10 patarimų, kodėl vasara – geriausias laikas pilvo presui tobulinti

10 patarimų, kodėl vasara – geriausias laikas pilvo presui tobulinti


Kodėl vasara – geriausias laikas mesti svorį, tiksliau – atsikratyti nereikalingų pilvo riebalų? Ir apskritai – kodėl turėtume tuos riebalus mesti? Pagaliau – ką turėtume daryti, norėdami gerų rezultatų bei nepakenktume sveikatai? Į šiuos klausimus atsakė Lietuvos olimpinės rinktinės kineziterapeutas Saulius Paliūnis.


Grožis – šalutinė pageidautina pasekmė


Kai kas sako, kad būtent vasara yra geriausias laikas tobulinti savo pilvo presą. Kuo tai pagrįsta?


„Esame šiauriečiai, ir mūsų genuose yra užkoduota, kad rudenį ir žiemą organizmas kaupia atsargas, o pavasarį ir vasarą šių atsargų reikia žymiai mažiau. Be to, šiltuoju metų laiku tradiciškai ir dėl sezoniškumo ypatumų daugiau judame – vaikštome pėsčiomis ar važiuojame dviračiu, dalis žmonių įvairiai sportuoja, praktikuoja aktyvias pramogas prie vandens ir panašiai. Dėl to mūsų organizmas yra prisitaikęs nereikalingų riebalų greičiausiai atsikratyti šiltuoju sezonu“, – aiškina kineziterapeutas.


S.Paliūnis šį sezoniškumo efektą kūno svoriui yra patyręs savo kailiu. Jis prisimena, kaip 2011 metų žiemą su Lietuvos lengvaatlečiais keliavo į penkių savaičių trukmės treniruočių stovyklą Pietų Afrikos Respublikoje: „Mityba buvo nuostabiai subalansuota: maniau, pasportuosiu ir grįšiu namo „čipndeilas“.

REKLAMA


Deja, po penkių savaičių intensyvaus sporto – po dvi treniruotes per dieną – ir netgi vartojant specialų papildą riebalams deginti, atsikračiau tik trijų kilogramų. Žinoma, dalį riebalų masės pakeitė raumenys, tačiau norimų penkių kilogramų numesti nepavyko. O štai pavasarį dviejų savaičių stovykloje Portugalijoje, kur mums buvo skirtas gausus bufetas, arba vadinamasis „švediškas stalas“, kur valgėme daug kalorijų turinčius desertus ir turėjome dvigubai mažesnį krūvį, be vargo numečiau kelis kilogramus, o grįžus į Lietuvą labai greitai nukrito dar keturi kilogramai.“


Beje, S.Paliūnis laikosi pozicijos, kad tobulas pilvo presas nėra tai, kaip toji kūno vieta atrodo – svarbu, ką pilvo presas gali: grožis esą turėtų būti „šalutinė pageidautina pasekmė“. Pratimų vien pilvo presui S.Paliūnis nerekomenduotų, o vietoje to kviestų rinktis pratimus, kuriuose įtraukiama daugiau raumenų grupių, nepamirštant ir pilvo raumenų – tai ypač aktualu, kai turima nedaug laiko.

REKLAMA


Patarimai tobulo pilvo preso kryptimi:


1. Palaikykite raumenų apkrovimo balansą. Norint gražaus pilvo, svarbiausia pratimai pilvo presui yra vadinamosiose „štangų salėse“ sukurtas mitas. O iš tiesų svarbu palaikyti raumenų apkrovimo balansą – kad vieni nebūtų perkrauti, o kiti per mažai apkrauti. Jei nėra balanso, kenčia ne tik raumenys, bet ir sąnariai, raiščiai, sausgyslės. Pradedant sportuoti tikslas tegul būna atletiškas, subalansuotas kūnas, o ne vien tik kelios ryškios raumenų kalvelės pilvo srityje.


2. Subalansuokite mitybą. Sportuojant labai svarbu, kad nebadautume ir nepersivalgytume. Geriausiai maitintis reguliariai bei kuo įvairiau – tada galėsite būti tikri, kad gaunate visas organizmui reikalingas maistines medžiagas. O jeigu jūsų gyvenimo būdas ypatingesnis, pavyzdžiui, esate vegetaras ar veganas, būtinai pasitarkite su dietologu, kad jūsų racione būtų visos reikalingos medžiagos.


3. Kardiotreniruotės: ir sveika, ir gražu. Jos skirtos širdies ir kraujagyslių sistemos bei kvėpavimo sistemos funkcijoms gerinti ir padės jums išlikti liekniems, ant pilvo pradės matytis viena kita raumenų kalvelė, o sykiu pagerės širdies ir plaučių funkcijos.


4. Greitesniam efektui – jėgos pratimai. Svoris greičiau krenta, per treniruotes darant jėgos pratimus – taip sudeginama daugiau kalorijų. Be to, jėgos pratimai smarkiai didina raumenų apimtis – raumenys bus ryškesni ir didesni. Žinoma, pasirinkus jėgos treniruotes, tikrai nereikia pamiršti kardiopratimų, kurie padės efektyviau dirbti širdžiai.



5. Judėkime, nes tai – sveika. Jei neturėtume raumenų, negalėtume pajudėti: visi turime raumenis, tik dažnai jie būna paslėpti po riebalais. Tiesa, Lietuvoje dar nėra taip blogai kaip Amerikoje, kur nutukimas tapo nacionaline problema. Vis dėlto pajudėję tapsime sveikesni, o raumeningas pilvukas tegul būna dovana už tikslingą judesį.


6. Išsimiegokime. Mažai miegant organizmas stengiasi kaip galima greičiau atstatyti jėgas. Greičiausiai pasisavinama energetinė medžiaga yra angliavandeniai. Bet jeigu mes jų nesudeginsime, jie virs riebalais. Todėl geras poilsis, siekiant atrodyti sveikai ir gražiai, yra svarbi dedamoji šalia subalansuotos mitybos ir sporto.


7. Rinkimės tai, kas patinka. Žmonėms būdinga ieškoti geriausio – šiuo atveju ieškoma geriausios sporto šakos ar „stebuklingos piliulės“ tobulam pilvo presui. Iš tiesų geriausias sportas yra tas, kuris tau patinka ir kuris sekasi. Tada ir motyvacijos užteks, ir visada lydės geros emocijos. Žinoma, kad ir kokį sportą pasirinktumėte, pirmiausia reikėtų pasiruošti.


8. Atsižvelkime į savo prigimtį. Ar jėgos, ar ištvermės sportas tinka konkrečiam žmogui, dažniausiai lemia genetika. Pavyzdžiui, disko metikas Andrius Gudžius niekada nebus greičiausias maratono bėgikas, tačiau jo jėga auga tarsi ant mielių. Ir atvirkščiai, geriausi pasaulio maratonininkai dviese sunkiai pakeltų svorius, kuriuos kasdien kilnoja Andrius.


9. Sportuokime reguliariai. Pavienis apsilankymas sporto klubo salėje ar kelios dienos aktyvesnio laisvalaikio tikrai nepadės, bet jei tai taps reguliariu įpročiu, gali pavykti.


10. Nedarykime klaidų. Nuo kelių net ir netaisyklingų atsilenkimų tikrai nieko bloga nenutiks, tačiau norint užsiimti sportu rimčiau, derėtų pasikonsultuoti su sporto gydytoju, pasitikrinti širdį, atlikti kitus tyrimus, patartina kartu su kineziterapeutu įvertinti kaulų ir raumenų sistemos būklę, o su dietologu – pasitarti dėl tinkamos mitybos. Šių specialistų trejetas yra sėkmės raktas, sėkmingai ir sveikai sportuojant.

„Esu nelinkęs sporto ir mitybos sieti su grožiu, nes tai sukelia žmonėms psichologinių problemų. Geriau kalbėkime apie sveikatą: moksliškai yra įrodyta, kad fizinis aktyvumas sumažina arti 100 ligų atsiradimo riziką. Atsikišusį ar nukarusį pilvą medikai vadina obuolio tipo nutukimu, kuris yra pavojingiausia sveikatai nutukimo forma. Kitaip sakant, jei turėsite didelį pilvą, tai anksčiau ar vėliau jus pasivys ir sveikatos problemos“, – aiškina kineziterapeutas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)