Kilus skandalui dėl „auksinių pasų“, Kipras panaikino 232 asmenų pilietybę

Kilus skandalui dėl „auksinių pasų“, Kipras panaikino 232 asmenų pilietybę


Kipras, reaguodamas į pinigų plovimo skandalą, susijusį su neteisėtu ar abejotinu pilietybės suteikimu, atėmė pilietybę iš 232 asmenų.


Įtartinomis aplinkybėmis išduotų pasų patikrinimai tęsiami, teigiama dienraščio „Phileleftheros“ pranešime, kuriame cituojami vyriausybės pareigūnai. Kadangi Kipras yra Europos Sąjungos narys, su jo pasu galima keliauti po visą bloką.


Skandalas kilo 2020 metais, kai „Al-Jazeera“ paskelbė reportažą apie tai.


Tuometinis Kipro parlamento pirmininkas buvo slapta nufilmuotas ir parodytas, kaip Kinijos piliečiui siūlo pagalbą gaunant Kipro pilietybę. Kinijos pilietis prieš tai Kinijoje buvo nuteistas ilga kalėjimo bausme už pinigų plovimą.


Parlamento pirmininkas ir dar vienas parlamento narys vėliau atsistatydino.


Tyrimo komisija nustatė, kad 2007-2020 metais Kipro pilietybė buvo suteikta 3 517 asmenų ir 3 810 jų artimų giminaičių. Dauguma šių atvejų buvo „neteisėta natūralizacija“, rašoma komisijos 192 puslapių ataskaitoje.


Kad gautų pasą, pretendentai turėjo Kipre investuoti ne mažiau kaip 2,5 mln. eurų. Turtingi kinai ir rusai jau seniai laiko Kiprą mėgstama vieta tiek atostogoms, tiek finansiniams reikalams tvarkyti.


ES jau kurį laiką siekia sustabdyti vadinamųjų „auksinių“ pasų ir vizų išdavimą, nes Europos Komisija mano, kad tai kelia pavojų saugumui ir prisideda prie pinigų plovimo, mokesčių slėpimo bei korupcijos nusikaltimų. Kipre ši praktika buvo sustabdyta 2020 metų lapkritį.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)