Migrena vargina ir kelia daug klausimų

Migrena vargina ir kelia daug klausimų


Ar tiesa, kad migrena gali sukelti insultą? Kuo ji skiriasi nuo paprasto galvos skausmo? Ar galima migreną išgydyti kartą ir visiems laikams? Ar tiesa, kad ją lemia orų kaita? Klausimų apie šią nepavojingą, tačiau labai varginančią būklę – vis dar daugiau negu atsakymų.


Migrena ar paprastas galvos skausmas?

Galvos skausmų tipų yra labai daug ir visi jie skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: pirminius (pats neurologinis negalavimas pasireiškia galvos skausmais) ir antrinius (sukelia kokia nors infekcija, navikai, traumos, kraujagyslių pažeidimai ir pan.) galvos skausmai. Migrena – tai pirminis galvos skausmas, dažniausiai – labai intensyvus, trunkantis kelias valandas, jam būdinga pulsacija, pasireiškia pykinimas, ryškios šviesos ir garsų netoleravimas.


Kodėl prasideda?

Migreną sukelia daugybė biocheminių procesų, vykstančių galvos smegenyse. Tačiau struktūriškai migrenos varginamo žmogaus smegenys – nė kiek nepažeistos. Kitaip tariant, kamuojant migrenai, ir smegenų sandara, ir kraujagyslės – normalios. Tačiau smegenyse yra tam tikros medžiagos, kuri perduoda informaciją apie skausmą. Tai – baltymas, kurio migrenos metu smegenyse išsiskiria pernelyg daug.

REKLAMA


Ar genai turi įtakos?

Migrenai 60 proc. įtakos turi genetika, 40 proc. – išorės veiksniai, tad paveldimumas šiuo atveju yra svarbus, bet jis lemia ne viską. Stresą keliantys įvykiai, nerimas, depresija, moterims dar ir hormonų pusiausvyros svyravimai skatina migreną, miego sutrikimus.


Klausimas dėl organizmo jautrumo orų pokyčiams – ginčytinas. Negalima kategoriškai neigti, kad daugeliui žmonių migreną sukelia orų pokyčiai. Kita vertus, yra žinoma, kad atmosferos slėgio pokyčiai net pacientams, kenčiantiems nuo migrenos, negali sukelti tokių sutrikimų, dėl kurių prasidėtų galvos skausmas.


Tad į šį klausimą vis dar ieškoma atsakymų. Egzistuoja hipotezė, jog migrenos priepuolį gali sukelti oro masių judėjimas, bet ne pats slėgis. Pavyzdžiui, lėktuve slėgis nukrinta kur kas labiau nei orų pokyčių metu, tačiau migrenos priepuolis prasideda ne visiems.


Alkoholis ir migrena

Ar alkoholis gali sukelti migrenos priepuolį? Čia galimi du variantai. Jeigu alkoholio padauginsite, galvos skausmas gali kilti kaip organizmo reakcija į toksinį poveikį. Tačiau alkoholio vartojimas gali būti ir postūmis migrenai, ypač reto tipo – klasteriniam – galvos skausmui, kilti.

REKLAMA


Priepuolis ar migreninė būklė?

Specialistai skiria migrenos priepuolį ir migreninę būklę. Migrenos priepuolis būna trumpesnis, jis trunka kelias valandas. Jei galvos skausmai trunka apie tris dienas, tai jau vadinama migrenine būkle. Migrenos priepuoliui užsitęsus galima įtarti, jog migrena tapo agresyvaus pobūdžio, priepuolis nebuvo tinkamai suvaldytas, todėl yra būtina migrenos profilaktika.


Taigi, jei žmogus pastebi, kad migrenos priepuoliai trunka kelias dienas, reikia pasitarti su gydytoju dėl gydymo šių priepuolių dažniui sumažinti.


Kaip dažnai galima vartoti vaistų?

Ar galima priprasti prie vaistų, skirtų migrenai slopinti, jeigu jų vartojama pernelyg dažnai, pavyzdžiui, porą kartų per savaitę? Iš tiesų vaistiniai preparatai tokiu atveju liaunasi darę poveikį, ir galvos skausmas tampa vos ne kasdienis reiškinys. O kad būtų įmanoma jį bent kiek lengviau ištverti, reikia nuolat vartoti vaistų. Taigi įsisuka užburtas ratas. Ir tokia situacija – siaubinga, nes būna labai sunku gydytis ir pacientams tai nepaprastai apsunkina gyvenimą.


Kokius vaistus rinktis?

Moksliškai įrodyta, kad kai kurie preparatai, skirti kraujospūdžiui mažinti, depresijai, epilepsijai gydyti, sumažina migrenos priepuolių dažnį. Migrena niekaip nėra susijusi nei su epilepsija, nei su kraujospūdžiu, tačiau tie preparatai tiesiog turi dar ir tokį poveikį, tad anksčiau jie šiam tikslui buvo pasitelkiami. Tačiau dabar yra naujoviškų vaistų – jie slopina minėto baltymo gamybą.



Migrena ir insultas

Ar tiesa, kad sunkus migrenos priepuolis gali sukelti insultą? Migrena – tai stiprus ir nemalonus skausmas, tačiau tikimybė, kad jis sukels insultą, – labai maža. Būna sutrikimų, kai gali įvykti insultas. Dažniausiai tai – regos sutrikimai, matymo lauko defektas.


Vienintelis atvejis, kai reikia skubios pagalbos, – tuomet, kai galvos skausmas per kelias sekundes pasiekia maksimalų intensyvumą, paprastai tariant, kai jis – tarsi griaustinis. Toks skausmas gali būti susijęs su kritiniu kraujagyslių būklės pablogėjimu, todėl pagalbos reikia kreiptis nedelsiant.


Ar galima išgydyti?

Bloga naujiena ta, kad migrena – paveldima. Jeigu ją paveldėjote, vadinasi, visam laikui. Tačiau priepuolius galima kontroliuoti ir įmanoma pasiekti, jog jie būtų tokie reti, kad neatsilieptų gyvenimo kokybei. Tam, visų pirma, reikia tinkamai suvaldyti (nutraukti) migrenos priepuolius. Antra, čia svarbi yra profilaktinė terapija. Trečia, būtina veiksnių, kurie turi įtakos priepuoliams (nerimas, miego sutrikimai, hipodinamija), kontrolė.


Ar įmanoma išvengti priepuolio?


Žmogus įprastai žino, kokiems simptomams pasireiškus reikia išgerti tabletę. Nemalonu žiūrėti į šviesą, vargina garsai, pykina, ima skaudėti galvą – tai požymiai, kurie byloja, jog migrenos priepuolis artinasi. Esant tokiai situacijai reikia veikti greitai, nes kuo anksčiau bus griebtasi vaistų, tuo efektyvesnis bus jų poveikis ir tuo mažiau bus šalutinių reiškinių.


Beje, kaklo skausmas irgi gali būti artėjančio migrenos priepuolio simptomas. Daugelis tai laiko osteochondrozės požymiu ir neretai gaišta laiką nereikalingiems tyrimams.

REKLAMA


Jei priepuolis jau prasidėjo


Ko griebtis, jei pajutote, kad migrenos priepuolio visgi neišvengsite? Visų pirma dera kuo skubiau griebtis vaistų. Tinkamesni – skysto pavidalo geriamieji vaistai arba injekcijos – kad greičiau pradėtų veikti. Galima papildomai vartoti priemonių nuo vėmimo. Ir pasistenkite pamiegoti, nes tai gali palengvinti būklę.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)