada vasarines padangas keisti į žiemines, daugiau įtakos turi ne pandeminiai rodikliai, o orai ir jų prognozės. Specialistai tvirtina, kad vyraujant šiltesniems orams, šiemet vairuotojai nelinkę skubėti keisti padangų.


„Šis ruduo išskirtinai šiltas, todėl matome, kad vairuotojai neskuba pasiruošti žiemai. Tačiau pastaruosius kelerius metus stebime ir kitą tendenciją: vis didesnė klientų dalis vasarines padangas į žiemines pasikeičia šiek tiek anksčiau – taip jie išvengia ilgesnių eilių likus kelioms dienoms iki padangų keitimo termino pabaigos“, – pasakoja bendrovės „Melga“ rinkodaros vadovė Kotryna Sabauskienė. Pagal padangų gamintojų rekomendacijas, kai temperatūra yra 7 laipsniai ir mažiau, jau turi būti naudojamos žieminės padangos, nes jos užtikrina tinkamą sukibimą ir saugumą vairuojant.


„Kai oro temperatūra yra neigiama arba artima nuliui, žieminės padangos geriau atlieka savo funkcijas lyginant su vasarinėmis. Šiuo metų laiku sulaukiame daug lietaus, keliuose pasitaiko nukritusių lapų, o ankstyvą rytą ar vėlyvą vakarą, nors dienos temperatūra ir didesnė nei 7 laipsniai, galime fiksuoti lengvą šaltuką. Tokiomis sąlygomis žieminės padangos yra tinkamesnės“, – tvirtina K. Sabauskienė.

REKLAMA


Jos teigimu, dažnai baiminamasi, kad anksčiau pasikeitus padangas, jos greičiau nusidėvės, tačiau klaidinga manyti, kad keli tūkstančiai kilometrų gali pakenkti techniškai tvarkingo automobilio padangoms. Gerokai didesnę įtaką padangų dėvėjimuisi turi netinkamas oro slėgis padangose.


K. Sabauskienė atkreipia dėmesį, kad žieminės padangos, esant šiltam orui, su keliu sukimba šiek tiek prasčiau nei vasarinės, tad pasikeitus padangas šiek tiek anksčiau, reikėtų į tai atsižvelgti stabdant ir posūkiuose. Tačiau žymiai daugiau problemų kelyje gali kilti pavėlavus laiku pasikeisti padangas ir vasarinėmis padangomis važiuojant plikledžiu.


Netinkamos padangos – tiesus kelias į nelaimę


Pasak įmonės „Melga“ atstovės, padangos yra vienintelė automobilio detalė, kuri „laiko automobilį ant kelio“. „Netinkamos padangos ir pakabos gedimai yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių avarijas kelyje po stabdžių ir vairo mechanizmo gedimų. Mechaninių pažeidimų turinti padanga gali bet kada prakiurti ir automobilis taps sunkiai valdomas“, – pasakoja K. Sabauskienė.

REKLAMA


Jos teigimu, kai kurie padangų gamintojai rekomenduoja padangas keisti, kai protektoriaus gylis yra 4 mm ir mažesnis, nes jau tada stabdymo kelias šlapiame ar sniegu padengtame kelyje yra ženkliai ilgesnis.


Pavyzdžiui, važiuojant 50 km/h greičiu ir esant 4 mm protektoriaus gyliui, stabdymo kelias gali būti 14 m ilgesnis, nei esant 8 mm protektoriaus gyliui. Jeigu protektoriau gylis tik 1,6 mm – stabdymo kelias gali būti net 26 m ilgesnis.


Keičiant padangas taip pat svarbu įvertinti jų amžių. „Kuo padanga senesnė, tuo jos gumos mišinys yra kietesnis, o padanga prasčiau sukimba su apledėjusia arba apsnigta kelio danga. Padangos turi būti ne daugiau kaip 10 metų senumo“, – pataria K. Sabauskienė.


Dauguma padangas tikrina kartą per mėnesį


Tyrimas parodė, kad 26 proc. Lietuvos vairuotojų padangas tikrina kartą per mėnesį, 25 proc. – du kartus per metus. Tai atskleidė draudimo bendrovės „Gjensidige“ užsakymu „Nielsen“ atlikta Baltijos šalių gyventojų apklausa.


„Galima pasidžiaugti, kad ketvirtadalis Lietuvos vairuotojų yra įpratę prie tinkamos padangų priežiūros rutinos ir jas pasitikrina kartą per mėnesį. Tokiu dažniu būtinai reikėtų apžiūrėti padangų išorinę būklę. Vairuotojai patys turėtų sekti ir padangų slėgį. Tinkamas oro slėgis užtikrina tolygų padangos dėvėjimąsi ir automobilio stabilumą. Šiuolaikiniuose automobiliuose yra įrengtos oro slėgio kontrolės sistemos, kurios įspėja vairuotoją apie netinkamą oro slėgį padangose. Kai automobilyje įrengta netiesioginė sistema, ji neparodys, jeigu oro slėgis bus sumažėjęs visuose ratuose. Netiesioginė sistema nematuoja faktinio kiekvienos padangos slėgio“, – sako draudimo bendrovės „Gjensidige“ Žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.



Ji atkreipia dėmesį, kad oro slėgį reikėtų tikrinti padangai atvėsus, ne iškart po važiavimo. Tuo pačiu specialistė pataria pažiūrėti ir padangų protektoriaus gylį, jų nusidėvėjimo tolygumą bei patikrinti, ar nėra pažeidimų.


V. Katilienė pabrėžia, kad padangų patikra du kartus per metus yra tikrai per reta. „Nuo padangų būklės priklauso mūsų pačių ir kartu su mumis važiuojančių žmonių saugumas, todėl reikėtų atsisakyti rizikos ir periodiškai sekti svarbiausius padangų parametrus – jų slėgį, protektoriaus gylį ir išorinius mechaninius pažeidimus“, – pataria draudimo bendrovės atstovė.


Padangos turi dilti tolygiai


Nepaisant to, kad nusidėvėjusi yra viena padanga, pakeisti reiktų ne tik ją, bet visas keturias padangas. „Padangos yra sumontuotos ant vienos ašies ir turi dilti tolygiai. Jei pastebėjote, kad nudilusi tik viena padanga ir ypač netolygiai, pavyzdžiui, vienas jos šonas, reikėtų skubiai patikrinti automobilio pakabos geometriją arba kreiptis į remonto dirbtuves dėl važiuoklės suvedimo“, – sako draudikė.


Jos teigimu, keičiant padangas, populiaru automobilio ašis sukeisti vietomis. „Jei priekinės padangos sezono metu nudilo labiau nei galinės, jos montuojamos ant galinės ašies. Tokia kombinacija yra galima. Jei padangų nusidėvėjimas tarp ašių yra didžiulis, dažnai keičiamos tik visiškai nusidėvėjusios vienos ašies padangos. Kelių eismo taisyklės tai leidžia, galima ant skirtingų ašių naudoti skirtingo protektoriaus rašto padangas“, – kalba V. Katilienė.


Tyrimo duomenys rodo, kad 8 proc. Lietuvos vairuotojų niekada netikrina padangų būklės, tačiau toks pat procentas jomis rūpinasi bei jas apžiūri kiekvieną dieną.

REKLAMA


3 kriterijai, kurie vairuotojams leis patiems įvertinti, ar padangos tinkamos:


1. Protektoriaus gylis turėtų būti ne mažesnis nei 4-5 mm, o minimalus leistinas gylis – 3 mm.


2. Padangos nusidėvėjimo tolygumas. Jeigu protektorius nusidėvėjęs netolygiai, padangas reikėtų keisti į naujas, o pakeitus tokias padangas į naujas reikėtų patikrinti ir automobilio būklę (nes padangos netolygiai dėvisi dėl netinkamo padangų eksploatavimo ir techninės automobilio būklės).


3. Ar padanga neturi pažeidimų, suaižėjimų, kurie gali būti dėl netinkamo eksploatavimo ar dėl padangų amžiaus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)