„Savaitė“: šiandienos aktualijos

„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Vilniaus miesto taryba dar 2017 metų gruodį priėmė sprendimą „Dėl vietinės rinkliavos už naudojimąsi Vilniaus miesto savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra nustatymo“. Šio sprendimo tikslas – didinti Vilniaus miesto konkurencingumą, plėtoti tarptautinę rinkodarą turizmo srityje, pritraukti didesnius turistų srautus į Vilniaus miestą, didinti paslaugų eksportą. Todėl įvesdama turisto rinkliavą Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtino konkrečias rinkliavos panaudojimo kryptis: miesto žinomumo didinimo, tarptautinio miesto pasiekiamumo gerinimo (pavyzdžiui, skrydžių plėtra), konferencijų turizmo skatinimo ir turistinio Vilniaus patrauklumo didinimo (infrastruktūriniai sprendimai). Planuojama, kad visa tai prisidės prie gyvenimo kokybės Vilniaus mieste augimo.


Skaičiuojama, kad įvedus turisto rinkliavą sostinės biudžetą nuo 2019-ųjų per metus turėtų papildyti apie 2 mln. eurų. Tai nemaža suma.


Kas, kaip ir kada mokės šią rinkliavą? Ar bus išimčių? Apie rinkliavą kalbamės su Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadove Inga Romanovskiene bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidente Evalda Šiškauskiene.

REKLAMA


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Lietuvoje kasmet dingsta tūkstančiai vaikų. Ir nors dauguma atsiranda, lieka nemažai tų, kurie gali tapti prekybos žmonėmis aukomis arba būti seksualiai išnaudojami. Ir tai tikrai nebūtinai probleminių šeimų vaikai.


Lietuvoje dingusių vaikų skaičiai smarkiai auga. 2013 m. per 40 proc. visų dingusiais laikomų ir ieškomų asmenų sudarė vaikai, 2014 m. tokių buvo jau per 60 proc., 2016 m. – 66 proc. 2017 m. tokių buvo jau 70 proc. Iš viso pernai paskelbta 2691 dingusio vaiko paieška, per 100 vaikų ieškota ilgiau nei mėnesį.


Svarbu pabrėžti, kad pateikti skaičiai byloja ne apie dingusius vaikus, o vaikų dingimo atvejus – to paties vaiko gali tekti ieškoti kelis kartus. Pavyzdžiui, pernai vienas vaikas buvo pabėgęs net 41 kartą! Taigi pakartotinai dėl tų pačių nepilnamečių paieškos skelbiamos net iki 80 proc. visų tokių atvejų.


Daugiausia vaikai dėl vienokių ar kitokių priežasčių pabėgo iš namų aplinkos: namų, globos įstaigų, socializacijos centrų. Tokių atvejų yra 91 proc. Didžiausios rizikos grupės – įstaigų globotiniai ir paaugliai nuo 14 iki 17 metų amžiaus ir vaikai nuo 10 iki 14 metų.


Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad grėsmingai didėja dingusių mergaičių skaičius. 2016 m. mergaičių dingimo atvejų buvo 1194, pernai – 1452. Berniukų atitinkamai: 1015 ir 1197.


Kodėl vaikai bėga? Kas slypi už pabėgimo? Ką daryti, jeigu vaikas dingo? - problemą nagrinėjame straipsnyje „Dingę vaikai: kodėl jų daugėja?"


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Užimtumo įstatymo nustatyta, kad bedarbiu laikomas nuo 16 metų iki senatvės pensijos amžiaus darbingas asmuo, nei savarankiškai, nei pagal darbo sutartį nedirbantis ir nesantis darbo santykiams prilygintų teisinių santykių subjektas, neturintis ūkininko statuso ir nesantis ūkininko ar žemės valdos partneris, nestudijuojantis aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės formos studijų programas ir nesimokantis pagal bendrojo ugdymo arba pagal formaliojo profesinio mokymo programas.


Asmuo, kuris atitinka visas išvardytas sąlygas, bedarbio statusą įgyja nuo jo įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje dienos.


Tačiau ne kiekvienam teritorinėje darbo biržoje įsiregistravusiam asmeniui yra suteikiamas bedarbio statusas. Net ir tokio statuso suteikimas asmeniui negarantuoja teisės į nedarbo draudimo išmoką.


Rubrikoje „Aktualu" - socialinių problemų analitiko dr. Antano Petrausko konsultacija.


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Vasarą, kai apstu sodo, daržo ir miško gėrybių, mūsų šalyje atgyja didesni ir mažesni turgeliai. Šiuolaikinis turgelis – ne tik vieta įsigyti būtiniausių produktų, bet ir susibūrimų erdvė, kurioje galima smagiai praleisti laiką.


Europos turgeliai turi ypač senas tradicijas, nes skaičiuoja ilgus gyvavimo metus. Jų šeimininkai domisi, kuo gyvena visuomenė. Turgeliai net įtraukiami į turistų lankytinų vietų sąrašus.


O kaip yra pas mus? - naujame žurnalo "Savaitė" numeryje kalbamės su prieš keturis mėnesius sostinėje duris atvėrusios modernios, Europos didmiesčių turgų primenančios turgavietės direktore Jolita Kricke.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)