Penki patarimai, kurie paaštrins jūsų protinę veiklą

Penki patarimai, kurie paaštrins jūsų protinę veiklą


Vasaros atostogos po truputį lieka užmarštyje, o greitai sugrįžti į darbų ir mokslų režimą ne taip paprasta. Rudenį mus pasiekia daugiau informacijos ir smegenims gali būti sudėtinga staiga prisitaikyti prie didesnio jos kiekio ir pagreitėjusio gyvenimo tempo.


Svarbu neapsigauti, nes užmaršumas ir išsiblaškymas nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Mūsų visų smegenys be perstojo dirba, priimdamos svarbius sprendimus. Net ir kitos vasaros atostogų planavimas reikalauja susikaupimo ir susikoncentravimo. O šių savybių nauji mokslo ir studijų metai, po vasaros labiau įtemptas darbo ritmas reikalauja čia ir dabar.


Tam, kad ruduo mūsų smegenims būtų lengvesnis, „Camelia“ vaistininkė Vida Banionienė dalinasi patarimais, kurie padės paaštrinti smegenų veiklą.


Vitaminai ir mineralai. Specialistė rekomenduoja pasirūpinti smegenų veiklai reikalingais vitaminais ir mineralais. Jei smegenys negauna pakankamai naudingų medžiagų, tampa sunkiau susikoncentruoti, didėja depresijos ir kitų ligų rizika. Tam, kad mąstymas išliktų aštrus ir smegenys lengviau prisitaikytų prie pasikeitusio tempo, svarbu apsirūpinti aminorūgštimis, omega rūgštimis, B grupės vitaminais, A ir E vitaminais. Renkantis vitaminus, gerinančius atmintį, sudėčiai svarbus ginkmedžio lapų ekstraktas, arbatmedis ar graikinio riešutmedžio ekstraktas.

REKLAMA


Kasdien reikėtų gauti B grupės vitaminų, ypač B12 ir omega-3 rūgščių. Jų gausu žuvyje, riešutuose, jūros gėrybėse. Nepaisant to, kad mėgstate žuvį, specialistė rekomenduoja vartoti žuvų taukus. Žuvies reikėtų suvalgyti pakankamai daug – norint gauti reikiamą kiekį omega-3 riebalų rūgščių, per savaitę jūrinę žuvį reikėtų valgyti 4-5 kartus po 150 gramų.


Žuvų taukai naudingi bet kokio amžiaus žmonėms, taigi tiks visai šeimai. Svarbiausia atkreipti dėmesį į kokybišką maisto papildų sudėtį. Ieškokite žuvų taukų, kurių gamyboje naudojami aukščiausios kokybės žuvų taukai.


Maistingi produktai. Vida Banionienė išskiria, kad maistas, kurį suvartojame, yra ypač svarbus pilnaverčiam ir sveikam gyvenimui. Anot specialistės, būtina į mitybos racioną gausiai įtraukti vaisius ir daržoves, galite sekti sezoniškumą – rudens sezonas gausus morkomis, moliūgais, svogūnais, pomidorais, burokėliais ir kitomis vertingomis daržovėmis.

REKLAMA


Be to, vaistininkė siūlo nepamiršti pilno grūdo produktų, būtinai – žuvies, riešutų. Pavyzdžiui sardinės gerina atmintį ir saugo nuo depresijos, o migdolai ypač naudingi senyvo amžiaus žmonėms. Šie riešutai turi daug omega-6, cinko, vitamino E, o migdoluose esantis vitaminas B6 atstato pažeistas smegenų ląsteles.


Sportas. Fizinė veikla suaktyvina organizmo kraujotaką, stimuliuoja neuronus. Judėjimas padeda smegenims dirbti optimaliai. Vaistininkė pasakoja, kad mankšta, pratimai ar bet koks kitas jums patinkantis judėjimas yra labai naudingi psichologinei sveikatai, atminčiai.


Reguliariai sportuodami tris-keturis kartu per savaitę, savo smegenims suteiksite kur kas daugiau deguonies ir padėsite joms darbingai veikti. Svarbu nesportuoti bent valandą iki miego. Geriausia fiziškai aktyviems būti pirmoje dienos pusėje.


Disciplina. Disciplina ir reguliariai suderintas miego, darbo, aktyvaus laisvalaikio režimas turi didelės įtakos mūsų smegenims. Miego metu smegenys perdirba gautą informaciją, o reguliarumas veda į sveiką mąstymą ir ilgiau išliekančią atmintį.


Pozityvumas. Nepamirškime ir mūsų pozityvaus nusiteikimo supančiai aplinkai ir šalia esantiems. Pozityvios ir harmoningos mintys visada padeda sėkmingiau įsisavinti naują informaciją, ją įsiminti. O šalia esantieji taip pat yra kur kas draugiškiau nusiteikęs ir, jei reikia, labiau linkę padėti. Tuomet ir iššūkiai yra įveikiami kur kas sėkmingiau.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)