„Facebook“ kriptovaliuta jau susilaukė ES konkurencijos tarnybų dėmesio

„Facebook“ kriptovaliuta jau susilaukė ES konkurencijos tarnybų dėmesio


„Facebook“ ketina paleisti kriptovaliutą „Libra“, tačiau šį feisbuko projektą jau pradėjo tirti ES konkurencijos tarnybos.


Europos Komisija (EK) „šiuo metu tiria galimai antikonkurencinius veiksmus“, susijusius su „Libra“ asociacija. EK nerimauja, kad kriptovaliuta paremta mokėjimo sistema neteisėtai pakenktų konkurentams, praneša „Bloomberg“, remdamasi EK dokumentu.


Dokumente apie „Libra“ konkurencijos tyrimą taip pat teigiama, kad kriptovaliuta gali apriboti konkurenciją informacijos dalijimosi bei vartotojų duomenų naudojimo srityse.


ES konkurencijos prievaizdai, be kita ko, tiria „Libra“ paremtų programėlių integravimą į „Facebook“, „WhatsApp“ ir „Messenger“ sistemas.


Vos paskelbti, „Facebook“ planai paleisti savo kriptovaliutą susidūrė su smarkia kritika iš duomenų apsaugos organizacijų, politikų ir finansų reguliuotojų, rašo „Deutsche Welle“.


Daugelis jų nerimauja, kad 2,38 mlrd. feisbuko vartotojų, pradėję naudotis naująja kriptovaliuta, gali sujaukti visą finansų sistemą, nes „Libros“ jokie centriniai bankai nebegalėtų suvaldyti.

REKLAMA


Anksčiau prieš „Facebook“ kriptovaliutą pasisakė nemažai JAV parlamentarų, taip pat Federalinio atsargų banko (FED) valdybos pirmininkas Jerome'as Powellas, Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas bei jo kolega prancūzas Bruno Le Maire'as.


Jungtinės Karalystės (JK) centrinio banko vadovas Markas Carney'is taip pat pabrėžė, kad tokie klausimai, kaip pinigų plovimų ir terorizmo finansavimo prevencija bei duomenų apsauga, turi būti išspręsti prieš leidžiant „Facebook“ tęsti „Libra“ projektą.


„Facebook“ birželį pranešė, kad išleis savo pasaulinę kriptovaliutą kitąmet. „Facebook“ ir 28 partneriai, tarp kurių – „Mastercard“, „PayPal“ ir „Uber“ – sudarytų „Libra“ asociaciją naujosios valiutos valdymui. Šiuo metu asociacijai nepriklauso joks bankas.


Bitkoinas, geriausiai žinoma kriptovaliuta, buvo sukurta 2008 m. kaip alternatyva valiutoms, kontroliuojamoms vyriausybių ir bankų. Kriptovaliutų prekyba ir pačios kriptovaliutos lieka neprižiūrimos. Ši rinka yra susidūrusi su įtarimais pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)