J. Neverovičius: „Bus ieškoma būdų, kaip spartinti elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa“

J. Neverovičius: „Bus ieškoma būdų, kaip spartinti elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa“


Prezidento Gitano Nausėdos siūlymas dėl Astravo atominės elektrinės (AE), kurį antradienį ketinama teikti Seimui, siūlo konkretų būdą, kaip tvarkytis su prekybininkais, kurie nuspręstų pažeidinėti įstatymą, draudžiantį prekybą elektra iš Baltarusijos, sako Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius.


„Prezidentas nuo pirmos dienos aktyviai dalyvauja sprendžiant Astravo problemą. Visų pirma, per savo vizitus stiprina diplomatines pastangas telkiant regioną ir angažuojant ES spręsti Astravo AE problemą, aktualizuojant branduolinio saugumo klausimą Lietuvos piliečiams. Taip pat ieškojo būdų, kaip rasti ekonominių svertų nepadėti įgyvendinti to projekto.


Tas pasiūlymas konkretizavosi įstatymo korekcijomis, kur siūloma nedelsiant, iškart, kai Astravas pradėtų veikti, panaikinti visas licencijas ir suteikti instrumentą (Valstybinei. – ELTA) energetikos reguliavimo tarybai (VERT) kreiptis į Vyriausybės nacionalinio saugumo komisiją stabdyti licencijas tų prekybininkų, kurie pažeidinėtų tą įstatymą, draudžiantį prekybą elektra iš Baltarusijos po to, kai būtų paleistas Astravas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė J. Neverovičius.

REKLAMA


Pasak jo, sutinkama, kad elektros tinklų sinchronizacija su Vakarų Europa būtų geriausias sprendimas.


„Tai būtų tas galutinis sprendimas, kuris padės užtikrinti ne vien energetinį saugumą, bet ir mūsų sistemą apsaugos nuo tos nesaugios elektros iš Rytų“, – teigė J. Neverovičius.


Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovo teigimu, nors dabartinis sinchronizacijos terminas yra numatytas iki 2025 m., bus bandoma ieškoti būdų, kaip ją paspartinti.


„Kaip tik šią savaitę Prezidentūroje turėsime pasitarimą su pagrindinėmis institucijomis ir įmonėmis. Kalbėsime, ieškosime būdų, kaip paspartinti tuos procesus“, – laidoje tikino jis.


Seimui antradienį ketinama teikti prezidento Gitano Nausėdos siūlymą nustatyti Astravo atominės elektrinės (AE) veiklą kaip keliančią grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.


Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad, Seimui įstatymu pripažinus trečiosios šalies branduolinę elektrinę nesaugia, elektros energijos importo iš trečiosios šalies, kurioje veikia nesaugi branduolinė elektrinė, veikla, tai yra elektros energijos, pagamintos trečiojoje šalyje, kurioje veikia nesaugi branduolinė elektrinė, patekimas į Lietuvos elektros energetikos sistemą veikla yra kelianti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

REKLAMA


Taip pat siūloma nustatyti, kad išduotų leidimų importuoti elektros energiją iš trečiosios šalies, kurioje veikia nesaugi branduolinė elektrinė, galiojimas panaikinamas nedelsiant juos išdavusios institucijos sprendimu teisės aktų nustatyta tvarka nuo tokios nesaugios branduolinės elektrinės veiklos pradžios ar nuo Lietuvos Seimo pripažinimo trečiosios šalies branduolinę elektrinę nesaugia, jei tokia elektrinė jau veikia.


Kaip teigiama įstatymo projekte, siūloma nustatyti, kad informaciją apie nesaugios branduolinės elektrinės elektros energijos gamybos veiklos pradžią leidimą importuoti elektros energiją iš trečiosios šalies išdavusiai institucijai pateikia Lietuvos elektros energijos perdavimo sistemos operatorius („Litgrid“), o nesaugios branduolinės elektrinės elektros energijos gamybos veiklos pradžios data šio įstatymo tikslais laikoma perdavimo sistemos operatoriaus pranešimo apie tokios veiklos pradžią diena.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)