Koronaviruso delta atmaina ir kelionės: ką svarbu žinoti planuojantiems atostogas užsienyje?

Koronaviruso delta atmaina ir kelionės: ką svarbu žinoti planuojantiems atostogas užsienyje?


Dėl koronaviruso delta atmainos rizikos visos pasaulio šalys liepos pradžioje vėl įtrauktos į paveiktų valstybių sąrašą, tad sugrąžinti ir tam tikri reikalavimai keliaujantiems. Vis dėlto, „Novaturo“ įmonių grupės direktorė Audronė Keinytė sako, kad kol kas esminių pokyčių keliautojams nėra, o paskiepytiems asmenims keliavimo sąlygos nesikeičia visai. Anot kelionių organizatoriaus vadovės, tikimasi, kad vakcinoms apsaugant nuo sudėtingų delta viruso sukeltos ligos atvejų, tarptautinių kelionių situacija neturėtų smarkiai keistis ir rudenį.


Sveikatos apsaugos ministerija liepos mėnesio pradžioje paskelbė, kad remiantis Europos tarybos rekomendacijomis dėl plintančių koronaviruso atmainų pavojaus, vėl sugrąžinami tam tikri apribojimai keliaujantiems asmenims.


„Šiuos pokyčius vertiname pozityviai, nes keliautojų saugumas mums visada išlieka pagrindiniu prioritetu. Tačiau norime nuraminti keliones artimiausiu metu suplanavusius žmones – esminių pakeitimų tikrai nėra, jie daugiau susiję su testavimosi ir izoliacijos reikalavimais tiek vaikams, tiek suaugusiems, kurie nėra persirgę arba pasiskiepiję. Galime nudžiuginti pilna skiepijimo schema vakcinuotus ar virusu jau persirgusius keliautojus – jiems jokių pakeitimų nėra ir keliauti galima be didesnių apribojimų“, – tikina A. Keinytė.

REKLAMA


Pasak jos, Europoje bei pasaulyje įsibėgėjusi vakcinacija kuria palankų scenarijų ir rudens kelionėms. Tarp pasaulyje pagal vakcinacijos rodiklius pirmaujančių valstybių atsiduria ir keliautojų pamėgtos Malta, kurioje pilnai vakcinuota jau 70 proc. populiacijos bei Islandija, kurioje pilnai pasiskiepijo jau 60 proc. gyventojų. Be to, specialistų turimi duomenys rodo, kad vakcinos gana efektyviai apsaugo nuo delta atmainos ir jos sukeliamų komplikacijų, hospitalizacijos.


„Prognozėms, kad turizmo sektorius rudenį vėl užsidarys taip griežtai, kaip pernai, kol kas neturime pagrindo. Tikimės, kad žmonės, kurie nori keliauti be didesnių apribojimų, ras motyvų skiepytis ir toliau, kad susidarytų reikšmingas visuotinis imunitetas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, leisiantis visiems atsikvėpti lengviau“, – sako A. Keinytė.


Didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus vadovė priduria, kad keliautojai vis aktyviau rezervuoja keliones rudeniui ir galimų pokyčių nesibaimina, o šių metų liepą ir rugpjūtį planuojančių keliones žmonių skaičius artėja prie prieš pandeminio laikotarpio lygio.

REKLAMA


A. Keinytė primena, kad pagal neseniai atnaujintą tvarką, vakcinuotiems, persirgusiems ar tranzitu keliaujantiems žmonėms grįžtant į Lietuvą neprireiks tyrimo ar saviizoliacijos. Į šią išimtį nepatenkantiems likusiems keliautojams, priklausomai nuo to, į kokią zoną patenka atostogų kryptis, iki kelionės atgal į Lietuvą privaloma prieš grįžtant pasidaryti COVID-19 tyrimą, jei grįžtama iš žalios zonos valstybių, taip pat 3-5 dieną po grįžimo pasidaryti dar vieną testą, jei buvo lankytasi geltonos zonos valstybėse. Iš raudonos ar pilkos zonos valstybių grįžtantys keliautojai privalo papildomai izoliuotis 10 dienų, su galimybe sutrumpinti izoliacijos laiką ne anksčiau kaip 7 izoliacijos dieną atlikus COVID-19 tyrimą bei gavus neigiamą rezultatą. Be to, nuo liepos 12 d. izoliacija ir reikalavimai dėl testavimo netaikomi vaikams iki 12 metų, griežtinamos sąlygos vežėjams.


Artėjant suplanuotai kelionei raginama būtinai pasidomėti reikalavimais atvykstant į konkrečią šalį ir grįžtant iš jos – vykstant į daugelį krypčių prireiks užpildyti atvykimo formas, su savimi turėti neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą įrodantį dokumentą, tam tikros šalys prašo įsigyti privalomą sveikatos draudimą. Tiesa, vakcinuotiems ar persirgusiems keliautojams keliaujant į kai kurias šalis sąlygos supaprastintos – vykstant į Turkiją, Graikiją ir jos salas, Bulgariją bei Kroatiją paskiepytiems žmonėms COVID-19 tyrimo neprireiks. Be jokių apribojimų visi Lietuvos piliečiai gali atvykti į Juodkalniją.


Ruošiantis kelionei taip pat labai rekomenduojama pasidomėti kelionės draudimu – apsisaugoti ne tik nuo nelaimingų atsitikimų ar atšauktos kelionės, bet ir galimų medicininių išlaidų, įskaitant ir COVID-19 gydymą. Nors kai kurios šalis pilnai padengia turistų gydymo išlaidas jiems susirgus kelionėje, kitose gali tekti patiems sumokėti už maitinimą ar apgyvendinimą, o draudimas šias išlaidas padengia.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)