Nosį riečiantys kvapai tualete: kada gelbsti liaudiški sprendimai, o kada verta pagalvoti apie naują santechniką?

Nosį riečiantys kvapai tualete: kada gelbsti liaudiški sprendimai, o kada verta pagalvoti apie naują santechniką?


Net ir pats gražiausias WC kambario interjeras nėra pajėgus savaime kovoti su jame atsirandančiais nemaloniais kvapais. Dažniausiai, jei problema neslypi kanalizacijoje, atsainūs kvapai tėra žmogaus fiziologijos pasekmė. Mesti jiems iššūkį, anot ekspertų, galima pasitelkus liaudiškas, pačių pasigaminamas priemones, taip pat išbandyti rinkoje siūlomas chemines alternatyvas. Vis dėlto, jei tam įdedate daug pastangų, o rezultatas netenkina, verta pasvarstyti ir apie šiuolaikišką sanitarinės technikos sprendimą.


Ar įmanoma kvapus panaikinti su virtuvėje randamomis maistinėmis priemonėmis?


Sanitarinių sistemų gamintojos „Geberit“ atstovas Tadas Ivanauskas pasakoja, jog pirmas žingsnis kovoje su nemaloniais WC kambario kvapais – tai problemos identifikavimas. Jei ši zona įrengta atskirai nuo vonios, verta atkreipti dėmesį į WC puodo movą, kuri būna sujungta su nuotekų sistema. Jei ši įrengta nekokybiškai, tikėtina, jog tai gali būti problemos priežastis. Priešingu atveju, pasak jo, reikėtų susitaikyti, jog visa ko priežastis tėra gamta ir žmogaus fiziologija. Kiekvieno individo įpročiai, tiek maitinimosi, tiek gyvenimo būdo, yra individualūs, tad nenuostabu, kad tam tikrais atvejais jie gali palikti skirtingą šleifą WC kambaryje.

REKLAMA


Vis dėlto, nuomonės formuotojos Aušros Gricenko įsitikinimu, kuri garsėja aktualiais namų valymo ir tvarkymosi patarimais, skubėti į parduotuvę ieškant buitinės chemijos neverta – pirmiausia, jos teigimu, galima išbandyti „namines“ švaros pagalbininkes. Kone kiekviename namų ūkyje randamos priemonės – soda, actas ar citrina – gali būti efektyvus nemalonių kvapų pašalinimo sprendimas.


„Naudodami cheminius ploviklius, kurie turi itin ryškų kvapą, teršiame ne tik gamtą, bet ir savo namų aplinką. Nors rinka tokiais pasiūlymais perpildyta, tendencijos rodo, kad natūralios valymo priemonės dabar kaip niekad grįžta į madą“, – sako „Švaros architektai” įkūrėja A. Gricenko.


Ji rekomenduoja pasigaminti specialias WC pastiles, suteikiančias WC puodui gaivumo, taip pat efektyviai kovojančias su nešvarumais ir vandens nuosėdomis. Tam, anot jos, tereikia sumaišyti 2/3 sodos, 1/3 citrinos rūgšties, indų ploviklį bei mėgstamą eterinį aliejų. Paruoštą „drėgno smėlio” konsistencijos masę A. Gricenko siūlo sudėti į silikonines formeles, pavyzdžiui, ledukų, o vėliau, sustingus, panaudoti WC puode. Geriausias rezultatas, ekspertės teigimu, pasiekiamas pastilę palikus WC puode per naktį, o ryte, nuleidus WC puodo vandenį, dar gerai perplovus sieneles su šepečiu.

REKLAMA


Dar vienas patarimas, kurį duoda A. Gricenko, tai lašelis eterinio aliejaus, užlašinamas ant tualetinio popieriaus kartoninio laikiklio ar vatos diskelių, kuriuos rekomenduojama laikyti ant dailaus padėkliuko. Toks sprendimas, pasak jos, leis maloniam aromatui pasklisti po WC patalpą.


Ieškantiems didesnio komforto – inovatyvūs sprendimai iš santechnikos gamintojų


Tuo metu T. Ivanausko manymu, eksperimentuoti su naminėmis priemonėmis gali tie, kurie tokiems užsiėmimams turi pakankamai laiko ir kantrybės. Standartinis ventiliatorius, įrengtas WC kambario lubose, gali būti vienu iš sprendimų mažinant problemos mąstą, tačiau net ir jo veikimo mechanizmas sukurtas taip, kad pirmiau visi nemalonūs kvapai pasklinda po patalpą, o ištraukiami tik ilgainiui. Situacija dar labiau suprastėja, jei su blogu kvapu nusprendžiama kovoti skersvėjo pagalba – tuomet rizikuojama kvapą „parpūsti“ ir į kitas namų erdves.


Siekiant užtikrinti maksimalų komforto jausmą namuose, gamintojai deda daug pastangų ir ieško geriausių technologinių sprendimų. Tad inovacija, padedanti pilnai išvengti nepageidaujamų kvapų WC kambaryje, pasak T. Ivanausko, jau kurį laiką yra prieinama realybė.


„Su pažangiausiomis technologijomis koja kojon žengiame jau seniai, be to aktyviai sekame vartotojų poreikius. Štai kodėl rinkai esame pristatę „DuoFresh“ įrankį. Tai potinkinis WC modulis su integruota oro filtravimo sistema ir sanitarinių lazdelių priedu, užtikrinantis gaivų orą tualete. Modulio veikimas labai paprastas, bet ypač efektyvus. Nemalonus kvapas integruoto ventiliatoriaus pagalba surenkamas ten kur ir atsiranda – pačiame WC puode.



Oras tuomet filtruojamas per aktyviosios anglies filtrą, kuris būna sumontuotas už pasirinkto vandens nuleidimo mygtuko. Kai oras išgryninamas, tylus ventiliatorius išsklaido jį patalpoje. Labai svarbu, kad kiekvienas vartotojas nustatymus, tokius kaip ventiliatoriaus aktyvumas, aktyvinimas ir kt., gali keisti individualiai mobiliosios aplikacijos pagalba“, – inovaciją pristato „Geberit“ atstovas.


Pats modulis, pasak T. Ivanausko, gali būti montuojamas iš karto rengiant potinkinį WC rėmą arba kiek vėliau. Papildomai integruotas sanitarinių lazdelių priedas užtikrina, kad gaiviosios lazdelės bakelyje (šiek tiek žemiau vandens lygio) lengvai tirpsta ir kaskart nuleidžiant vandenį užtikrina unitazo švarą – suteikia gaivų kvapą, užtikrina higieną ir apsaugo potinkinio bakelio mechanizmus nuo apkalkėjimo.


Tiesa, tai dar ne visi inovacijos privalumai. Anot sanitarinių sistemų eksperto, „DuoFresh“ modulis ne tik pašalina nemalonius kvapus, bet ir turi papildomą orientacinio apšvietimo funkciją. Integruotas aplinkos apšvietimo intensyvumo arba judesio daviklis aktyvuoja LED apšvietimą ir užtikrina, kad rastumėte kelią vonios kambaryje naktį.


Taigi, norintys užsitikrinti ne tik gražią, bet ir gaivią WC kambario atmosferą, gali pasirinkti: pastangas dėti patiems, ar atsiduoti profesionalų siūlomiems sprendimams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>