Saudo Arabijai pradėjus kainų karą, atpigo nafta

Saudo Arabijai pradėjus kainų karą, atpigo nafta


Pirmadienį naftos kainos nusmuko beveik 20 proc., kadangi viena pagrindinių šios žaliavos eksportuotojų Saudo Arabija pradėjo kainų karą, laikomą atsaku į svarbiausių išgavėjų negebėjimą sudaryti sandorio, turėjusio suteikti paramą energetikos rinkoms.


Rytinėje Azijos akcijų rinkos prekybos sesijoje dvi pagrindinės naftos rūšys prarado apie penktadalį savo vertės – „West Texas Intermediate“ (WTI) naftos kaina krito iki 32 dolerių už barelį, o „Brent“ rūšies naftos kaina smuko iki 36 dolerių už barelį.


Sekmadienį Saudo Arabija pradėjo naftos karą, kainas sumažinusi iki žemiausio lygio per pastaruosius 20 metų, pranešė „Bloomberg News“, nes Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) ir jos aljanso narėms nepavyko sudaryti sandorio dėl naftos gavybos sumažinimo.


Pagrindinių išgavėjų atstovų susitikimo metu tikėtasi susitarti dėl naftos gavybos sumažinimo, siekiant susidoroti su koronaviruso padariniais, tačiau Maskva atsisakė tai daryti.


Reaguodama į tokį Maskvos sprendimą, Persijos įlankos šalis sumažino balandžio mėnesio pristatymo termino naftos kainas į Aziją 4-6 doleriais už barelį ir 7 doleriais už barelį į JAV. Naftos milžinė „Aramco“ pardavinėjo „Arabian Light“ rūšies naftą į Europą už 10,25 dolerio už barelį mažiau nei už „Brent“ naftą, rašo „Bloomberg“.

„Nubausti Rusiją“

REKLAMA


Prekybos platformos OANDA vyriausiasis rinkos analitikas Jeffrey'is Halley'is sakė, kad „Saudo Arabija, regis, siekia nubausti Rusiją“.


„Naftos kainos... ateinančiais mėnesiais mažės, nes koronavirusas toliau lėtins pasaulio ekonomiką, o Saudo Arabija toliau pumpuos ir siūlys dideles nuolaidas savo naftos rūšims“, – teigė analitikas.


Pastarosiomis savaitėmis rinkos jau smuko dėl baimių, susijusių su koronavirusu, pražudžiusiu keletą tūkstančių žmonių ir išplitusiu visame pasaulyje po to, kai praėjusių mėtų pabaigoje pratrūko centrinėje Kinijoje.


Dėl koronaviruso baimės ir kritusių naftos kainų pirmadienį pradėjus prekybą smuko Tokijo akcijų rinka. Smuko ir dolerio kursas jenos atžvilgiu.


Vos pradėjus prekybą kitose pasaulio rinkose, naftos kainos buvo trumpam nukritę beveik 30 proc., iki žemumų, kurios buvo pasiektos 1991-aisiais, vykstant Persijos įlankos karui, pranešė „Bloomberg“.


Šie naujausi įvykiai yra panašūs į 2014-aisiais vykusį naftos kainų karą, kuriam įsisiautėjus naftos kainos buvo žemesnės nei 30 dolerių už barelį.


Dėl tokio kainų kritimo Persijos įlankos šalyse nusmuko gaunamos pajamos. Taip valstybės buvo priverstos imtis taupymo priemonių ir skolintis, kad galėtų sumažinti savo biudžetų deficitus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)