Kada reikia mokėti už nemokamą gydymą?

Kada reikia mokėti už nemokamą gydymą?

6–14 metų vaikų krūminiai dantys silantais, specialia medžiaga nuo ėduonies, dengiami nemokamai.


Medicinos įstaigoje paprašyti susimokėti už tyrimus, nejautrą, švirkštus, adatas ar pirštines, greičiausiai taip ir padarote. Pasidomėkime, ar visada tokie prašymai – teisėti ir kokios paslaugos privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms iš tiesų yra nemokamos?


Judita LAVINIENĖ


Neskubi pagalba

Būtinoji (skubi) pagalba teikiama nemokamai ir be siuntimo. Sakykime, susilaužėte ranką ar prasidėjo dideli pilvo skausmai. Tačiau ar visada galite būti tikri, kad pagalba, kurios reikia jums ar jūsų vaikams, bus laikoma būtinąja?


Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninė infekcinių ligų piko metu sulaukia bemaž daugiausia mažųjų ligoniukų. Tėvai įspėjami dar prieš gydytojo apžiūrą, kad pagalba, jeigu bus pripažinta neskubia, gali būti mokama. Priėmimo skyriuje – didžiulės eilės. Ir greičiausiai ne visiems vaikams reikalinga ligoninės medikų pagalba, o tiems, kuriems jos tikrai reikia, gali tekti ilgai laukti.


Tačiau aiškūs yra du dalykai: visada baisu, kai serga būtent tavo vaikas, ir tėvai, neturintys medicininio išsilavinimo, negali objektyviai įvertinti situacijos, nes jiems paprasčiausiai nepakanka žinių. Pastariesiems ligoninė net parengė specialią informaciją – aiškinama, kaip jie turėtų elgtis. „Jei bėda nedidelė ir skubi pagalba nebūtina, pavyzdžiui, šoktelėjo temperatūra, keliskart vėmė, ką nors suvalgė, bet būklė gana gera, jis guvus, žaidžia, geria skysčių, noriai bendrauja ir pan., pagalbą turėtų suteikti pirminio lygio gydytojas – šeimos ar vaikų gydytojas poliklinikoje“, – teigiama informaciniame pranešime tėvams.

REKLAMA


Vakarais, naktimis ir savaitgaliais toks gydytojas nedirba, tačiau visos poliklinikos yra pasirašiusios sutartis su kitomis gydymo įstaigomis, kurios teikia pagalbą visą parą. Kiekvienas šeimos gydytojas turėtų informuoti savo pacientus, kur kreiptis, jei bėda nutinka tuo laiku, kai poliklinika nedirba. Jei gydytojas neinformuoja, pati mama turi to paklausti ir vaikui staiga sunegalavus naktį ar savaitgalį vykti į tą gydymo įstaigą, su kuria poliklinika yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį.


Jeigu tėveliai kreipiasi į įstaigą, su kuria jų poliklinika nepasirašiusi sutarties, už suteiktas paslaugas gali tekti susimokėti. Visose ligoninėse nemokamai teikiama tik būtinoji pagalba. Jei tėveliai nežino, kaip vertinti vaiko būklę, galima paskambinti į greitosios medicinos pagalbos centrą ar artimiausią vaikų priėmimo skyrių ir pasikonsultuoti.


Su gydytojo siuntimu

Privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms nemokamos šeimos gydytojo paslaugos teikiamos toje įstaigoje, prie kurios jie yra prisirašę. Nemokamos yra ir gydytojų specialistų paslaugos, tačiau tik gavus šeimos gydytojo siuntimą. Pacientas pats gali pasirinkti gydytoją specialistą bet kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, sudariusioje sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojų specialistų paslaugų. Siuntime negali būti įrašyta konkreti įstaiga ar specialisto pavardė.

REKLAMA


Siuntimus atlikti brangius tyrimus ar procedūras (pavyzdžiui, kompiuterinę ar magnetinio rezonanso tomografiją), apmokamus iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, turi teisę išduoti tik gydytojai specialistai, teikiantys antrinio ar tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas.


Galima nemokamai pasinaudoti ir medicininės reabilitacijos paslaugomis. Suaugusiesiems medicininę reabilitaciją skiria gydantysis gydytojas, remdamasis fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo rekomendacijomis, o vaikams – fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas.


Be siuntimo galima kreiptis į gydytoją dermatovenerologą (dėl odos ir venerinių ligų). Siuntimo taip pat nereikia, jei į tą patį specialistą dėl tos pačios priežasties kreipiamasi pakartotinai (t. y. gydytojas nurodė atvykti pakartotinai, nes dar tęsia tyrimą ar gydymą) ar pacientas serga lėtine liga, tad reikalinga ilgalaikė stebėsena.


Primokėti savo noru


Turintiesiems gydytojo siuntimą stacionarinės paslaugos, reikiami tyrimai, vaistai, medicinos pagalbos priemonės turi būti teikiami nemokamai. Tai reiškia, kad jūsų negali prašyti sumokėti už nejautrą, medicinines pirštines, būtinus tyrimus ir t. t. Turėdamas siuntimą pacientas visada privalo gauti nemokamą paslaugą.
Ką daryti, jeigu gydytojas teigia, kad ligoninėje esantys medikamentai nėra geri, tad, jei išgalite, eikite ir nusipirkite kitokių – konkrečiu pavadinimu, konkrečioje vaistinėje? Neskubėkite tuo tikėti. Pasirodo, didžiąją dalį priemonių gydymo įstaigos įsigyja pačios, vadinasi, jos turi įsigyti tinkamas priemones. Visada galite jų reikalauti.



Tiesa, gydytojai gali jus informuoti, kad galite naudotis brangiau kainuojančiomis paslaugomis, medžiagomis ar procedūromis ir už tai primokėti (o ne sumokėti visą kainą!). Tai yra jūsų pasirinkimas. Pasidomėkite, kuo mokama paslauga skiriasi nuo nemokamos, paprašykite gydytojo argumentuoti. Vienas iš pavyzdžių galėtų būti vaiko dantų gydymas. Kaip žinoma, gydytojo odontologo paslaugos vaikams teikiamos nemokamai – nereikia mokėti nei už gydymą, nei už medžiagas, nei už vienkartines priemones.


Tačiau gydytojas gali pasiūlyti rinktis brangesnę plombą, nei kompensuoja ligonių kasos, motyvuodamas tuo, kad ji bus patvaresnė, pritaikyta prie dantuko spalvos ir t. t. Norite tokios? Primokėkite plombos kainos ir sumos, kurią kompensuoja valstybė, skirtumą.
Kaip galima pagrįsti prašymą sumokėti už vienkartines pirštines ginekologo kabinete ar švirkštą skiepui atlikti? Niekaip. Šios priemonės yra nemokamos.


Mokamos paslaugos

Kalbant apie odontologinį gydymą reikėtų priminti, jog 6–14 metų vaikų krūminiai dantys nemokamai dengiami silantais – specialia medžiaga nuo ėduonies. Nemokama odontologų pagalba teikiama vaikams, moksleiviams, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose, bet ne ilgiau, nei jiems sukanka 24 metai, ir socialiai remtiniems asmenims. Pastariesiems būtina pateikti gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės paramos skyriaus pažymą. Visiems kitiems tenka mokėti už plombas ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones.


Prašymas susimokėti už specialisto konsultaciją ir gydymo paslaugas bet kurioje gydymo įstaigoje bus visiškai teisėtas, jeigu neturėsite gydytojo siuntimo arba jus siųs gydytojas, kurio darbovietė nėra sudariusi sutarties su teritorine ligonių kasa. Be to, yra visas sąrašas mokamų paslaugų – jos įrašytos į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą mokamų paslaugų sąrašą (mokama už sveikatos patikrą prieš vykstant į užsienį, norint įsigyti ginklą, gauti vairuotojo ar aviatoriaus mėgėjo pažymėjimą, už papildomą individualią ligonio priežiūrą ir slaugą, kosmetinės chirurgijos operacijas ir pan.).

REKLAMA


Nemokėkite, kol nesate tikri


Kiekvienu atveju, kai sveikatos priežiūros įstaigoje už paslaugas prašoma sumokėti, pacientas parašu turi patvirtinti, kad sutinka gauti šias paslaugas. Susirūpinkite, jei gydymo įstaigoje jums teigia, kad ligonių kasos moka dalį paslaugos kainos, – teisės aktai to nenumato, tačiau kartais tokią informaciją pacientams pateikia privačios klinikos. Tiesa yra ta, kad pasirašydamos sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis gydymo įstaigos įsipareigoja suteikti paslaugas apdraustiesiems, o ligonių kasos – įstaigoms sumokėti už suteiktas paslaugas viešai skelbiamomis kainomis.


Jei suabejojote, ar reikia mokėti, neskubėkite pasirašyti sutikimo. Pirmiausia paklauskite jus gydančiojo gydytojo, išsiaiškinkite, kodėl prašoma susimokėti. Jeigu atsakymas jūsų netenkina, tuomet kreipkitės į gydymo įstaigos vadovą. Jei nepavyksta gauti atsakymų gydymo įstaigoje, galite kreiptis į teritorinę ligonių kasą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)