Kulautuva, diskgolfas ir Adomas

Kulautuva, diskgolfas ir Adomas


Apie nedidelį miestelį, besivadinantį Kulautuva, per 20 kilometrų nutolusį nuo Kauno. Ir apie sporto rūšį, vadinamą diskgolfu. Kas tai? Tegu su juo supažindina jaunas kulautuviškis Adomas Brazauskas.


Birutė JANČIENĖ


Pavadinimas – nuo žodžio „kultuvė“ Kulautuva – nedidukas dešiniajame Nemuno krante rymantis kurortinis miestelis, įdomus savo istorija. Kodėl miestelio vardas siejamas su žodžiu „kultuvė“? Pasakojama, kad nuo seno moterys Nemune triukšmingai velėdavo skalbinius. Pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose (būtent Vygando Marburgiečio kronikoje) miestelis paminėtas 1364 metais. XX a. pradžioje Kulautuva tapo vasarviete, nuo 1920 m. čia imtos steigti pirmosios sanatorijos. 1933 m. miestelis buvo oficialiai paskelbtas poilsiaviete.


Tarpukariu visame krašte Kulautuva buvo garsi pušynų apsuptimi, pusantro kilometro ilgio švaraus smėlio paplūdimiu bei nuostabiu parku. Vasaros savaitgaliais Kulautuva sprogdavo nuo žmonių. Čia sugužėdavo kone penkiatūkstantinė minia! Vasarotojų skaičiumi Kulautuvą lenkė tik Palanga.

REKLAMA


Pušų išgrynintame ore ilsėjosi tuometis Lietuvos elitas, netgi svečiai iš Vakarų Europos, Amerikos, Argentinos bei kitų šalių. Panašu, kad tarpukariu gyvenimas čia virte virė, gatvelėse knibždėjo jūra poilsiautojų, paplūdimys buvo tankiai nugultas besišildančiųjų saulėje ir besimaudančiųjų Nemune. Šiandien Kulautuvos paplūdimys prie Nemuno jau nebe toks didelis – išliko tik natūralios smėlio juostos. Tačiau gyventi čia miela ir smagu. O ir įvairių pramogų netrūksta.


Užsukite pasimėgauti

Šiandien Kulautuva – vėl atgijęs modernus kurortas, patraukli vieta pailsėti ir aktyviai praleisti laisvalaikį. Pėsčiųjų sveikatingumo takas kviečia grožėtis, pažinti Kulautuvos mišką ir išmėginti jėgas skirtingo sudėtingumo trasose. Take įrengtos šešios poilsiavietės, sporto treniruokliai, šalia mokyklos ir kultūros centro – aikštynai, kuriuose netrūksta krepšinio, lauko teniso mėgėjų. O Kulautuvos mišką pamėgo kalnų dviračių sporto aistruoliai.

REKLAMA


Apie diskgolfą ir jaunąjį Adomą

Dar viena nauja kulautuviečių ir miestelio svečių pamėgta vieta – diskgolfo parkas, atsiradęs 2019 metais. O jį paminėjus metas susipažinti ir su jaunąja Kulautuvos pažiba – diskgolfo entuziastu Adomu Brazausku. Vaikinas sako išsyk tapęs šios sporto šakos entuziastu, vos tik ją pažinęs. Juokiasi, iki šiol smagiausias jo nešulys – krepšys su diskgolfo diskais.


O buvo taip. Adomas susipažino su diskgolfu bendruomenės centro organizuojamose stovyklose. Kulautuvos bendruomenės centro nariai, susitikę su diskgolfo parkų įkūrėjais Lietuvoje, pasišovė ieškoti finansavimo galimybių ir pritaikyti savo parka naujam žaidimui. 2019 m. bendruomenė parašė projektą, gavo finansavimą ir miestelyje įrengė diskgolfo parką. Kad supažindintų bendruomenę su nauja sporto šaka ir išpopuliarintų ją tarp vaikų ir jaunimo, ėmė rengti dienos stovyklas.


Stovyklose (su savo komanda) dirbo vienas šios sporto šakos pradininkų Lietuvoje Darius Gricius. Būtent jis ir užkrėtė diskgolfu tuomet trylikametį Adomą bei kitus jaunus kulautuviškius. Štai taip Adomas pasinėrė į naują veiklą. Diskgolfą jis ne tik pats žaidžia, bet ir organizuoja varžybas, į kurias susirenka šios sporto šakos profesionalai. Ir į Kulautuvos bendruomenės rengiamas žaidynes jis pritraukia įvairaus amžiaus gyventojų, taip skleisdamas žinią apie šį Lietuvoje mažai kam žinomą amerikietišką žaidimą.



Kulautuvos seniūnė Dalia Šiušienė džiaugiasi Adomo nuopelnais. Vaikinas skina laurus įvairiuose Lietuvos čempionatuose. 2021 m. jis tapo Kulautuvos disgolfo parko ambasadoriumi, neseniai įsteigė diskgolfo klubą „KooForest Team“. Adomas – aktyvus bendruomenės narys: supažindina miestelio svečius su diskgolfu, kartu su visa šeima padeda organizuoti miestelio kultūrinius renginius, juose savanoriauja. Jis dar ir gitara groja, dainuoja mokyklos ansamblyje.


O pernai, Kulautuvai tapus Mažąją kultūros sostine, kulautuviškis atsiskleidė nauju – renginio vedėjo – amplua. Tiems, kurie nežinojo apie diskgolfą Diskgolfas atsirado Jungtinėse Amerikos Valstijose 1976 metais, o į Lietuvą per Skandinaviją atkeliavo tik 2002-aisiais. Šis lauko žaidimas panašus į tradicinį golfą, o skiriasi tuo, kad jame naudojami specifiniai diskai ir taikiniai. Diskas iš starto vietos metamas specialaus krepšio link. Tikslas – žaidėjui įveikti trasą su kuo mažiau metimų.


Žaidimas pradedamas metimu nuo specialios aikštelės ar kitaip pažymėtos starto vietos. Kiekvienas kitas metimas metamas nuo tos vietos, kur nusileido prieš tai mestas diskas. Taip mėtoma tol, kol paskutiniu metimu diskas atsiduria krepšyje. Medžiai, krūmai, vandens telkiniai ir reljefas sudaro natūralias kliūtis, kurios paįvairina trasą. Nelygu, kur nusileidžia diskas, tenka gerai pagalvoti, kokiu metimu geriausia įveikti kiekvieną kliūtį ir diską paguldyti kuo arčiau krepšio arba į krepšį. O galimų metimo būdų yra ne vienas!


Kulautuva, diskgolfas ir Adomas


Žaidimo subtilumai

Profesionalus žaidėjas gali tik nuspėti ir įsivaizduoti, kaip skries diskas. Mat, kad ir kaip skrietų, diskas visuomet atliks skirtingą manevrą ir nusileis vis į kitą vietą. O tos vietos – kalnai, miškai, upės, smėlis, dirbama žemė, pelkė ir t. t. Štai kuo diskgolfas užburia – įvairiausiais metimo būdais, naujų metimo trajektorijų ir taktikų atradimais.


Svarbu ir taisyklinga metimo technika. Pastaroji turi daug elementų – tai ir ėjimas arba A. Brazauskas ne tik pats žaidžia diskgolfą, bet ir rengia varžybas, į kurias susirenka šio sporto profesionalai bėgimas, viso kūno, galvos, rankų, kojų pozicija. Būtina išlaikyti stabilią pusiausvyrą ir bent apytiksliai žinoti metimo trajektoriją. Metimo metu diskas turi būti stipriai laikomas ir tinkamai išsukamas, antraip neskris. Diskgolfas reikalauja kantrybės – žaidimas labiau paremtas mąstymu ir taktikos apgalvojimu, o ne skubėjimu.

REKLAMA


Skirtingai nuo tradicinio kamuoliukų golfo, diskgolfas yra daugeliui žmonių prieinamas žaidimas. Šis sportas tinka bet kokio amžiaus ir fizinio pasirengimo vyrams, moterims ir vaikams. Be to, jam nereikia aikštelės su preciziškai nupjauta žole ir brangios įrangos. Jį nesunku išmokti žaisti. Žaidimas neretai būna nemokamas arba už simbolinį mokestį. Be to, diskgolfą galima žaisti bet kokiais orais.


Amunicija


Tikro diskgolfo neįmanoma žaisti be specialių diskgolfo diskų. Tai – svarbiausi šio žaidimo instrumentai. „Yra trys diskų tipai, – supažindina Adomas. – Kiekvienas jų atlieka skirtingą funkciją. Yra skriejančių didelį, daugiau nei 100 metrų, atstumą. Kiti diskai skrieja apie 60–80 metrų, dar kiti – dažniausiai metami tik į krepšį, yra ir tokie, kurie skrieja visai trumpą atstumą. Profesionaliems diskgolfo žaidėjams reikia apie 25 diskų.“


Kulautuva, diskgolfas ir Adomas


Dar viena įdomi detalė – kiekvienas diskas turi savo charakterį: vienas gali skrieti labiau į kairę, kitas – į dešinę, o trečias skrieja labai tiesiai. Adomas juokiasi, esą dažnai jo klausia, kodėl jis turi tiek daug diskų. Nejau nepakanka vieno? Kiekviena parko trasa yra skirtinga, ir kiekvienas diskas atlieka skirtingą manevrą. Štai taip!


Saldus pergalių skonis

„Diskgolfą aktyviai žaidžiu jau ketverius metus. Spėju dalyvauti įvairiuose Lietuvos diskgolfo turnyruose bei čempionatuose, pats organizuoju renginius Lietuvoje. Smagu pasidžiaugti laimėtomis prizinėmis vietomis ir pripažinimu“, – kalba Adomas. 2021 m. už aktyvią veiklą bei miestelio populiarinimą jam suteiktas Kulautuvos diskgolfo ambasadoriaus vardas. 2021 m. ir 2023 m. Adomas tapo Lietuvos diskgolfo čempionato vasaros sezono nugalėtoju. „Praėjusieji metai buvo vieni sėkmingiausių, – džiaugiasi jaunasis sporto entuziastas. – Tapau Lietuvos žiemos čempionato, Lietuvos mėgėjų čempionato ir Lietuvos taurės laimėtoju.“


Lietuvoje diskgolfas populiarėja

Diskgolfo parkų, kaip ir žmonų, besidominčiųjų šia sporto rūšimi, Lietuvoje daugėja. Adomas priklauso vienam geriausių Lietuvos diskgolfo klubų – „Team DiscCity“, kuris ragina prisijungti profesionalius ir talentingus žaidėjus. 2023 m. rugpjūtį vaikinas kartu su Lietuvos diskgolfo rinktine dalyvavo Europos diskgolfo čempionate Taline.


„Galbūt iš šono atrodo, kad diskgolfas nėra aktyvus žaidimas, kad čia nereikia nei mąstymo, nei fizinės jėgos, – šypsosi Adomas. – Tačiau tai – ne tiesa. Diskgolfas yra ne tik intensyvus, bet ir intelektualus sportas, lavinantis fantaziją, logiką, pastabumą, orientaciją.“ Diskgolfas žaidžiamas įvairiausiomis gamtos sąlygomis, todėl niekada nebūna nuobodus. Be to, šis žaidimas – proga susitikti su bičiuliais ir užmegzti naujų pažinčių.

REKLAMA


Apie kitas veiklas

Veikiausiai vaikinas ne vien sportu gyvas? Juk energija veržiasi per kraštus! „Žinoma, ne vien diskgolfu užsiimu, – juokiasi. – Kai lyja ir darosi labai nuobodu, groju gitara. Ir dar lankau jūrų skautų susibūrimus. Minu dviratį ir maudausi Nemune. Tenka vesti Kulautuvoje vykstančius renginius. Neliksiu nepasigyręs: buvau įvertintas nominacijomis bei stipendijomis už puikius pasiekimus moksle bei aktyvią bendruomeninę veiklą ir diskgolfo šakos populiarinimą. Na, o bendradarbiaudami su miestelio seniūnija, Kulautuvoje rengiame Lietuvos diskgolfo varžybas.“


Adomas turi du vyresnius brolius, kurie nuo 19 metų stojo į tarnybą Lietuvos kariuomenėje ir ten dirba iki šiol. Vienuoliktokas A. Brazauskas mokosi Kauno rajono Raudondvario gimnazijos Kulautuvos pagrindinio ugdymo skyriuje. Kuo taps – garsiu sportininku, o gal profesionaliu aktoriumi? Adomas šypsosi – aktorystė išties glosto širdį. Tad galbūt...








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)