Skulptūra primena: prietaisų gausa namuose nerodo nei galios, nei išminties

N. Rancevos nuotr.


Džiaugdamiesi technologijų privalumais turime būti atsakingi už tai, kaip ir kiek vartojame, o taip pat ir kokiu būdu su turimais prietaisais atsisveikiname. Susimąstyti apie tai kviečia neseniai sumontuota skulptūra Vilniaus centre šalia Neries įsikūrusio prekybos centro pašonėje. Ši gausiai lankoma sostinės vieta – Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) kartu žinomu skulptoriumi Martynu Gaubu projekto nauja stotelė. Pasaulinei aplinkos apsaugos dienai sukurta skulptūra #ape_tit vaizduoja ant elektronikos prietaisų krūvos įsitaisiusią žmogbeždžionę su karūna.


Kūrinio idėją padiktavo vartotojų elgsenos tyrimai

„Skulptūra norime paskatinti atsakingą vartojimą, atkreipti dėmesį į nenaudojamų ar beveik nenaudojamų prietaisų kaupimą namuose, tai pat primename apie atsakingo elektronikos atliekų šalinimo galimybę. Kūrinio idėja kilo iš keleto mūsų asociacijos atliktų vartotojų elgsenos tyrimų, kurie atskleidžia, kiek daug nenaudojamų ar beveik nenaudojamų prietaisų turime savo namuose, o vos spėję juos įsigyti suvokiame, kad jie mums nereikalingi“, – sako EPA vadovas Linas Ivanauskas.

REKLAMA


Pagrindinė iš Birštono į Vilnių atkeliavusios skulptūros žinutė – neatsakingai ir ne pagal paskirtį naudodami daiktus galbūt jaučiamės išdidūs ir galingi, nors iš tiesų tai galbūt terodo apetitą, kuriam trūksta išminties ir atsakomybės. L. Ivanauskas atkreipia dėmesį, kad EPA inicijuoto tyrimo metu beveik pusė respondentų nurodė, kad dalis prietaisų, įsigytų 2018–2020 metais, buvo per mažai naudojami ir tik užėmė vietą namuose, o sugedusią buitinę techniką savo namuose laikė net 38 proc. respondentų.


EPA vadovo teigimu, atsakingas vartojimas, prietaisų taisymas – strategija, padedanti mažinti elektronikos atliekų kiekius. Tuo tarpu teisingas elektronikos, baterijų ir dujošvyčių lempų atliekų šalinimas yra priemonė, padedanti iš atliekų išgauti vertingas medžiagas, kurios vėliau būtų panaudotos naujų daiktų gamybai. Gamintojai įvairiomis ES reguliavimo priemonėmis skatinami gaminti patikimus, patvarius, pataisomus prietaisus, iš jų reikalaujama užtikrinti taisymo galimybę, tuo tarpu vartotojai kviečiami įsigyti daiktus iš patikimų gamintojų, neužmiršti daiktų naudojimo instrukcijų, taisyti sugedusius prietaisus, nereikalingus parduoti ar dovanoti.

REKLAMA


„Mūsų klientai didžiąja dalimi yra jauni, išsilavinę Vilniaus centre dirbantys žmonės, čia gyvenančios jaunos šeimos. Tai asmenys, kuriems rūpi ir sveika gyvensena, ir planetos ateitis. Šios klientų vertybės, CUP geografija, mūsų investicijos ir projektai jungia daug tvarumo elementų: judumą skatinančią aplinką, čia vykstančius sporto renginius, miesto ekologiją palaikantį transportą, galimybę atsakingai rūšiuoti atliekas, prekybą pirkėjų grąžintais kokybiškais daiktais ir skaitytomis knygomis. Neatsitiktinai šioje erdvėje radome vietos žinutei apie tvarų elektronikos prietaisų naudojimą ir jų atliekų šalinimą“, – sako prekybos centro CUP vadovė Ona Nevinskienė.


Rinko elektronikos atliekas sodų bendrijose

Elektronikos atliekų kiekiams augant, jų surinkimui skatinti pastaruoju metu organizuojamos įvairios edukacijos priemonės bei akcijos. Viena tokių – EPA projektas Vilniaus rajono sodų bendrijoms „Daugiau švaros – daugiau žiedų!“ Gyventojų patogumui kiekvieną gegužės pirmadienį EPA komanda važiavo į akcijoje užsiregistravusias bendrijas, padėjo iš patalpų išnešti stambiagabaritės elektronikos atliekas – senus šaldytuvus, elektrines virykles ir kitokią buitinę techniką. Kartu su stambiosiomis atliekomis buvo galima priduoti smulkiosios elektronikos atliekas, panaudotas baterijas ir dujošvytes lemputes.


Į akciją pirmiausia įsitraukė sodų bendrijų vadovai, kurie kvietė joje dalyvauti sodų bendrijų narius. Pasak EPA vadovo L. Ivanausko, toks įsitraukimas – puikus modernios pilietinės visuomenės, atsakingos už tvarumą ir aplinkosaugą, požymis.



Ragina atlikti namų elektronikos auditą

EPA vadovas Linas Ivanauskas tikisi, kad projektas #ape_tit paskatins gyventojus kritiškai įvertinti savo apetitą elektronikai ir tikruosius savo poreikius. Jis taip pat kviečia žmones atlikti namų elektronikos auditą. Pirmiausia – pagalvoti, ar jų turimi prietaisai laikomi tinkamomis sąlygomis, nes, tarkime, laikant juos drėgname, nešildomame sandėliuke dėl juose prasidėjusių cheminių reakcijų gali virsti aplinkai ir žmonių sveikatai kenksmingais teršalais. Jis taip pat pataria prisiminti, kodėl nustojome naudoti vieną ar kitą prietaisą ir kodėl taip nutiko, o tada apsvarstyti galimybę daiktą parduoti, padovanoti, taisyti.


Sugedusį ir bevertį smulkų prietaisą derėtų išmesti į specialųjį konteinerį. Elektronikos atliekoms skirtą konteinerį galite rasti kuriame nors prekybos centre, bibliotekoje ar kitoje įstaigoje. Stambiagabaritės elektronikos atliekas EPA iš namų išveža nemokamai. Tereikia paskambinti tel. +370 695 55111 arba registruotis www.epa.lt svetainėje – čia rasite ir elektronikos atliekų surinkimo vietų sąrašą.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)