Hemorojus – „nepatogi“ liga, bet lengvai išgydoma

Hemorojus – „nepatogi“ liga, bet lengvai išgydoma


Hemorojus – nemaloni liga, tačiau jos gydymas neturi būti irgi toks. Štai „Sugihara“ klinika teigia taikanti moderniausius hemorojaus gydymo metodus – lazerinę proktologiją. Operacija lazeriu trunka vos 30 minučių, o pacientas į namus išleidžiamas praėjus vos 4 valandoms po operacijos.


Pastarasis metodas pasaulyje skaičiuoja jau 10 metus. Lietuvoje jis yra taikomas nuo 2011 metų. Pasak pilvo chirurgo-proktologo, gydytojo Donato Danio, Baltijos šalyse Lietuva yra lazerinės proktologijos lyderė.


Pažangus, bet ne visiems tinkantis metodas


„Mus jau pripažįsta ir kviečia konsultuoti į kitas šalis. Pačiam teko skaityti įvairių šalių konferencijose ne vieną pranešimą, o šį kartą gydytojus tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio šalių, norinčius daugiau sužinoti apie lazerinę proktologiją, pasikvietėme į Lietuvą“, – sakė dr. D. Danys.


Jo teigimu, jau 8-9 metus lazerinė praktologija taikoma Lietuvoje, duoda labai gerų rezultatų.


„Rezultatai yra džiuginantys. Jeigu lygintumėme su kitais būdais, pirmas privalumas yra tai, kad pacientas labai greitai grįžta į normalią savo veiklą. Po šios operacijos jam mažiau skauda, mažiau kraujuoja, mažiau reikia papildomam gydymui vaistų. Pavyzdžiui, nereikia daug vartoti vaistų nuo skausmo. Jis tampa daug greičiau aktyvus“, – teigė gydytojas, kuris šį metodą savo praktikoje taiko jau 5-erius metus.

REKLAMA


Operacija trunka vos 15-30 minučių, priklausomai nuo atvejo sunkumo. Pacientas po jos yra stebimas dar 4 valandas, o praėjus joms, jis yra išleidžiamas gydytis į namus.


Lazerinė hemoroidoplastika (Laser Hemorrhoidoplasty – LHP) vienas iš naujausių gydymo metodų, kuris suteikia greitą ir neskausmingą pooperacinį laikotarpį ir gerus rezultatus. Tą įrodo gerosios praktikos pavyzdžiai.


Šis gydymas yra pažangus ir juo galima išgydyti pirmo – trečio laipsnio hemorojų, kombinuotai galima pritaikyti ir ketvirto laipsnio hemorojaus gydymui. Lazeris taip pat gali būti naudojamas tiek hemorojaus, tiek išangės ar kryžkaulio sričių fistulių gydymui. Taikant šį metodą yra nepakenkiama gleivinė bei oda apie išangę, dėl to pacientai greičiau grįžtą į darbinę veiklą, lyginant su mazgų išpjovimo operacijomis (tradicinėmis operacijomis), kuomet normalus gijimas būna iki 6 savaičių.
Visgi gydytojas perspėja, kad šis metodas nebūtinai yra tinkamas visiems pacientams.

REKLAMA


„Nėra taip, kad ateina pacientas yra pasako, kad aš noriu tokio būdo. Mes apžiūrime pacientą, įvertiname ir apsprendžiame viso gydymo planą ir taktiką su pacientu. Galbūt jis dar nėra gydytas vaistais, galbūt tai nėra sena problema. Jeigu tai yra labai pažengusi liga, pacientas turi didelius hemorojinius mazgus, tai šis metodas yra neefektyvus“, – kalbėjo gydytojas.


Pirmosios operacijos jau atliktos klinikoje


Gruodžio 6 d. gydytojai iš Lietuvos, Albanijos galėjo įgyti ne tik teorinių žinių, bet dalyvavo ir 4 parodomosiose operacijose.


Tad klinikose sėkmingai atliktos net 4 operacijos, kurių metu buvo pašalinti hemorojiniai mazgai pacientams, kurie jais skundėsi ilgą laiką.
Pasak klinikos vadovės Miglės Neubauer, ši paslauga klinikos paslaugų pakete atsirado neatsitiktinai.


„Pastebėjome, kad ši paslauga yra labai potencialiai reikalinga žmonėms. O mes rūpinamės ne tik žmogaus vidiniu ir išoriniu grožiu, bet ir sveikata. Mums labai yra svarbu, kad mes galėsime pasiūlyti šią paslaugą kiek kitokią nei viešasis sektorius, t.y. konfidencialumas, patogumas, komfortas. Tai yra lazerinė operacija, po kurios žmogus yra darbingas jau po kelių dienų, gali grįžti į darbus be jokio diskomforto“, – sakė M. Neubauer.


Semtis patirties atvyko net iš Albanijos


Lietuvoje šias lazerines operacijos kol kas pacientai gali gauti tik Vilniuje ir Klaipėdoje. Dr. D. Danys itin apgailestavo, kad tokio tipo paslaugų nėra galimybės pacientams gauti valstybinėse įstaigoje. Mat, tai yra pakankamai brangus metodas. Tačiau lietuviai gali džiaugtis, kad gydytojų proktologų yra kiek daugiau nei kad pavyzdžiui Albanijoje.



Šios Viduržemio jūros regione įsikūriusios valstybės, kuri gyventojų skaičiumi artima Lietuvai (Albanijoje gyvena apie 2,9 mln. gyventojų), pacientai teturi tris gydytojus proktologus. Tad eilės pas šiuos specialistus yra milžiniškos. Tad nieko nuostabaus, kad patirties semtis iš Lietuvos gydytojų, atvyksta specialistai net iš tolimosios Albanijos, nes norisi pacientams suteikti efektyvų, kokybišką ir rezultatams imlų gydymo būdą.


Anot daktarės Eriona Sinami, kuri dirba privačioje, vienoje didžiausioje ligoninėje Albanijoje, jos pacientės netgi prašo šiuolaikinių gydymo metodų hemorojaus ligai gydyti.


„Kalbant apie mūsų pacientus, kuriuos gydome tradiciniu būdu, dabar jie jau prašo modernesnio gydymo. O lazeris, manau, yra geriausias būdas šiomis dienomis. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl aš esu čia, – sakė gydytoja iš Albanijos. – Tikiuosi daugiau sužinoti apie darbą su Metrum Cryoflex įranga. Noriu išmokti naudotis lazeriu hemorojaus gydymui bei susipažinti su lazerine proktologija, kuri šiuo metu, manau, yra didelė problema visose šalyse. Aš labai džiaugiuosi čia būdama ir tikiuosi Jūsų žinias parsivežti į savo šalį“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)