Visiška cenzūra: Kinija užblokavo Vikipediją

Visiška cenzūra: Kinija užblokavo Vikipediją


Prieš 30-ąsias Tiananmenio žudynių metines Kinijos cenzoriai visiškai užblokavo interneto enciklopediją Vikipediją. Portalas Kinijoje trečiadienį buvo nepasiekiamas. Enciklopedija visomis kalbomis blokuojama jau nuo balandžio pabaigos, patvirtino „Wikipedia“. Prieš tai Kinijoje jau buvo užblokuoti straipsniai kinų kalba.


Vyriausybė Pekine vis griežčiau kontroliuoja internetą. Pavyzdžiui, šalyje neįmanoma naudotis „Google“ paieškos sistema. Blokuojami ir tokie socialiniai tinklai, kaip „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“, „WhatsApp“, taip pat „New York Times“, „Wall Street Journal“ žinių portalai bei, cenzorių požiūriu, politiškai nepatogūs ar Kiniją kritikuojantys puslapiai.


Kas nori apeiti blokadą, tam reikalingas VPN (virtualus privatus tinklas). Tačiau visų pirma prieš svarbius politinius įvykius ir vyriausybei nepatogias atmintinas dienas žinybos stipriai trikdo jo veikimą.


Po trijų savaičių bus minimos 30-osios Tiananmenio žudynių metinės. 1989-ųjų pavasarį ne vieną savaitę Tiananmenio aikštėje rinkosi demonstrantai, reikalaudami politinių reformų. 1989 metų naktį į birželio 4-ąją į aikštę įriedėjo tankai.


Kariai pradėjo šaudyti į demonstrantus. Iki šiol Kinijos vyriausybė nutyli tikrąjį aukų skaičių. Žuvusiųjų gali būti šimtai. Tūkstančiai žmonių atsidūrė kalėjimuose ir darbo stovyklose.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)