J. Stoltenbergas: Ukrainai reikia gerokai daugiau ginklų

J. Stoltenbergas: Ukrainai reikia gerokai daugiau ginklų


Vakarų sąjungininkių konsultacijos dėl galimo kovinių tankų tiekimo Ukrainai, NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo teigimu, tęsiasi.


Pasaulio ekonomikos forumo Davose kuluaruose duodamas interviu agentūrai „Reuters“,  NATO vadovas pakartojo savo reikalavimą perduoti daugiau sunkiosios ginkluotės Rusijos užpultai šaliai.


Būtina „reikšmingai“ didinti ginkluotę, kalbėjo J. Stoltenbergas. Rusijos prezidentas, anot jo, nerodo ženklų, kad nori taikos. „Todėl jis turi suprasti, kad nelaimės mūšio lauke“, – pabrėžė J. Stoltenbergas, pridurdamas, kad dabar yra „lemiamas karo etapas“.


V. Zelenskis ragina spartinti pagalbą Ukrainai


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kreipimesi į Pasaulio ekonomikos forumą (WEF) ragino paspartinti pagalbos teikimą Ukrainai ir perspėjo, kad „tironija lenkia demokratiją“.


Vaizdo ryšiu kreipdamasis į pasaulio politikos ir verslo lyderių forumą Davose, V. Zelenskis „paragino veikti sparčiau“, akivaizdžiai turėdamas omenyje Vokietijos abejones dėl kovinių tankų „Leopard“ tiekimo.

REKLAMA


„Laiką, kurį laisvasis pasaulis naudoja mąstymui, teroristinė valstybė naudoja žudymui“, – sakė V. Zelenskis prieš penktadienį Vokietijoje vyksiantį Vakarų ginklų tiekėjų Ukrainai susitikimą.


„Pasaulis neturi dvejoti nei šiandien, nei bet kada, – pridūrė jis. – Tironija lenkia demokratiją. Vakarų mobilizacija turi aplenkti naują mūsų bendro priešo karinę mobilizaciją.“


Pakvietė Kinijos prezidentą dialogui


V. Zelenskis taip pat parašė laišką, kuriuo pakvietė Kinijos vadovą Si Dzinpingą derybų ir kuris buvo įteiktas Davose Kinijos delegacijai, trečiadienį pranešė jo žmona Olena Zelenska.


V. Zelenskis ne kartą siekė užmegzti ryšį su Si Dzinpingu nuo Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį, tikėdamasis, kad Pekinas pasinaudos savo įtaka Rusijos vadovui Vladimirui Putinui.


Antradienį sakydama kalbą Pasaulio ekonomikos forume Šveicarijos Alpių kurorte Davose, O. Zelenska sakė, kad turi laišką Si, tačiau trečiadienį per spaudos konferenciją ji pateikė naujų detalių.

REKLAMA


„Tai buvo gestas ir kvietimas dialogui, tad labai tikiuosi, kad į šį kvietimą bus atsiliepta“, – sakė ji žurnalistams.


Kinija ir Rusija apie „beribę“ partnerystę paskelbė praėjusių metų vasario mėnesį, netrukus prieš V. Putino įsakymą įvesti savo kariuomenę į Ukrainą.


Kinija stengėsi užimti neutralią poziciją karo atžvilgiu, kartu gilindama ryšius su Maskva, ypač energetikos sektoriuje. Tačiau kai kurie analitikai teigia, kad Pekinas galiausiai galėtų įsitraukti kaip tarpininkas derantis dėl kovų Ukrainoje nutraukimo.


Užsienio reikalų ministras Wang Yi praėjusį rugsėjį paragino „visas susijusias šalis neleisti, kad krizė išsiplėstų“, pabrėždamas susirūpinimą dėl karo, palietusio daug pasaulio šalių, ekonominio poveikio.


Rugpjūčio mėnesį laikraščiui „South China Morning Post“ V. Zelenskis sakė, kad „oficialiai paprašė pokalbio“ su Si, ir pridūrė, kad dialogas būtų „naudingas“.


Abiejų šalių užsienio reikalų ministrai rugsėjo mėnesį susitiko Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose Niujorke.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)