PSO: vakcinos nauda nusveria riziką

PSO: vakcinos nauda nusveria riziką


Tai, kad įvairios šalys stabdo gyventojų vakcinaciją „AstraZeneca“ preparatu, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dar nėra aliarmo signalas. Incidentai nebūtinai susiję su vakcina, pirmadienį Ženevoje pareiškė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. „Įprasta praktika yra tai tirti“, - pridūrė jis.  Kontrolės sistema esą funkcionuoja.


Anot T. A. Ghebreyesuso, PSO specialistų grupė analizuoja duomenis ir antradienį aptars juos su Europos vaistų agentūros (EVA) atstovais.


Remiantis dabar turima informacija, sunkių medicininių incidentų nefiksuota, tikina PSO. „Iki šiol neradome ryšio tarp incidentų ir vakcinacijos“, - sakė PSO ekspertė Soumya Swaminathan. Iki šiol visame pasaulyje panaudojus 300 mln. įvairių gamintojų vakcinų dozių kol kas nėra nė vieno patvirtinto atvejo, kad mirtis priežastiniu ryšiu būtų susijusi su skiepu. Vakcinos nauda, dabartiniais duomenimis, smarkiai nusveria riziką, pabrėžė ekspertė.


Dėl pranešimų apie trombozes pirmadienį Vokietija, Prancūzija ir Italija laikinai sustabdė „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą.

REKLAMA


Surengs neeilinį posėdį dėl „AstraZeneca“ vakcinos


Europos vaistų agentūra (EVA) pranešė, kad ketvirtadienį surengs neeilinį posėdį dėl „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19, kai kelios didžiosios šalys sustabdė gyventojų skiepijimą šia vakcina, baiminantis dėl galimo kraujo krešulių susidarymo.


Tačiau EVA pridūrė, kad vakcinos naudojimo nauda vis tiek yra didesnė už riziką.


Agentūra savo pranešime nurodo, kad antradienį ji „toliau peržiūrės informaciją“ apie vakciną, o „ketvirtadienį sušaukė neeilinį posėdį, kad padarytų išvadas apie surinktą informaciją ir dėl bet kokių tolesnių veiksmų, kurių gali reikėti imtis“.


SAM: pirmadienį į Lietuvą atgabentos „BioNTech ir Pfizer“ vakcinos nuo koronaviruso yra tinkamos naudoti


Pirmadienį ryte į Lietuvą lėktuvu atskraidinta tryliktoji gamintojo „BioNTech ir Pfizer“ vakcinų nuo koronaviruso (COVID-19) siunta. Ją sudaro 31 590 vakcinos dozių, kurių didžioji dalis pirmadienį pasieks savivaldybes, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

REKLAMA


Kroviniui pasiekus Lietuvą gamintojas pranešė, kad jam vykdant transportavimą dalyje krovinio temperatūra galėjo nukrypti nuo reikiamos normos. Įtarimas kilo dėl 11 700 vakcinos dozių, todėl jų realizavimas buvo laikinai sustabdytas, pradėtas jų kokybės vertinimas.


Pirmadienį po pietų gamintojui informavus, kad 5850 vakcinos dozių gali būti naudojamos, jos taip pat iškeliavo į skiepijimo centrus. Likusios vakcinos, kaip skelbta anksčiau, bus saugomos Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje, kol bus gautas gamintojo patvirtinimas, kad jos gali būti naudojamos.


Pirmadienio vakare gamintojas informavo Sveikatos apsaugos ministeriją, kad likusi siuntos dalis – 5850 vakcinos dozių – yra tinkama tolesniam platinimui ir naudojimui.


Nuo gruodžio pabaigos „BioNTech ir Pfizer“ į Lietuvą pristatė 299,7 tūkst. vakcinos dozių, 261,1 tūkst. jau sunaudota gyventojų skiepijimui.


Nuo COVID-19 bent kartą paskiepyti 253,6 tūkst. šalies gyventojų, arba 9 proc. visuomenės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)