Tvarka namuose kenčia nuo nereikalingų daiktų

Tvarka namuose kenčia nuo nereikalingų daiktų

Užgriozdintoje patalpoje sunku surasti ieškomą daiktą.


Namus tvarkome dažnai. Valome, šveičiame, išnešame nereikalingus daiktus. Kur? Turbūt dažniausiai į sandėliuką, rūsį ar tamsųjį kambariuką, t. y. ten, kur ne kasdien užsukame. Vis dėlto ir pagalbinėse patalpose turi būti tvarka, antraip jos taps sąvartynais.


Atsikratykite nereikalingų daiktų!


Rytų išminčiai sako, kad, norėdami išsivalyti savo vidų, pirmiausia privalome atsikratyti nereikalingų daiktų ir metus iš metų maišuose pūpsančio šlamšto. Toks „gėris“, žinoma, dažniausiai karaliauja sandėliuke ar rūsyje. Jis, ko gero, užima nemažai vietos, tačiau tupi ištisus metus. Panūdo iškuopti pagalbines patalpas? Pirmiausia atsisveikinkite su senienomis. Gaila išmesti kokį rakandą ar seną drabužį? Betgi per kelerius metus jo nė nepasigedote.


Negana to, apie tą ar aną daiktą buvote visai pamiršę. Tačiau vis tiek gaila? Tuomet kam nors pasiūlykite, gal reikia? Ir padovanokite. Arba – nelygu, koks daiktas – nušveiskite, išvalykite, restauruokite. Prikelkite naujam gyvenimui ir traukite į dienos šviesą. Galbūt tai puikus stalo šviestuvas, įdomus krėslas ar nešvariems skalbiniams sukrauti skirtas krepšys? Nors dažniausiai daugiau nei pusė sandėliukuose sukauptų rakandų yra priskiriami daiktams, kurių, deja, taip ir neprisireikia. Sukauptas šlamštas ne tik trukdo praeiti – užgriozdintoje patalpoje sunku surasti ieškomą daiktą.

Geras apšvietimas

REKLAMA


Pagalbinėje patalpoje turi būti pakankamai šviesu ir erdvu, kad galėtume patogiai judėti, kažką padėti ar pasiimti. Todėl reikia pasirūpinti elementariu – ne išskirtiniu, o tiesiog funkcionaliu – apšvietimu. Šviesos šaltinis priklauso nuo to, kokioje patalpoje jis bus montuojamas. Tarkime, rūsys, kuriame laikote labai retai naudojamus daiktus. Tokioje erdvėje visai pakanka ir nedidelio galingumo elektros lemputės. Tik ne vaiduokliškai tabaluojančios ant palubėje kabančio laido, o įsuktos tegul ir į seną šviestuvą. Patalpa atrodys jaukesnė.


Tačiau, jeigu rūsyje ketinate įsirengti meistravimo stalą, skalbyklą ar dar kokios nors paskirties „teritoriją“, panašios „spingsulės“ tikrai nepakaks. Teks pasirūpinti ryškesniu apšvietimu. Tiks fluorescencinės (dienos šviesos) lempos. Jos ekonomiškos, patalpą apšviečia tolygiai ir gana stipriai.

Švari aplinka


Įsirengdami sandėlį (nesvarbu – rūsyje ar šalia garažo), dažnai numojame ranka, girdi, kam tos grindys ar dažytos sienos. Be abejo, galima užsimerkti ir nieko nematyti arba mažomis sąnaudomis susikurti minimalų jaukumą. Pagalbinėje, ne kasdien lankomoje patalpoje tikrai nereikia prašmatnių grindų. Tačiau plikas betonas – ne pats geriausias sprendimas. Galbūt turite atlikusių grindų lentų ar plytelių? Išklokite ar išklijuokite jomis. Betonines sienas ir lubas pakanka nudažyti lengva šviesia spalva ir iškart bus jaukiau.

REKLAMA


Tvarkinga pagalbinė patalpa – maloniau akiai, mieliau širdžiai. Kodėl gi nepatupdžius čia vieno kito mažmožio? Sena spalvota pintinė, nenaudojamas vazonas ar įtrūkęs laistytuvas niūrokai patalpai suteiks žaismės. Na, o jeigu į pagalbinę patalpą veda laiptai, pasirūpinkite, kad jie būtų patogūs ir saugūs – ne per aukšti, ne per siauri ir būtinai neslidūs. Rūsyje arba pusrūsyje būtinai turi būti įrengta gera ventiliacija, nes čia ims kauptis drėgmė ir pelėsis.


Svarbiausia – tvarka!


Jeigu pagalbinėje patalpoje kaskart daiktą padėsite ne tvarkingai, o nutrenksite bet kur, sandėlis greitai taps nepraeinamas. Nenuostabu, kad čia užsukę, vis už ko nors užkliūsite, susitrenksite. Taigi daiktus reikia krauti į dėžes, skrynias, lentynas, o dviračius ar slides galima kabinti ant prie sienos tvirtinamų laikiklių. Na, o jei sandėlyje ketinate užsiimti kokia nors veikla, tarkime, remontuoti senus daiktus, pravers ir namuose nereikalingas stalas ir krėslas.


Tačiau grįžkime prie daiktų dėliojimo. Geriausiai tam tinka buitiniai stelažai. Jų (yra įvairių dydžių ir konstrukcijų) rasite kiekvienoje specializuotoje parduotuvėje. Lentynų aukštis ir plotis pasirenkami pagal tai, ką jose ketinate laikyti. Daiktus stelažo lentynose rūšiuokite taip. Apatinėse kraukite sunkius daiktus, vidurinėse – tai, ko prisireikia dažniausiai, o viršutinėse (jos gali būti iki pat lubų) tai, ko pasigendate itin retai. Stelažai – išties puikus sprendimas. Tačiau į lentynas galima sukrauti ne tik „plikus“ daiktus, bet ir krepšius, krepšelius, maišus ir pintines, arba įmontuoti stalčius, į kuriuos sukrausime, pavyzdžiui, nedažnai avimus batus, sodo reikmenis ir t. t.



Svarbi pastaba. Prieš pradėdami montuoti stelažą, įvertinkite patalpos pagrindą – grindis. Galbūt rūsyje, apskritai, jų nėra? Tuomet stelažas (apkrautas, pavyzdžiui, uogienių ir daržovių stiklainiais) gali įsmukti gilyn į žemę, arba (dėl netolygiai paskirstyto svorio) išlinkti jo konstrukcijos. Taigi, prieš statydami stelažą, po juo išpilkite betoninę pakylą.

Vasaros gėrybių buveinė


Jeigu mėgstate sukiotis virtuvėje ir visada stengiatės pasirūpinti vasaros gėrybių atsargomis, be abejo, privalote pasirūpinti ir vieta, kur minėtas „gėris“ žiemos. Greičiausiai tai – rūsys ar sandėliukas. Tad tam, kad rūsyje būtų galima krauti konservuotų sodo ir daržo gėrybių stiklainius, svarbu pasirūpinti specialiais stelažais, kurie išlaikytų įvairų produktų svorį, nerūdytų, kurių lentynų aukštį ir kiekį būtų galima pakeisti. Tačiau įsirengę tokį maisto atsargų sandėlį nepamirškite čia kartkartėmis užsukti. Patikrinkite, ar neįsiveisė maisto kandžių ar kitų kenkėjų, ar kuris nors produktas nepradėjo gesti. Jei bent kiek abejojate stiklainio turiniu, verčiau iškart išmeskite.

Sandėliukas po laiptais


Neturite nei rūsio, nei kokios kitos patalpos, kurią galėtumėte paversti sandėliu? Galbūt į svetainę veda prieškambario laiptai (žinoma, jeigu jie ne sraigtiniai)? Tuomet išnaudokite šią erdvę. Iš gipso kartono plokščių sumontuokite sienas, pasirūpinkite apšvietimu, įstatykite duris, ir, regis, „niekinė“ vieta taps kompaktišku sandėliuku, kuriame paslėpsite dulkių siurblį, sulankstomas lauko kėdes, slides, riedučius ar netgi dviratį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)