Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras: koronaviruso banga Kinijoje nedaro įtakos padėčiai Europoje

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras: koronaviruso banga Kinijoje nedaro įtakos padėčiai Europoje


Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) vertinimu, smarki koronaviruso banga Kinijoje tikriausiai neturės įtakos epidemiologinei situacijai Europoje.


„Atmainos, kurios cirkuliuoja Kinijoje, jau cirkuliuota ir ES ir kaip tokios nekelia iššūkio Europos Sąjungos (ES) ir Europos Ekonominės Erdvės (EEE) piliečių imuniniam atsakui“, - sakoma antradienį paskelbtame pranešime.


Be to, ES ir EEE gyventojų imunitetas ir vakcinacijos rodikliai yra gana aukšti.


Institucija esą įdėmiau seka situaciją, bendradarbiauja su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir reguliariai palaiko kontaktą su Kinijos tarnybomis.


Tačiau ECDC pripažįsta, kad ir toliau nėra patikimų duomenų apie COVID-19 atvejus, mirtis ir padėtį ligoninėse bei reanimacijos skyriuose Kinijoje.


ES pasiūlė Kinijai vakcinų nuo COVID-19 ir žinių, kaip kovoti su virusu


Europos Sąjunga antradienį pranešė, kad yra pasirengusi siųsti vakcinų nuo COVID-19 į Kiniją, kuri kovoja su išaugusiu koronavirusinių infekcijų skaičiumi po to, kai panaikino „nulinio COVID“ politiką.


Europos Komisijos atstovė spaudai Dana Spinant sakė, kad blokas prieš kelis mėnesius pasiūlė Pekinui suteikti vakcinų ir kovos su COVID-19 patirties ir kad „pasiūlymas vis dar galioja“.

REKLAMA


Komisijos atstovas Timas McPhie pridūrė, kad už sveikatą atsakinga Komisijos narė Stella Kyriakides „susisiekė su Kinijos valdžios institucijomis ir pateikė joms šį pasiūlymą (dėl vakcinų)“.


Jis teigė, kad bet koks vakcinų tiekimas „priklausys nuo Pekino reakcijos“.


ES svarsto, kaip koordinuotai reaguoti į atvykėlių iš Kinijos problemą po to, kai kelios valstybės narės, įskaitant Prancūziją, Italiją ir Ispaniją, įvedė jiems reikalavimą testuotis.


Daugelis ES šalių turi mRNR tipo vakcinų perteklių, ypač „BioNTech/Pfizer“ gamybos. Jos, kaip parodė moksliniai tyrimai, veiksmingiau saugo nuo sunkios COVID-19 formos nei Kinijoje sukurtos ir naudojamos inaktyvuoto viruso vakcinos.


ES šalims kelia nerimą ir tai, kad Kinijos duomenys apie COVID-19 infekcijų atvejus yra nepatikimi ir neišsamūs. Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenyse, kuriais remiasi ES, jau daugiau kaip savaitę nėra pateikiami jokie nauji COVID-19 skaičiai iš Kinijos.

REKLAMA


Nuo gruodžio mėnesio Kinija užfiksavo tik 22 mirties nuo COVID-19 atvejus ir smarkiai susiaurino tokių mirčių klasifikavimo kriterijus, o tai reiškia, kad Pekino statistiniai duomenys apie beprecedentę bangą dabar laikomi neatitinkančiais tikrovės.


Paklaustas apie laikraštyje „Financial Times“ paskelbtą pranešimą, kuriame teigiama, kad ES pasiūlė Kinijai nemokamai perduoti skiepų nuo COVID-19, T. McPhie atsakė, kad neturi „konkrečios informacijos apie tai, kokiu formatu tai galėtų būti padaryta“.


ES sveikatos apsaugos ministerijų pareigūnai antradienį surengė posėdį šiam klausimui aptarti, o trečiadienį planuojamas jo tęsinys krizei spręsti.


Kinija pasipiktino sugriežtintais apribojimais keliautojams iš jos teritorijos į kai kurias ES šalis, taip pat į JAV ir Japoniją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)