Maisto technologo patarimai, kaip išsikepti sultingą kepsnį

Maisto technologo patarimai, kaip išsikepti sultingą kepsnį


Artėjant vasarai vis daugiau žmonių savo laisvalaikį renkasi leisti lauke. Dalyvaudami įvairiose iškylose, žygiuose ar tiesiog ilsėdamiesi pavėsinėje, dažnai neapsieiname be ant kepsninės keptos mėsos čirškėjimo. Tam naudojama įvairių rūšių mėsa – vištiena, jautiena, kiauliena ar net antiena. Pasak kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, pasiruošti tinkamą marinatą gali bet kuris, bet tam yra keli svarbūs aspektai.


Svarbiausia išsirinkti tinkamą mėsą

Mėsos kepimo procesas prasideda nuo tinkamos mėsos išsirinkimo prekybos centre. Reikia apgalvoti, kokia mėsa bus kepama, įvertinti jos sausumą, riebumą ir kitus aspektus. Pasak kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, svarbiausia patikrinti, ar mėsa prekybos vietoje yra šviežia. „Visų pirma, perkant mėsą, reikėtų atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviežia, be gleivių, patamsėjimo, nebūtų pašalinių kvapų. Nusipirkus mėsą, marinuoti ją reikėtų iškart, jos nedera laikyti ilgai šaldytuve, kad nesugestų“, – apie mėsos išsirinkimo ypatumus pasakoja kulinarijos technologas.

REKLAMA


Norint, kad iškepta mėsa nebūtų sausa, svarbu į tai atkreipti dėmesį dar ją renkantis. Pasak V. Nadzeikos, priimant sprendimus parduotuvėje, reikėtų įvertinti mėsos riebumą. „Prieš marinuojant, turėtume atidžiai pasirinkti mėsą ir įvertinti, kokios jos norėsime. Pavyzdžiui, kumpis yra sausesnis, o sprandinė – riebesnė. Lygiai taip pat, renkantis ir baltą mėsą, galime įvertinti, kad filė bus sausesnė, o šlaunelės – riebesnės. O. marinavimas mėsos sausumui nedaro jokios įtakos“, – pastebi specialistas.


Marinuoti gali kiekvienas

Svarbu tinkamai marinuoti mėsą, tik tuomet mėsa įgaus norimą skonį ir aromatą. V. Nadzeika teigia, kad kepėjo marinuota mėsa atneš daugiau įspūdžių ir pasididžiavimo savo darbu.


„Kviesčiau visus nebijoti ir marinavimo metu kuo daugiau eksperimentuoti. Marinuojant, pirmiausia reikėtų pasirinkti pagrindą. Tai gali būti įvairūs skysti produktai: aliejus, jogurtas, kefyras, gira, sultys, mineralinis vanduo. Pavyzdžiui, vištieną galime marinuoti citrinų sultyse. Į jas papildomai reikėtų įdėti druskos, norimų prieskonių ir išmaišyti. Prieš maišant su mėsa, marinatą derėtų paragauti, taip sužinosime, kokį skonį mėsa įgaus kepimo metu“, – sako kulinarijos technologas.

REKLAMA


Norinčius pajusti tikrą mėsos skonį be papildomų priedų, V. Nadzeika kviečia marinuoti sausuoju būdu. „Marinuoti be skysčių – taip pat galima. Tam derėtų naudoti įvairius prieskonius ir priedus – druską, pipirus, lauro lapą, česnaką. Tai nėra sudėtinga, reikia tik tinkamai susipjaustyti mėsos gabaliukus ir juos apibarstyti prieskoniais“, – pataria V. Nadzeika.


Kepant mėsą galimos įvairios technikos

Derėtų tinkamai įvertinti kepamą mėsos produktą. V. Nadzeika teigia, kad tai galime padaryti vienu paprastu būdu. „Jei neturite specialaus mėsos kepimui reikalingo termometro, mėsos iškepimo lygį galite patikrinti ją įpjaudami. Kepant jautieną, ji gali pasižymėti sultingumu ir raudonomis sultimis Visgi, kepant kiaulieną arba vištieną, išsiskyrusios mėsos sultys turėtų būti skaidrios, jokiu būdu ne raudonos, nes tai reikštų, kad mėsa dar nėra tinkamai apdorota“, – sako V. Nadzeika.


Mėsos kepimo metu ją galima pašlakstyti įvairiais skysčiais ar glazūra. Tai padės mėsai suteikti daugiau skonio ir aromato. Pasak maisto technologo, tai yra įprasta kepimo technika.


„Mėsos skonis priklauso ne tik nuo marinato, bet ir nuo jos pašlakstymo ar patepimo. Saldžiarūgštis arba pipirinis glaistas įsigeria į mėsą kepimo metu. Pašlakstyti ar aptepti reikėtų vartymo metu, taip skonis labiau įsigers į mėsą. Kadangi dažnai kepami mėsos gabalėliai nėra dideli, kai juos kandame – persipina skoniai, tad tokiu būdu galime patobulinti savo patiekalą tiesiog įdėdami šiek tiek papildomo darbo ruošiant“, – patarimais dalinasi V. Nadzeika.



Dūmo aromatui išgauti prireiks specialių kepsninių

Norint kepamoje mėsoje išgauti dūmo aromatą, teks naudoti brangesnes uždaromas kepsnines arba specialias rūkyklas. Įsigijus šiuos prietaisus, pasak V. Nadzeikos, tai padaryti bus nesudėtinga.


„Norint išgauti dūmo skonį mėsoje, privalu kepsninę uždengti. Šiam procesui naudojamos pamirkytos medžio drožlės arba šakelės. Sausų atraižų negalima dėti, kadangi kepsninei iškiltų pavojus užsidegti.


Priklausomai nuo įrenginio, pamirkytas šakeles ir medžio drožles galime padėti į kraštelį ir jos pradės rūkti. Jei laikytume neuždengtame grilyje, dūmas išsisklaidytų ir tokio ryškaus rezultato nebūtų“, – apie mėsos rūkymą pasakoja kulinarijos technologas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>