Pirtis – atostogos smegenims, treniruotė imunitetui, šventė sielai

Pirtis – atostogos smegenims, treniruotė imunitetui, šventė sielai


Žmogaus organizmą atakuoja ne tik virusai, bet ir nuo šiuolaikinio gyvenimo būdo neatsiejama įtampa. Prieššventiniu laikotarpiu užgriūva dar ir papildomų rūpesčių bei stresų. Kaip gelbėjamės? Kas bėga kilometrus, kas keliauja į baseiną ar sporto klubą, o kai kurie sako, kad geriausiai juos atpalaiduoja ir sustiprina garinė pirtis.


Pirtis – poilsis smegenims


Profesionalaus pirtininko Arido Pabedinsko tvirtinimu, pirties poveikis organizmui yra moksliškai ištyrinėtas: naudą organizmui teikia tiek šiluma, tiek vanojimas. Pasak pirtininko ir masažuotojo A. Pabedinsko, pirtis yra teigiamas stresas kūnui, skatinantis organizmą susitelkti ir perskirstyti savo energiją. Vantų procedūros yra garinės pirties pagrindas ir tam tikra masažo forma.


„Pirtyje šilumos padedama mūsų centrinė nervų sistema ilsisi – ją tuo metu pavaduoja periferinė nervų sistema. Smegenys pirtyje gali pailsėti: nereikia su niekuo varžytis, ieškoti sprendimų, spręsti problemų, pirkti, parduoti, vilkėti kostiumų. Pirtyje gali ilsėtis ir akys, nes suaktyvinama uoslė, lytėjimo, kvapų, klausos pojūčiai, garui kylant nuo įkaitintos krosnies, sklindant augalų kvapams ir panašiai“, – pasakoja pirtininkas.

REKLAMA


A. Pabedinsko teigimu, nemažai daliai Lietuvos miestų ir miestelių pirties mėgėjų nereikia toli važiuoti, jei norisi pasikaitinti ir išsivanoti, – jie gali lankytis išsaugotose, prižiūrimose viešosiose pirtyse. Pirtininkas džiaugiasi, kad pagaliau ir Vilniui privatus kapitalas sugrąžino miesto pirtį: prieš porą mėnesių Verkių parko pušyne, vos 15 minučių nuo miesto centro, duris atvėrė naujai įrengta didžiulė, moderni pirtis, tad pirties entuziastai jau gali išbandyti „Garo fabriku“ pavadintos įstaigos garą.


Kaimyninėse šalyse viešosios pirtys klesti


„Garo fabrikas“ – ne tik nauja, bet kol kas ir vienintelė didelė viešoji pirtis Vilniuje. Šios pirties vadovo Pavelo Bolšakovo teigimu, Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir kitose netolimose mums šalyse miesto pirtys yra labai populiarios. Panašu, kad ir Vilniui tokios paslaugos reikėjo – rudenį atsidariusią pirtį netruko atrasti lankytojai, jų nuolat daugėja.

REKLAMA


Pirtis buvo kuriama pagal geriausius šiaurės šalių pavyzdžius, vienas tokių – legendinė Sandunovo pirtis, vadinama tiesiog Sandunais, Rusijos sostinės Maskvos centre veikianti nuo XIX a. pradžios. Neatsitiktinai kai kurie „Garo fabriko“ lankytojai šią pirtį vadina mažaisiais Sandunais.


Pirtis – atostogos smegenims, treniruotė imunitetui, šventė sielai


„Toks apibūdinimas mums – svarbus įvertinimas. Išskirtiniai esame tuo, kad mūsų pirtis – labai didelė, joje yra ir įspūdingo dydžio garinė krosnis, padedanti sukurti smulkios dispersijos garą ir palaikanti garinėje gerą mikroklimatą, tinkamą vantų procedūroms. Kadangi krosnis įkaitinama iki labai aukštos temperatūros, vanduo virsta garais dar nepasiekęs krosnies įkrovos. Krosnies viduje temperatūra pakyla iki 800 oC. Kad būtų pasiekta tokia temperatūra, didelę krosnį reikia kūrenti 10–12 valandų“, – pasakoja pirties vadovas.


Į pirtį – ne vien praustis


P. Bolšakovas ir pats neseniai pamėgo pirtį, taip pat įsitikino, koks svarbus yra pirtininko vaidmuo. Profesionalus pirtininkas žino, kaip iškūrenti krosnį, kaip jos neperkaitinti, kada reikia vėdinti garinę, kaip joje palaikyti tinkamą mikroklimatą. Pirtininkas klientus vanoja, atlieka odos šveitimo procedūras, pasirūpina aromaterapijos priemonėmis, palaiko bendrą tvarką, kad pirtyje žmonės vieni kitiems netrukdytų.


Pirties žinovai atkreipia dėmesį, kad pirtis gali tapti gera priemone imunitetui stiprinti.


• Pirtis gali padėti išvengti kvėpavimo takų infekcijų – šiuo atveju ji veikia kaip prevencijos priemonė. Tai ypač aktualu šaltuoju sezonu.


• Pirties procedūros puikiai stimuliuoja organizmo termoreguliacijos mechanizmus. Toks poveikis vertinamas kaip grūdinimosi būdas. Žmogaus kraujotaka pirtyje nukreipiama organizmui vėsinti, todėl nerekomenduojama prieš pirtį ar periantis valgyti, vartoti alkoholio, kad neapkrautume virškinimo sistemos. Priešingu atveju malonumai gali virsti negalavimais!


• Pirtis yra puikus būdas nuraminti nervus. Tai irgi padeda stiprinti imunitetą – kaip žinoma, jam labai kenkia nervinė įtampa.


• Pirtis skatina už nuotaiką atsakingo hormono serotonino gamybą. Tai įrodyta tyrimais. Gera nuotaika – viena sveikatos ir organizmo atsparumo sąlygų!


Daugiau informacijos rasite: www.garofabrikas.lt.


Garo fabrikas
Pušyno kelias 25, Vilnius


Partnerio turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)